Filters

tot
7 producten
Sorteer op
Sorteer op
Japans porseleinen theeservies Japans porseleinen theeservies
Japanse theeset Kasuri Japanse theeset Kasuri
Japanse Hanami theeset
Theepot Japanse Stijl - Met Infuser Theepot Japanse Stijl - Met Infuser
Kyusu Theepot Kyusu Theepot
Uitverkocht
Japanse Theepot Porselein Japanse Theepot Porselein
Uitverkocht
Japanse Theepot Keramiek Japanse Theepot Keramiek

Japanse theepot: hoe zet je de beste thee?

Wist je dat de smaak van thee afhangt van de bereidingswijze? Naast de temperatuur en de trektijd, is de keuze van de Japanse theepot van cruciaal belang om alle delicate aroma's van thee over te brengen.

Japanse theepot modellen

In Japan zijn er verschillende soorten theepotten voor verschillende doeleinden.

Kyusu theepotten

De traditionele Japanse theepot wordt ookwel Kyusu genoemd. Deze oude theepotten zijn gemaakt van klei of terracotta en zijn ontworpen om alle subtiliteiten van groene thee vrij te laten komen. Er zijn twee soorten:

  • De Yokode kyusu theepot is de populairste. Deze theepot is een echt Japans symbool en heeft een handvat aan de zijkant dat haaks op de tuit staat, waardoor het makkelijk is om je thee in te schenken.
  • De Ushirode Kyusu theepot van Japans keramiek is te herkennen aan zijn handvat aan de achterkant. Deze theepot is geschikt voor zowel rechts- als linkshandige gebruikers.

Dobin theepotten

Dobin theepotten worden gebruikt om water te verwarmen. Ze hebben een handvat bovenaan zodat je de pot kunt vastpakken zonder je te verbranden. Ze zijn gemaakt van klei of porselein en zijn bijzonder hittebestendig.

Tetsubin theepotten

Tetsubin theepotten zijn Japanse gietijzeren theepotten die gebruikt worden om water te koken en thee te zetten. De modernere geëmailleerde gietijzeren versie voorkomt roest, maar kan niet worden gebruikt als waterketel. De Japanse gietijzeren theepot Iwachu staat bekend om zijn hoogwaardige afwerking. In rood, groen, blauw of een meer neutrale kleur, deze theepot zal niet onopgemerkt blijven!

Kleine Japanse theepotten

De Hohin kyusu en de Shiboridashi zijn kleine theepotten zonder handvat, ontworpen om direct in de hand te worden gehouden. Deze modellen reproduceren perfect de smaken van theesoorten die weinig trekken, zoals Gyokuro of sencha. Hou je van Matcha-thee? De chawan is een onmisbare kom, nodig om je thee te bereiden.

Hoe kies je een Japanse theepot?

Materiaal, grootte, ontwerp, soort filter, prijs... Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de theepot die het beste bij je past.

Je favoriete thee

Liefhebbers van groene thee zullen de voorkeur geven aan een kleine Japanse theepot zoals de Yokode Kyusu of Honin voor het zetten van kleine hoeveelheden. Met de Ushirode Kyusu daarentegen kun je grotere hoeveelheden zetten. Hou je van zwarte thee? Kies dan voor een theepot van klei of gietijzer, perfect voor theesoorten met een hoge zettemperatuur.

De gebruikte materialen

De theepotten die de meeste warmte vasthouden zijn gietijzeren theepotten, maar ze zijn daarnaast ook zwaarder. De meeste theepotten zijn stevig en duurzaam en hebben een glazuurlaag om roestvorming te voorkomen.

Theepotten van klei houden de warmte ook goed vast en kunnen de smaak van thee verbeteren, volgens toegewijden van de theeceremonie.

Doorschijnende glazen theepotten zijn mooi om thee te zien trekken. Ze moeten echter zorgvuldig worden afgewassen om hun transparantie te behouden.

De keramische theepotten zijn gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen thermische schokken. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten.

Theepotten van porselein worden vooral gewaardeerd om hun elegantie. Porselein geleidt geen warmte, dus je loopt minder risico om je te verbranden. Houd er rekening mee dat porselein niet geschikt is voor alle soorten thee.

Tot slot moet je weten dat poreuze materialen zoals klei, terracotta, aardewerk en sommige soorten steengoed de aroma's van de thee vasthouden. Je kunt dezelfde potten dus het beste maar voor één theesoort gebruiken.

De grootte van de theepot

Als je thuis veel thee drinkt, of als je vaak gasten op de thee hebt, raden we je aan een grote theepot te kiezen. Ook als je van losse thee houdt, kies je een grote pot die beter geschikt is voor de groei van theeblaadjes. Theepotten van gemiddelde grootte zijn ideaal voor wie de hele dag door regelmatig thee drinkt. Als je slechts af en toe thee drinkt, denk dan aan kleine theepotten.

Het ontwerp van de theepot

Er zijn cilindrische, ronde en ovale theepotten... De vorm kan de infusie en het schenken van het water beïnvloeden, maar speelt ook een esthetische rol. Je vindt vaak traditionele motieven zoals kersenbloesem en vogels, maar ook Japanse shipoh, chu arare of kikko designs... Het is het beste om een ontwerp te kiezen dat bij je interieur past om een harmonieuze sfeer te creëren.

De theepot filter

De theepot met uitneembaar inzetstuk verwijdert theeblaadjes die achterblijven, terwijl een zeef of vast filter over het algemeen meer ruimte laat voor de infusie. Roestvrij staal is perfect voor onderhoud, maar sommige kenners vinden dat het een smaak achterlaat, in tegenstelling tot een keramisch filter. Tot slot houden kleine mazen de theeblaadjes beter vast, terwijl grote mazen zorgen voor een betere infusie.

Hoe gebruik ik een Japanse theepot?

  • Kook water.
  • Verwarm en reinig de theepot met het kokende water.
  • Doe de thee in het filter in de aanbevolen hoeveelheid, afhankelijk van de theesoort en het theepotmodel.
  • Giet er heet water in om de thee te laten trekken. De watertemperatuur en trektijd zijn afhankelijk van de gekozen thee.
  • Giet de thee voorzichtig in de kopjes.
  • Reinig het keukengerei met heet water.

Sommige theepotten doen ook dienst als waterkoker, dus je kunt ze direct op het fornuis of op een kookplaat zetten.

En zo zie je maar, Japanse theepotten hebben geen geheimen meer voor je!