De Geschiedenis van Manga en zijn Oorsprong

geschiedenis manga

Manga is een enorm fenomeen in het Land van de Rijzende Zon, net als in Europa, met miljoenen verkochte exemplaren per jaar! 

Een Manga is een beroemd Japans stripverhaal in de vorm van een geïllustreerde roman met een unieke grafische stijl. Hoewel de eerste manga zoals wij die kennen dateert uit 1902, gaat de geschiedenis van manga terug tot de 13e eeuw!

Manga, oorspronkelijk gepopulariseerd door Hokusai, de legendarische meester van prentkunst, verwijst naar snelle schetsen. Later werd de term breder gebruikt om tekeningen in Japanse stijl of animatiefilms aan te duiden. Tegenwoordig wordt het vaker gebruikt als algemene term voor stripverhalen.

Ontdek het unieke artistieke erfgoed van Japan, en leer over de oorsprong en evolutie van manga door de geschiedenis van het land en het beroep van mangaka.

Wat is manga?

wat is een manga

Miika Laaksonen

Manga is een term die bestaat uit 2 kanji: "Man", wat "onderhoudend" of "overdreven" betekent, en "Ga", wat vertaald kan worden als "tekening" of "afbeelding". Hierdoor kan de naam worden omschreven als een "snelle schets", "groteske tekening" of "karikatuur".

Manga maakt gebruik van specifieke grafische codes, zoals zwart-wit illustraties en kaders. Daarnaast volgt het een omgekeerde leesrichting in vergelijking met westerse boeken.

Er zijn verschillende soorten manga gericht op verschillende doelgroepen.

  • Kodomo manga is een stripverhaal voor kinderen, zoals bijvoorbeeld Pokemon en Doraemon.
  • Shonen manga richt zich op tieners en vertelt de avonturen van een jonge held en zijn strijd, zoals in bijvoorbeeld Naruto of Dragon Ball.
  • Shojo manga is gericht op jonge meisjes en richt zich op de liefdes- en vriendschapsverhalen van schoolmeisjes zoals Nana.
  • seinen manga is voor studenten of jongvolwassenen en behandelt meer realistische onderwerpen zoals Death Note of Attack of the Titans.
  • Josei manga is de vrouwelijke versie van seinen. Hieronder valt ook Citrus.
  • Hentai is verboden voor jongeren onder de 18, ik laat je raden waarom... 🔞

De oorsprong van manga

manga hokusaiKatsushika Hokusai, Hokusai Manga, 10, 1819

De manga vindt zijn oorsprong in emaki, de eerste geïllustreerde verhalende rollen uit de Nara-periode in de 8e eeuw, en Ehon, boeken met ukyo-e prenten uit de Edo-periode.

In 1814 gebruikte de beroemde schilder Hokusai, vooral bekend om zijn werk De grote golf van Kanagawa, het woord "manga" om te verwijzen naar zijn schetsboeken. Hij koos deze term om het idee van ter plekke tekenen uit te drukken. Deze verzamelingen illustraties, bekend als "Hokusai manga ", bevatten scènes uit het dagelijks leven, maar ook landschappen, natuurlijke elementen en voorstellingen van de Japanse mythologie en geesten. Zijn werken waren een groot succes zowel in Japan als in het buitenland.

Westerse invloed op Japanse manga

eerste mangas

Links: The Japan Punch, een satirische krant gecreëerd door Charles Wingman in 1861 in Yokohama / Rechts: Rakuten Kitazawa's eerste manga in 1902.

Tijdens het Meiji-tijdperk, met het einde van de Japanse isolatiepolitiek, waren westerse invloeden sterk aanwezig in het land. Dit betekende het begin van de Japanse modernisering, geïnspireerd door westerse economische en industriële modellen. Kunst en expressievormen begonnen zich te ontwikkelen.

Europese striptekenaars als Wirgman en Ferdinand Bigot droegen bij aan de opkomst van het stripverhaal in de Japanse pers.

De eerste echte manga dateert uit 1902. Het was een humoristisch stripverhaal gepubliceerd in de Jiji Shinpō krant. De auteur, Rakuten Kitazawa, had het thema van L'Arroseur arrosé geïllustreerd, de beroemde Franse korte film van de gebroeders Lumière. Hij was de eerste die de term manga gebruikte na Hokusai. De kunstenaar definieerde zichzelf ook als mangaka.

Later, onder invloed van de Angelsaksische satirische pers, creëerde de schilder zijn eigen tijdschrift, Tokyo Puck. Dankzij zijn woeste karikaturen en talrijke werken zoals Kodomo no tomo en Shōnen Kurabu (Boys' Club), werd Kitazawa beschouwd als een van de vaders van de manga.

De Japanse manga ontwikkelde zich vanuit de geschreven pers tot een nieuw expressiemiddel, voordat het de vorm aannam die we vandaag de dag kennen.

Evolutie van manga in Japan

Osamu TezukaDe beroemde mangaka Osamu Tezuka en zijn werk Astro Boy, gecreëerd in 1952.

In de jaren 1940 werd het gebruikt voor propagandadoeleinden door de Japanse regering.

Pas na de Tweede Wereldoorlog explodeerde het fenomeen onder invloed van Amerikaanse strips. Inderdaad, manga bood een vorm van ontsnapping aan een bevolking die met grote moeilijkheden te kampen had. De getalenteerde striptekenaar Osamu Tezuka leverde een belangrijke bijdrage aan de groei van de manga. 📈

Daarnaast was de mangaka de auteur van talrijke werken over uiteenlopende onderwerpen, zoals The New Treasure Island en Astro the Little Robot.

Hij bracht een revolutie teweeg in de kunst van manga door zich te laten inspireren door de cinematografie, waarbij hij verschillende camerashots, kadreringen en gezichtshoeken toepaste. De kenmerkende stijl van de auteur komt ook tot uiting in zijn personages, die opvallen door hun grote, expressieve ogen, die later een handelsmerk zouden worden van alle manga. Osamu Tezuka wordt in Japan niet zonder reden beschouwd als de god van de manga.

Wist je bovendien dat deze grote bewonderaar van Walt Disney zich voor zijn tekeningen liet inspireren door Bambi? 😄

De opkomst van Japanse strips

manga winkel in japan

Mangawinkel in Japan in 2004, door Doc Sleeve.

In 1955 werden er steeds meer stripboeken gepubliceerd en ontstonden er stripwinkels in Japan. Hoewel de mangamarkt in opkomst was, kreeg het kritiek omdat het als een beetje kinderachtig werd beschouwd.

Na twee jaar ontstond een nieuwe stroming die de duistere realiteit reflecteerde en zich op jongvolwassenen richtte. Deze stroming staat bekend als de "gekiga manga" en werd bedacht door Tatsumi Yoshihiro.

De wereld van manga diversifieerde en het fenomeen bereikte zijn hoogtepunt aan het einde van de 20e eeuw, dankzij de massale verspreiding ervan. Onderwerpen en stijlen werden bijzonder gevarieerd, en de prijzen bleven nog steeds zeer betaalbaar.

Enkele van de meest bekende werken zijn onder andere "Akira", "Dragon Ball" en de animatiefilms van de beroemde Hayao Miyazaki, zoals "Princess Mononoke" en "My Neighbor Totoro".

 

👉 Verken de Top 20 Japanse animatiefilms! Een geweldige manier om je tv-avonden door te brengen 😉 

 

Sinds de jaren 2000 heeft de mangamarkt een essentiële rol gespeeld binnen de uitgeversindustrie en heeft het aanzienlijk bijgedragen aan de Japanse economie. 💹

Het beroep van mangaka en zijn specifieke kenmerken

bakuman manga

Bakuman, een manga die het verhaal vertelt van twee schooljongens die ervan dromen mangaka te worden.

Zoals je waarschijnlijk al hebt geraden, is een mangaka een manga-auteur. Ze zijn gepassioneerd door Japanse strips en creëren meestal zowel het verhaal als de tekeningen. Ze creëren ook een boeiende wereld en personages op dezelfde manier als een scenarioschrijver.

Dit beroep is niet gemakkelijk toegankelijk, want naast tekentalent heb je veel geluk en vastberadenheid nodig om te slagen. Het succes van een mangaka hangt voornamelijk af van zijn uitgever. Voordat de manga wordt gedrukt, wordt hij in afleveringen verspreid in een voorpublicatietijdschrift dat gericht is op het grote publiek.

japanse etui en viltstiften

Het publicatietempo ligt buitengewoon hoog, en de illustrator moet zich aanpassen aan de diverse eisen van zijn uitgeverij. Soms werken mangaka's samen of met assistenten om hun productiviteit te verhogen.

Afhankelijk van het succes van hun werk beslist de mangauitgeverij of ze het in een verzamelband zullen uitgeven of de samenwerking beëindigen. De toekomst van de mangaka hangt af van deze beoordeling.

Sommige mangaka worden zeer beroemd en genieten van een bijzonder respectabel inkomen.

Als je interesse hebt in dit beroep, aarzel dan niet om "Bakuman" te lezen, een manga geschreven door Tsugumi Ōba en getekend door Takeshi Obata. Deze manga vertelt het verhaal van twee schooljongens die op het punt staan mangaka te worden.

Het begin en de ontwikkeling van manga in Europa

populaire mangas

In Europa maakte manga voor het eerst zijn intrede via tekenfilms, vanaf het einde van de jaren 1970.

Later werden series zoals Dragon Ball en andere manga gericht op tieners opgenomen in kinderprogramma's. Ze werden vaak bekritiseerd vanwege hun gewelddadige inhoud, die als volstrekt ongeschikt werd beschouwd voor hun beoogde publiek. Hierdoor was het imago van manga in Europa niet altijd positief.

Pas met de publicatie van Akira van Katsuhiro Otomo en de animatiefilms van de beroemde Hayao Myazaki kon de manga in de jaren 1990 het Franse publiek opnieuw voor zich winnen.

Na de triomf in Japan beleefde manga een nieuwe opleving in Europa. Deze Japanse strips waren een enorm succes in Frankrijk, dat na Japan de grootste afzetmarkt ter wereld werd. 😍 Toriyama's "Dragon Ball" en Eiichiro Oda's "One Piece" overtroffen zelfs "De avonturen van Kuifje" van Hergé.

Onder de manga's die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt, kunnen we ook "Naruto" van Kishimoto Masashi noemen, dat nog steeds een van de meest bekende manga's ter wereld is.

Ontdek nu onze Top 30 beste Japanse manga's!

Manga is een essentieel fenomeen in de wereld van narratieve tekenkunst en onderscheidt zich door zijn eigen unieke universum en grafische codes die sterk verschillen van die in westerse strips. Gedurende de jaren is manga uitgegroeid tot een ambassadeur van de Japanse cultuur over de hele wereld. 🌍📚

 Japanse online winkel

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.