Top 20 Traditionele Gerechten uit de Japanse Keuken

traditionele japanse keuken
Top 30 Beste Japanse Manga Lezen Top 20 Traditionele Gerechten uit de Japanse Keuken 10 minuten Volgende De Geschiedenis van Manga en zijn Oorsprong

De gezonde, heerlijke Japanse keuken is de laatste jaren goed op dreef!  Met zijn smakelijke, verse en exotische smaken verovert het een aantal van 's werelds beste restaurants. De kandidaten van Top Chef 👨‍🍳 aarzelen zelfs niet om er inspiratie uit te putten.

Droom je van heerlijke gerechten zoals sushi, tempura of mochi? Ontdek de lijst met de beste traditionele Japanse gerechten uit de Japanse Keuken.

1.Sushi: het iconische gerecht uit Japan.

Sushi

    Wie heeft er nog nooit gehoord van de wereldberoemde sushi? Dit authentieke Japanse gerecht dat grenzen heeft overschreden, is een ware smaaksensatie. Met een combinatie van rijst (shari), azijn, verse vis (neta) en sojasaus is sushi uitgegroeid tot de ster van de Japanse keuken in het Westen. De variaties zijn eindeloos: van tonijn sushi tot zalm sushi, garnalen sushi, avocado sushi, komkommer sushi en zelfs roomkaas sushi. Voor ieder wat wils!

    Er zijn diverse varianten van sushi beschikbaar, waaronder:

    • nigirisushi: een bolletje rijst bedekt met een plakje vis of omelet, dat in één hap wordt gegeten
    • makizushi: een rol van gevulde rijst met azijn, gewikkeld in een vel nori zeewier
    • Temakizushi: een soort maki in de vorm van een puntzakje, met de hand gegeten
    • Sashimi: een stuk rauwe vis of zeevruchten in dunne plakjes gesneden
    • Chirashizuchi: sashimi geserveerd met groenten en rijst met azijn
    • California roll: een soort omgekeerde maki met een vel zeewier binnenin en bedekt met sesamzaadjes

    Om in stijl van je sushi te genieten en indruk te maken op je gasten, kun je jezelf verwennen met een prachtige set sushiservies uit Japan

    2. Ramen, soba en udon: Japanse noedels

    Ramen

    Na de Tweede Wereldoorlog werden noedels een belangrijk onderdeel van het Japanse dieet vanwege hun hartige en betaalbare karakter. Er zijn talloze soorten, maar ramen, soba en udon zijn het meest bekend. Deze veelzijdige noedels kunnen zowel warm als koud worden gegeten, puur of in bouillon geweekt.

    • Ramen is een lange gele pasta gemaakt van tarwemeel en eieren. Ze worden altijd geserveerd in een miso-, vlees- of visbouillon.
    • Soba zijn boekweitnoedels geserveerd met soja, mirin en dashi sauzen. Ze vormen het traditionele nieuwjaarsgerecht: toshikoshi soba.
    • Udon is een dikke, witte tarwepasta.

    Heb je zin in zelfgemaakte ramen? Er zijn talloze recepten te vinden op het internet, maar kenners weten dat ramen het lekkerst is als het geserveerd wordt in een ramen bowl, en niets anders!

    3. Misosoep: de alledaagse bouillon

    Soupe miso

      Deze bouillon mag zeker niet ontbreken in de lijst met populaire Japanse gerechten! Het is een traditionele Japanse soep, gemaakt van miso (gefermenteerde sojabonenpasta) en dashi (een bouillon van konbu-zeewier en gedroogde bonito). Andere toevoegingen zoals groenten, tofu, lente-uitjes, champignons, wakame (een zeewiersoort uit de Aziatische keuken), rundvlees of garnalen zijn mogelijk. In Japanse restaurants wordt misosoep vaak geserveerd als voorgerecht of bij het hoofdgerecht.

      4. Tempura: gevulde beignets

      Tempura

        Tempura, een culinaire specialiteit uit Japan, is geïnspireerd door een Portugees gerecht. Het bestaat uit een assortiment beignets gevuld met groenten (zoals courgettes en wortelen), vis (zoals kabeljauw en gebakken vis) of zeevruchten (zoals garnalen, oesters en schelpdieren). Het gebruik van tempurabeslag, een dun en krokant korstje rond het gefrituurde voedsel, zorgt voor een ware smaaksensatie. Het wordt vaak geserveerd met rijst.

        5. 🍙 Onigiri: de Japanse sandwich

        Onigiri

          Dit typisch Japanse gerecht is een soort sandwich gemaakt van rijst met azijn, gewikkeld in een vel nori. Het kan de vorm hebben van een driehoek of een met de hand gekneed balletje. Tegenwoordig bieden de konbini's een grote verscheidenheid aan onigiri's, zoals tonijnmayonaise, zalm, paling, rauwe groenten, en meer. Deze heerlijke Japanse snack, vroeger geliefd bij de samoerai, is een populaire keuze voor Japanse bento boxen.

          6. 🍚 Donburi: de gegarneerde rijstkom

          Donburi

            De betekenis van de naam is "grote kom" in het Land van de Rijzende Zon. Dit is een traditionele Japanse culinaire bereiding bestaande uit witte rijst en diverse ingrediënten. Gegrild of gepaneerd vlees, rauwe vis, groenten en specerijen worden allemaal gestoofd in een smakelijke saus en geserveerd bovenop een kom rijst.

            Er zijn verschillende donburi-recepten:

            • Unadon met palingfilet en sojasaus
            • Oyakodon met kip, ei en ui
            • Gyudon met reepjes rundvlees
            • Katsudon met gepaneerd varkensvlees

            Voor het bereiden van deze recepten thuis, biedt Japan Vibe authentiek Japans servies van hoogwaardige kwaliteit, rechtstreeks uit Japan.

            japans servies

            7. Yakiniku: de Japanse barbecue

            Yakiniku

              Yakiniku, het Japanse woord voor "gegrild vlees", is een kookmethode met oorsprong in Korea. Dun gesneden plakjes vlees, zoals rundvlees, varkensvlees of kip, worden gemarineerd in soja-, sake-, sesamolie- of misosaus en vervolgens op de grill in het midden van de tafel verwarmd door gasten zelf. Yakiniku is dé manier om te genieten van een heerlijke maaltijd en gezellig samenzijn.

              8. Yakitori: de Aziatische spies

              Yakitori

                Dit zijn heerlijke yakitorispiesen, gemaakt van malse stukjes gekarameliseerd vlees. De stukjes kip worden perfect gegrild op bamboestokjes en bedekt met een verrukkelijke zoetzure saus gemaakt van mirin, soja en suiker. Met yakitori kun je elke deel van de kip gebruiken - poot, vleugel, huid of lever. Geniet van deze heerlijke traktatie!

                9. 🥙 Okonomiyaki: de Japanse pannenkoek

                Okonomiyaki

                  Okonomiyaki is erg populair in Osaka en betekent "grillen zoals je wilt ". Het is een gerecht dat je naar eigen smaak kunt samenstellen. De pannenkoek wordt gemaakt van een deegmix van bloem, eieren en dashi. Hier voegen we witte kool en verschillende ingrediënten naar keuze aan toe, zoals vlees, kaas, champignons en garnalen. Op een bakplaat wordt het geheel gebakken tot een smakelijke pannenkoek. Daarna wordt het ingesmeerd met de heerlijke Okonomiaky-saus, ook wel bekend als Bulldog-saus. Als laatste voegen we rode gember, mayonaise en gedroogde bonito (verkrijgbaar in Aziatische kruidenwinkels) toe voor die extra smaaksensatie.

                  10. Taiyaki: de Japanse wafel

                  Taiyaki

                  De naam "taiyaki" betekent letterlijk "gekookte zeebrasem" en dat is niet voor niks, omdat deze cake de vorm heeft van een vis. De taiyaki is knapperig aan de buitenkant en lekker smeuïg aan de binnenkant. Het is een soort pannenkoek gevuld met anko (gezoete rode bonenpasta) of custard. Je kunt deze Japanse specialiteit vinden in kraampjes (yatai) op Japanse festivals. Het is zo populair dat sommige restaurantketens het als hun paradepaardje hebben gemaakt.

                  11. Takoyaki: knoedels van octopus

                  Takoyaki

                    Dit Japanse straatgerecht is kenmerkend voor de Kansai-regio. Takoyaki betekent letterlijk "gegrilde octopus ". Het is een soort okonomiyaki in de vorm van knoedels gevuld met octopus en wordt gloeiend heet geserveerd vanaf een dienblad.

                    12. Sukiyaki: Japanse fondue

                    Sukiyaki

                    Dit gerecht uit Japan bestaat uit dun gesneden plakjes rundvlees gebakken met groenten in een grote pan, inclusief uien, prei, Chinese kool, shiitake champignons, enz. Het wordt op smaak gebracht met Sukiyaki saus en kan worden aangevuld met tofu, noedels of andere ingrediënten. De pan wordt in het midden van de tafel geplaatst zodat gasten zichzelf kunnen bedienen. Traditioneel wordt dit Japanse gerecht geserveerd met een rauw ei.

                    13. Nabemono: de pot-au-feu van de archipel

                    Nabemono

                      In wordt "nabe" gebruikt om te verwijzen naar culinaire gerechten die worden gekookt in een grote pan. Deze familie van gerechten omvat fondues en stoofschotels. Denk aan heerlijk stevige maaltijden die het hele gezin tijdens de winter kan waarderen. Nabemono is een Japanse specialiteit waarbij groenten gestoofd worden in visbouillon. Vaak wordt de stoofpot op tafel gezet om warm te blijven.

                      14. Gyosa: Japanse ravioli

                      Gyosa

                        Ravioli, wat "gevulde noedels" betekent in het Japans, komen oorspronkelijk uit China en zijn verrukkelijk als ze zelfgemaakt zijn. Het traditionele gyoza-recept bestaat uit een deeg op basis van kool gevuld met pittig en goed gekruid varkensvlees. Gyoza is een Japanse culinaire specialiteit die je niet mag overslaan!

                        15. Karaage: Japanse klompjes

                        Karaage

                          Een grote klassieker uit de Japanse keuken, karaage zijn gefrituurde kippenpoten. De stukken vlees zijn uitgebeend en gemarineerd in een saus op basis van soja, gember, sake en andere specerijen, zonder hun vel. Deze knapperige, smakelijke hapjes zullen je McDonald's nuggets doen vergeten!

                          16. Tonkatsu: gebakken varkensvlees uit Japan

                          Tonkatsu

                            Dit is een Japans gerecht met gepaneerd varkensvlees dat wordt gebakken in een pan met olie. Paneermeel van bloem en eieren zorgt voor een heerlijke knapperigheid. In de archipel betekent 'ton ' varkensvlees en 'katsu ' is een woord dat is afgeleid van 'kotelet '. Dit Japanse geluksgerecht wordt meestal geserveerd met kool en mosterdzaad(karashi), naast de traditionele kom rijst en misosoep.

                            17. 🍳 Omurice: rijstomelet

                            Omurice

                              Toen Japan zijn deuren opende voor de rest van de wereld, werd de Japanse keuken beïnvloed door het Westen. Hierdoor is omerice, een combinatie van omelet en rijst, al bijna 100 jaar een populaire keuze in Japanse bistro's genaamd izakaya. Het traditionele recept bestaat uit kip roergebakken met rijst, omringd door omelet en overgoten met ketchup.

                              18. Oden: Japanse stoofpot

                              Oden

                                Dit typisch Japanse gerecht is een variant van nabe (Japanse stoofpot) die veel wordt gegeten in het koude seizoen. Het bevat witte radijs, eieren, tofu, visnoedels en andere ingrediënten. Alles wordt lang gekookt in een bouillon van dashi en sojasaus. Dit winterse gerecht, gloeiend heet geserveerd in de yatai, is een ideale manier om op te warmen.

                                19. 🥘 Chankonabe: sumostoofpotje

                                Chankonabe

                                  Dit is een bijzonder calorierijk gerecht dat al sinds de 19e eeuw door sumoworstelaars wordt gegeten. Chankonabe is zeer eiwitrijk en is een nabe stoofpot waarin kip, rundvlees, vis, tofu, witte radijs, Chinese kool en champignons worden gestoofd. Toe maar, en wat wil je hier nog meer bij? Rijst en een Japans biertje graag!

                                  20. 🍡 Mochi: de kleverige cake

                                  Mochi

                                    Dit Japanse dessert van Chinese oorsprong is gemaakt van kleverige rijst gevuld met rode bonenpasta. Er zijn eindeloze variaties mogelijk. Mochi is verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals kersenbloesem, matcha, sesam, en meer. Het is het gerecht van de goden, dat wordt gegeten tijdens festivals en vooral met Nieuwjaar. Mochitsuki verwijst ook naar de ceremonie waarmee deze feestelijke taart wordt bereid. Dit zowel heerlijke als vochtige gebakje wordt vaak geserveerd met thee. Geniet ervan, maar pas op dat je je niet verslikt!

                                    bezoek de Japan Vibe online winkel

                                    Deze lijst van 20 traditionele Japanse gerechten biedt meer dan genoeg inspiratie om je maaltijden te diversifiëren en je gasten mee te nemen op een smaakvolle reis. Verwen je smaakpapillen met deze culinaire hoogstandjes uit Japan!

                                    laat een reactie achter

                                    Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.