Yoi otoshi o! Eind december maakt de Japanse bevolking zich op om het nieuwe jaar te vieren. En dit zonder champagne of vuurwerk...
Oudejaarsavond in Japan is een heel belangrijk familiefeest, doordrenkt van traditie. De viering, die bekend staat als Oshogatsu, duurt meerdere dagen waarin families samenkomen. Het programma voor oudejaarsavond op 31 december omvat ontspannen, televisie kijken en bidden in tempels of heiligdommen.
Ontdek hoe de Japanse bevolking het nieuwe jaar inluidt.
⏳ Voorbereidingen voor het Japanse Nieuwjaar
In Japan wordt de decembermaand gekenmerkt door eeuwenoude tradities om het nieuwe jaar goed te beginnen. De jaarwisseling vereist een goede voorbereiding en vooral een flinke dosis energie en handigheid.
Om zich voor te bereiden op het nieuwe jaar neemt de Japanse bevolking soms de laatste paar dagen van december vrij. Dit is vrij bijzonder in Japan! Bovendien zijn veel winkels en openbare diensten gesloten. De perfecte tijd om je huis schoon te maken en te versieren, de laatste wenskaartjes te versturen en nieuwjaarsgerechten te bereiden.
🧹 De eindejaarsschoonmaak
Eind december voeren de Japanners de Osoji uit , een zuiveringsritueel dat dateert uit de Edo-periode. Huizen worden van boven tot beneden schoongemaakt en mensen stellen orde op zaken om het nieuwe jaar goed te beginnen. Schulden worden afbetaald en oude dossiers worden opgeborgen.
Naast huizen worden ook scholen en kantoren grondig gereinigd. Boeddhistische tempels en heiligdommen worden eveneens afgestoft en ontdaan van boze geesten.
Voor het Japanse Nieuwjaar 2022 is het tijd voor goede voornemens!
💌 Gelukkig nieuwjaar!
Het einde van het jaar is ook de tijd voor het schrijven van wenskaarten (nengajo). Deze traditie, die stamt uit het Nara-tijdperk, is erg belangrijk in Japan en vereist een fenomenale hoeveelheid werk bij het postkantoor om ervoor te zorgen dat alle kaarten op de ochtend van 1 januari zijn bezorgd. Jaarlijks worden er meer dan twee miljard nengajo verstuurd 😮.
Een mooie periode waarin we elkaar een gelukkig en gezond nieuwjaar wensen en onze dierbaren bedanken. De wensen gaan vaak gepaard met een lotnummer, het favoriete spel van de Japanse bevolking om het jaar goed te beginnen.
Een kleine selectie van nengajo kaarten te koop in Japan.
🥂 Bonenkai feesten om het einde van het jaar te vieren
Terwijl het Japanse nieuwjaar voornamelijk met familie wordt gevierd, staat de laatste week van december in het teken van vrienden en collega's. Het is dus niet ongewoon om feestelijke avonden door te brengen om het afgelopen jaar te 'vergeten' en optimistisch naar het volgende jaar uit te kijken.
🎍Traditionele Japanse nieuwjaarsdecoratie
Na Kerstmis versieren de Japanners hun huizen met symbolische voorwerpen:
- De kadomatsu is een beeld van pijnbomen en bamboe dat bij de ingang van huizen wordt geplaatst en staat voor een lang leven.
- De shimenawa, ofwel gevlochten stro dat over de deur wordt gehangen, wordt verondersteld kwade geesten af te weren.
- Tot slot is kagami mochi een traditionele nieuwjaarsrijstcake met daarop een kleine bittere sinaasappel.
Het dier dat door de Chinese kalender wordt aangekondigd, heeft ook een ereplaats in huis. In 2021 was het het Jaar van de Os; 2022 het Jaar van de Tijger. Het is dus dit teken dat de horoscoop van het jaar zal beïnvloeden. Na de festiviteiten worden de traditionele ornamenten meestal in tempels verbrand om geluk in huis te brengen.
Traditionele Japanse versieringen: kadomatsu, shimenawa en kagami mochi.
🤩 Oud en nieuw in Japan
De Japanse oudejaarsavond heeft niets gemeen met de oudejaarsavond die we thuis kennen. Terwijl in Nederland de stemming feestelijk is, eindigt het jaar in Japan vaak voor de televisie.
🥣 Japanse nieuwjaars soba
Ver weg van de traditionele foie gras en gerookte zalm, doen we het in het Land van de Rijzende Zon met een eenvoudige pastabouillon voor de tv.
Op de avond van 31 december schrijft de Japanse traditie voor dat je voor middernacht soba toshikoshi eet om zeker van een lang leven te zijn. Dit gerecht van lange boekweitnoedels geserveerd in een bouillon symboliseert de komst van het nieuwe jaar en een lang leven.
Je kunt het recept voor soba toshikoshi vinden op tarasmulticulturaltable.com
📺 Tv-programma oudejaarsavond
Kohaku en Gaki no Tsukai zijn de twee favoriete programma's voor de avond van 31 december.
De eerste is een echt instituut in het Land van de Rijzende Zon. Het is een jaarlijkse muziekwedstrijd die erg populair is in Japan en waarin de beste artiesten van de archipel het in twee teams tegen elkaar opnemen. Dit programma, dat wordt uitgezonden op NHK, verslaat alle kijkcijferrecords. De tweede is een serie sketches en humoristische spelshows die wordt uitgezonden op Nippon TV.
🔔 De 108 klokslagen van middernacht
s Nachts bezoeken veel Japanners Shinto-heiligdommen of gaan naar boeddhistische tempels om de 108 klokslagen te horen. Dit is een zuiveringsritueel waarbij elke klokslag staat voor een verleiding in de boeddhistische religie... De laatste klokslag valt stipt om middernacht op 31 december, een manier om jezelf te bevrijden van je zonden om het nieuwe jaar goed te beginnen.
🎉 Nieuwjaarsdag in Japan
Één januari is geen rustdag in Japan. Op de agenda: een eerste bezoek aan de tempel, de zonsopgang aanschouwen, sake drinken. Jazeker, een goed jaar moet je verdienen!
🙏 Het eerste gebed van het jaar
1 januari, vanaf middernacht zitten de tempels en heiligdommen vol met mensen voor Hatsumode. Net na de 108 slagen van de klokken wachten kolossale mensenmassa's geduldig buiten de heilige plaatsen om te gaan bidden. Sinds de Edo-periode heeft de Japanse bevolking de gewoonte om de godheden te bezoeken om ze te bedanken voor het afgelopen jaar en om hun bescherming te vragen voor het komende jaar. Het eerste gebed van het jaar is een bijzonder diepgewortelde traditie in het Land van de Rijzende Zon. 1 januari is ook het moment om een omikuji te trekken, om geluk te voorspellen voor de komende 12 maanden.
Het trekken van een omikuji, een klein stukje papier dat het geluk voor het komende jaar voorspelt. Foto door Daniel Gregoire.
🌞 De eerste zonsopgang van het jaar
Op nieuwjaarsdag staan veel inwoners van de archipel heel vroeg op om de eerste zonsopgang(Hatsuhinode) te bewonderen en de Toshigami (godheden van het jaar) te verwelkomen. Deze traditie, geërfd van de keizer in het Heian-tijdperk, brengt de vroege vogels geluk. Sommigen rijden zelfs helemaal naar Shizuoka om te genieten van het prachtige uitzicht op de Fuji berg.
De eerste zonsopgang van het jaar, gezien vanaf een strand in Japan.
🍶 Toso, of Nieuwjaarssake
Om te proosten op het begin van het nieuwe jaar drinken we de eerste sake van het jaar, Toso genaamd. Dit is een rijstalcohol met geneeskrachtige kruiden die een goede gezondheid zou moeten brengen. Vergeet niet dat sake in Japan een heilig drankje is, die wordt beschouwd als de drank van de goden.
💸 Otoshidama enveloppen
Japanse kinderen krijgen niet echt cadeautjes met Kerstmis. In plaats daarvan worden ze op Nieuwjaarsdag verwend door hun familie. Otoshidama zijn enveloppen met geld. Deze cadeaus worden aan kinderen gegeven totdat ze oud genoeg zijn om zelf te werken en de enveloppen zelf te verdelen.
👉 Ontdek hoe de Japanners Kerstmis vieren in Japan!
😋 De eerste 3 dagen van januari
Van 1 tot 3 januari gaan de festiviteiten verder met het proeven van heerlijke traditionele Japanse gerechten, elk met hun eigen symboliek. Tijdens familiebijeenkomsten is het gebruikelijk om traditionele spellen te spelen zoals hanestuki (een houten racketspel), te vliegeren of Japanse kaartspellen te spelen. Nieuwjaar staat ook synoniem voor geluk, zoals blijkt uit de populariteit van goody bags. Tot slot besteden we veel aandacht aan de eerste evenementen van het jaar.
😁 Een gelukkig nieuwjaar wensen
Aan het begin van het jaar is het gebruikelijk om dierbaren een gelukkig nieuwjaar te wensen. Vanaf nieuwjaarsdag verandert de formule en zeggen we geen Yoi otoshi o meer. In feite heeft deze formule, om het naderende nieuwe jaar te verwelkomen, dan geen betekenis meer.
"Gelukkig Nieuwjaar" wordt in het Japans gezegd als "Akemashite omedeto " (Gefeliciteerd met het nieuwe jaar).
🍱 Genieten van Japanse nieuwjaarsgerechten
Om het nieuwe jaar in Japan te vieren, komen families drie dagen samen om heerlijke kant-en-klaarmaaltijden te eten en tijd met elkaar door te brengen.
Osechi ryori is een assortiment gerechten dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gemaakt. De traditionele nieuwjaarsgerechten hebben allemaal een betekenis. Ze omvatten vis, zoete aardappel, maki, haringkuit, artisjok en andere Japanse specialiteiten die vreugde, gezondheid, rijkdom, vruchtbaarheid en andere goede wensen voor het nieuwe jaar symboliseren.
Je kunt ook ozoni eten, een gerecht dat is geërfd van de samoerai uit het Heian-tijdperk. Dit is een soep geserveerd met een mochi rijstcake die symbool staat voor een lang leven. Wel oppassen dat je er niet in stikt!
Voorbeeld van osechi ryori speciaal bereid voor oudejaarsavond.
🥳 Goody bags kopen
Op de eerste drie dagen van januari haasten Japanners zich naar de winkels om goody bags te kopen. Dit zijn zakjes met onbekende inhoud waarvan de waarde vaak veel hoger is dan hun prijs. De meest gewilde zijn die van luxemerken. Mensen moeten vaak uren wachten om een Fukubukuro of "gelukstas" in handen te krijgen. Een pure marketingactie die de consumptie na de feestdagen stimuleert.
Goody bags of fukubukuro gevuld met Japanse anime goodies. Foto door NihonBox op Twitter.
🥳 Geluk aantrekken met een Omamori
Wel eens gehoord van Omamori? Een indrukwekkend amulet dat in tempels en heiligdommen wordt verkocht? Vele Japanners kopen deze geluksbrenger in de eerste week van januari om geluk aan te trekken.
🍀 Geluk voorspellen met de eerste droom van het jaar
In Japan is de betekenis van dromen in de eerste nacht van groot belang. Deze droom voorspelt je geluk voor het volgende jaar.
Volgens de Hatsuyume-traditie voorspelt de eerste droom van het jaar je geluk voor de komende 12 maanden. Als je droomt over de berg Fuji, haviken en... aubergines, dan wordt het een heel goed jaar voor je! 🍆🗻😂 |
✍️ Schrijf de eerste kalligrafie van het jaar
Traditioneel vindt de eerste kalligrafie van het jaar(Kakizome) plaats op 2 januari. In de archipel is het gebruikelijk om woorden van een goed voorteken of een kort gedicht(haiku) te schrijven om je wensen en/of goede voornemens aan te kondigen.
Zoals je wellicht hebt begrepen, is oud en nieuw in Japan heel anders dan bij ons, maar wel vol met verrassingen in petto. In het Land van de Rijzende Zon draait alles om familie en traditie. Klaar voor deze bijzondere ervaring?