Omamori, de Japanse Geluksbrenger

omamori

Er is een omamori voor elke gebeurtenis in het leven. Of het nu een beschermende talisman of een geluksbrenger is, er is iets voor elke behoefte, zelfs de meest onvoorspelbare.

Omamori zijn Japanse amuletten die traditioneel worden verkocht in boeddhistische tempels en shinto heiligdommen en die krachten herbergen.

Oorspronkelijk gewijd aan goden of kami, zijn omamori tegenwoordig ook gewijd aan moderne figuren zoals Mickey Mouse en Hello Kitty. Dit is typerend voor Japan, een land dat spiritualiteit, bijgeloof en modernisme combineert.

Ontdek de herkomst en het gebruik van deze geluksbrengers in het Land van de Rijzende Zon.

Wat is een omamori?

Omamori zijn voorwerpen die men draagt ter bescherming of om geluk te brengen bij speciale gelegenheden. Hoewel ze traditioneel kleine stoffen zakjes zijn met daarin verborgen gebeden, zijn er tegenwoordig ook meer originele vormen te vinden.

omamori kopen

Een talisman geïnspireerd door religie

Het shintoïsme, de primitieve Japanse religie, is geworteld in animistische concepten waarin levende wezens, objecten en natuurlijke elementen zoals wind en regen een geest of levenskracht hebben met beschermende kracht. Bijvoorbeeld, een heilige boom wordt gezien als beschermend voor een dorp als deze met rituelen wordt gerespecteerd.

Volgens sommige onderzoekers hebben gebedshuizen zich door dit geloof laten inspireren om heilige voorwerpen te materialiseren in de vorm van kleine amuletten die op de persoon gedragen kunnen worden: een mooie commerciële variant, zoals een marketeer zou kunnen zeggen!

Een versterking van deze benadering komt voort uit de legende van de God van de Stormen (Susano-o no mikoto) die bescherming bood aan een nederige man genaamd Somin-Shora na zijn gastvrijheid. De God gaf hem later een beschermend teken tegen ongeluk en ziekte.

De etymologie van het woord 'omamori' verwijst naar bescherming, afgeleid van het werkwoord 'mamoru' wat 'beschermen' betekent. In Shinto-heiligdommen en boeddhistische tempels wordt de omamori beschouwd als de woonplaats van de godheid wiens naam erop staat, samen met de kracht van de soetra die erin is opgenomen (canonieke tekst of Japans filosofisch citaat).

🙆‍♀️ Hoe kies je je omamori?

Deze amuletten bevatten een stuk papier of hout met een gebed of wens, bedekt met zijde, bevestigd met een draad en gestempeld met de naam van de godheid en religieuze locatie. Er zijn ongeveer 1.900 heiligdommen en 2.900 tempels in de omgeving van Tokio.

Het kiezen van de juiste omamori kan een positieve invloed hebben op verschillende levensfasen van een Japanner. Het is daarom belangrijk om je omamori zorgvuldig te kiezen, afhankelijk van je specifieke doelen.

omamori kiezen

Omamori voor geld en zaken

De kaiun shofuku (開運招福) staat bekend om zijn effectiviteit in het aantrekken van geluk bij financiële aangelegenheden zoals investeringen, erfenissen en spaargeld. Met een heldergele geldzak symboliseert het de kleur van rijkdom.

Omamori voor academisch succes

Tijdens de piekperiode van februari tot maart kiezen Japanse studenten vaak voor de gakugyō-jōju (学業成就), een talisman in blauw of groen die gunstige academische prestaties voorspelt.

Omamori tegen het kwaad

De yakuyoke (厄除) is een beschermingsmiddel dat bijgeloof onderdrukt, demonen verjaagt en ongelukkige gebeurtenissen voorkomt.

🚗 Omamori voor verkeersveiligheid

De kōtsū-anzen (交通安全) is een geluksbrenger die vaak wordt gebruikt in Japan om de veiligheid van chauffeurs en reizigers te waarborgen.

Omamori van geluk

Deze Japanse grigri genaamd kanai-anzen (家内安全) garandeert vreugde en voorspoed in huis.

Omamori van de liefde

De en-musubi (縁結び) , die veel voorkomt onder omamori liefhebbers, is een Japans amulet dat huidige liefdesrelaties verbetert en leidt tot mooie toekomstige ontmoetingen. Ze zijn verkrijgbaar voor singles, koppels, getrouwde stellen en families.

Omamori voor zwangere vrouwen

De anzan (安産) is een beschermend voorwerp dat waakt over de gezondheid van moeders en baby's, en voorspelt veel goeds voor de zwangerschap en bevalling.

omamori, japanse talisman

Dit is een niet-uitputtende lijst van traditionele of typische omamori. Op religieuze sites en in winkels (zowel fysiek als virtueel) zijn duizenden modellen te koop. Omamori-liefhebbers ontdekken vaak ongewone collecties, zoals amuletten voor computervirussen, luchtbescherming, sport, huisdieren, anti-veroudering, mooie benen, enzovoort.

Het aanbod is zeer breed en doordacht. Gebedshuizen bieden generieke omamori, gerichte amuletten en zelfs op maat gemaakte geluksamuletten. Als een bezoeker niet de juiste talisman voor zijn wensen kan vinden, kan hij er een bestellen. Bij constante vraag produceren tempels en heiligdommen ze op grote schaal.

Omamori moeten gedragen worden om een gunstig effect te hebben, maar je kunt ze ook in je tas of portemonnee bewaren om te profiteren van hun magische krachten. Ze zijn verkrijgbaar met een riem, sleutelkoord, kaart of sticker.

Hoe gebruik je een Japanse geluksbrenger?

Een geopende omamori verliest zijn beschermende kracht, dus je moet hem constant dragen zonder hem ooit te openen. Het is ook aan te raden om de omamori eens per jaar te vervangen, anders kan opgebouwd ongeluk de drager achtervolgen. Nieuwjaarsdag is de beste tijd om een nieuwe Japanse fetisj te kopen.

Beschadigde omamori worden niet verwisseld. Een beschadigd amulet betekent juist dat het veel ongeluk heeft afgevangen.

Uit respect voor de tempel en de beschermende godheid waarvan de namen zijn aangegeven, gooien Japanners hun oude omamori niet weg. Deze magische voorwerpen worden teruggebracht naar heiligdommen en tempels om te worden verbrand in een heilig vuur.

Hoe maak je een omamori?

Hier is een snelle en eenvoudige handleiding om je eigen geluksbrenger te maken, waarbij je het uiterlijk en de boodschap naar eigen wens kunt aanpassen!

een omamori maken
 1. V erzamel een mooi stuk stof, een stuk karton, een vel Bristolboard en wat lint.
 2. Knip een sjabloon uit op een stuk karton.
 3. Knip 2 stukken stof uit volgens het kartonnen sjabloon.
 4. Leg de 2 stukken stof tegenover elkaar en naai ze aan elkaar op 5 mm van de rand (behalve aan de onderkant). Overweeg dubbel naaien voor extra stevigheid.
 5. Keer je omamori met de goede kant naar buiten en schuif er een klein stukje karton met een gebed op (dubbelgevouwen) in.
 6. Vouw het stukje stof dat aan de binnenkant uitsteekt om.
 7. Verbind de randen met een onopvallende naad.
 8. Maak een vierkante knoop met een lint en zet de knoop vast met een steek.
 9. Haal het overtollige lint door de omamori en maak twee eenvoudige knopen aan de achterkant om het vast te zetten.
 10. Knoop de uiteinden aan elkaar.

Nu heb je je zelfgemaakte omamori, klaar om geluk en bescherming te brengen! Hier vind je een geïllustreerde tutorial voor het maken van je eigen omamori.

De evolutie van omamori

Japanners hebben de kunst om elementen uit hun rijke culturele erfgoed te herinterpreteren en een eigentijdse draai te geven; kleine omamori vormen hierop geen uitzondering.kopen en verkopen van omamori in tempels en heiligdommen

Traditionele omamori te koop bij een Shinto schrijn (Bron: livingnomads.com)

Van oudsher werden amuletten (engimono) exclusief verkocht bij gebedshuizen als offer. Tegenwoordig zijn deze amuletten verkrijgbaar op internet, in boetiekjes en souvenirwinkels. Ze worden vaak gegeven als cadeau of als geluksbrenger, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, examens, sollicitatiegesprekken, enzovoort.

Authentieke omamori bestaan uit een klein zijden zakje dat de roeping beschermt, waarop een godheid of heilige figuur uit de tempel is gegraveerd op een stuk hout of papier. Traditioneel werden deze voorwerpen gesacraliseerd door een monnik of priester voordat ze aan bezoekende pelgrims werden aangeboden.

De moderne omamori is gecommercialiseerd en heeft een nieuw uiterlijk gekregen, maar volgt niet het volledige traditionele proces. Het ontwerp is aangepast aan nieuwe toepassingen, zoals bevestigd aan een smartphone, geplakt op een computer of fiets, enzovoort. De motieven zijn trendy, en stripfiguren hebben godheden op sommige plekken vervangen. Sommige adverteerders hebben zelfs omamori gebruikt als reclamegadgets, waarbij tienduizenden exemplaren buiten Japan zijn gedrukt.

moderne omamori

Moderne omamori met beroemde Japanse anime-figuren.

Omamori zijn een culturele referentie en een symbool van het Land van de Rijzende Zon. Ze worden bijzonder gewaardeerd door de Japanners en weerspiegelen hun spiritualiteit en hun voorliefde voor legendes. Ze zijn ook een bewijs van hun marketingvaardigheden en hun vermogen om traditie en vooruitgang met elkaar te verzoenen.

Een omamori cadeau geven

Belangrijk om te weten is dat een amulet geen geluk brengt aan degene die het koopt, maar aan degene die het draagt. Daarom is het een mooi gebaar om een omamori aan je dierbaren te geven, om hen aan te moedigen tijdens moeilijke tijden, zoals bij studieperiodes, genezing na een ziekte, of tijdens het herstel na een ziekenhuisverblijf. Voor zwangere vrouwen is het traditioneel om een omamori te geven na de 5e maand van de zwangerschap om een goede geboorte te waarborgen. Hoewel sommige omamori gericht zijn op geluk, liefde en gezondheid, worden ze niet strikt als cadeau bedoeld, maar jouw dierbaren zullen ongetwijfeld de attentie waarderen.

Verken onze collectie omamori en ontdek het amulet dat jouw wensen in vervulling kan laten gaan.

omamori collectie bekijken

Lees meer over Japanse geluksamuletten:

 • Ontdek meer over de betekenis van de Maneki Neko
 • Ontdek het verhaal van de Daruma-pop

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.