Top 30 Beste Japanse Manga

beste manga

Manga is een onmisbaar fenomeen binnen de Japanse cultuur en wint steeds meer aan populariteit onder otaku's over de hele wereld. Met een indrukwekkende toename in verkoopcijfers in zowel Nederland als de Verenigde Staten, vestigen Japanse strips nieuwe records. 🏆

Sommige van de meest geëerde manga's hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis. Hier presenteren we de top beste 30 manga's aller tijden, mis ze niet!

Opmerking: Deze ranglijst is samengesteld met de hulp van de Japan Vibe-community! Dank aan iedereen die heeft bijgedragen :-)

Nr. 30: Skip Beat

manga skip beat

Yoshiki Nakamura vertelt ons het verhaal van Kyoko, een gul jong meisje dat verraden wordt door haar jeugdvriendin die dankzij haar beroemd is geworden. Vervolgens is haar doel om zelf beroemd te worden om wraak te nemen. Deze hilarische shojo vol spanning werd uitgebracht in 2002 en heeft nu 46 albums.

Nr. 29: Silent Voice

manga a silent voice

Deze manga, uitgebracht in 2013 en verbeeld door Yoshitoki Ōima, behoort tot het shonen-genre. Het verhaal draait om een jong meisje dat doof is en wordt geconfronteerd met pesterijen van haar klasgenoten. Tijdens haar ontmoeting met een jongen komen thema's als vergeving, handicaps en sociale relaties op een aangrijpende manier aan bod. Dit werk zal zeker de lezers aanspreken die op zoek zijn naar diepgaande emoties.

Nr. 28: Sword Art Online

manga Sword Art Online

SAO (2012) is een shonen manga gebaseerd op de light novel van Reki Kawahara. In het jaar 2022 bevindt Kirito zich gevangen in een virtuele realiteit videogame, waaruit hij alleen kan ontsnappen door het spel succesvol te voltooien. De futuristische setting en het universum van het spel zullen zeker de interesse wekken van lezers met een passie voor geekcultuur!

Nr. 27: One Punch Man

manga One Punch Man

One Punch Man is een manga gecreëerd door One in 2009 en geïllustreerd door de tekenaar Yusuke Murata. Saitama is aanvankelijk een sombere man, maar zijn leven verandert drastisch op de dag dat hij besluit een superheld te worden. Sinds 2012 is de reeks uitgegroeid tot 25 volumes. Vanaf het allereerste begin is deze humoristische serie een enorme hit geweest. Liefhebbers van scherpe ironie zullen er zeker van genieten.

Nr. 26: Nana

manga Nana

De shojo manga van Ai Yazawa is werkelijk een traktatie voor liefhebbers van muziek en romantiek. "Nana" is een mangaserie die bestaat uit 21 delen en vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen twee meisjes met zeer verschillende achtergronden, wier paden op unieke wijze samenkomen. Deze manga verkent thema's als emotionele afhankelijkheid, liefde en de complexiteit van menselijke relaties door middel van ontroerende personages.

Nr. 25: Inuyasha

manga Inuyasha

In het genre Avontuur & Fantasie is "Inuyasha" een shonen manga, zowel geschreven als getekend door de beroemde Rumiko Takahashi. Deze manga geniet met name grote populariteit in Japan en werd voor het eerst gepubliceerd in 1997. Op dit moment omvat de serie maar liefst 56 delen. Het verhaal draait om de avonturen van een jong schoolmeisje dat onverwachts terug in de tijd reist naar het feodale Japan en daar een vreemde half-mens, half-hond demon ontmoet.

Nr. 24: Great Teacher Onizuka

manga Great Teacher Onizuka

"GTO" (1997) is een shonen manga bedacht door Toru Fujisawa en omvat een collectie van 25 delen. In dit verhaal volgt een leraar met een twijfelachtig verleden onconventionele methoden om de harten van zijn uitdagende leerlingen te veroveren. "GTO" is niet alleen buitengewoon grappig, maar behandelt ook diepgaande kwesties zoals sociale integratie en familieproblemen in achterstandswijken.

Nr. 23: Erased

manga Erased

Uitgebracht in 2012, Erased is een 8-delige seinen geschreven en getekend door Key Sanbe. Deze mangaka, die worstelt om zijn carrière van de grond te krijgen, bezit een verrassende gave waarmee hij terug kan gaan in de tijd voordat een tragedie zich voordoet. "Erased" en de ondraaglijke spanning zullen thriller liefhebbers absoluut in hun greep houden.

Nr. 22: Devilman

manga Devilman

Deze oude shonen manga uit 1972 is onlangs bewerkt tot een animatieserie onder de naam Devilman Crybaby (uitgezonden door Netflix). Het verhaal volgt een jonge jongen die zichzelf transformeert tot een demon om te voorkomen dat demonen de wereld overnemen. Dit werk van de befaamde Go Nagai, de schepper van Goldorak, behoudt nog steeds zijn vintage charme, terwijl het tegelijkertijd een angstaanjagende (en gewelddadige) sfeer uitstraalt.

Nr. 21: Black Butler

manga Black Butler

Deze shonen manga, gecreëerd door Yann Toboso en uitgebracht in 2006, neemt lezers mee in een adembenemend verhaal met prachtige tekeningen. Het verhaal draait om een jonge aristocrate van 12 jaar oud die met haar bedienden in een landhuis woont. Deze manga combineert elementen van drama, misdaad en het bovennatuurlijke en biedt een duister meesterwerk geschikt voor tieners van 14 jaar en ouder, evenals volwassenen.

bezoek de japan vibe online winkel

Nr. 20: Air Gear

manga Air Gear

Air Gear is een shonen-stijl manga gemaakt door Ogure Ito. Deze manga werd in 2002 voor het eerst gepubliceerd in Weekly Shonen Magazine en in 2006 werd deze door Toei Animation aangepast tot een anime-serie, bestaande uit in totaal 37 delen. Het verhaal draait om Ikki, een lid van een groep ruiters die de zwaartekracht uitdagen. Samen met zijn vier vrienden gaat hij de strijd aan met geduchte tegenstanders. Deze serie biedt een mix van sport, romantiek en actie, met een vleugje humor, die zeker de interesse zal wekken van fans van rolschaatsen.

Nr. 19: Full Metal Alchemist

manga Full Metal Alchemist

Deze cultmanga van Hiromu Arakawa, die in 2001 werd uitgebracht, vertelt het verhaal van twee broers die tot het uiterste gaan om hun overleden moeder terug te brengen. Ze maken gebruik van alchemie om hun doel te bereiken, maar het experiment loopt gruwelijk mis. Fullmetal Alchemist (FMA) is een complexe shonen manga boordevol verrassende wendingen, die zeker in de smaak zal vallen bij fans van avontuur en fantasie.

Nr. 18: Beastars

manga Beastars

Beastars is een creatie van Paru Itagaki, voor het eerst gepubliceerd in 2016, dat thema's van conflicten en menselijke relaties verkent door middel van dierlijke personages. Beastars fungeert als een ware allegorie van de samenleving en is een onmisbare shonen manga voor lezers die zowel willen genieten van humor als diepgaande reflectie.

Nr. 17: Ascendance of a Bookworm

manga Ascendance of a Bookworm

Deze webserie, gelanceerd in 2013 als een light novel en later aangepast tot een manga met de titel "The Little Bookworm," vertelt het verhaal van Urano Motosu. Zij is een jong meisje met een ontembare passie voor lezen dat na een tragisch ongeluk wordt gereïncarneerd als een meisje uit de middeleeuwen. Ondanks haar gemis aan boeken laat ze zich niet ontmoedigen. Deze shojo manga, gecreëerd door Miya Kazuki, is een originele isekai die de harten van boekenliefhebbers ongetwijfeld zal veroveren.

Nr.16: Seven Deadly Sins

manga Seven Deadly Sins

Deze prachtige shonen manga, bestaande uit 41 delen, is gecreëerd door Nakaba Susuki en werd voor het eerst gepubliceerd in 2012. Het werd later aangepast tot een anime serie. De afleveringen van het vierde seizoen zijn nu beschikbaar op Netflix. Het verhaal draait om een jong meisje dat op zoek gaat naar de zeven legendarische ridders om het koninkrijk te redden. Een fantastisch avontuur met adembenemende tekeningen.

Nr.15: The Promised Neverland

manga Promised Neverland

Promised Neverland (2016) combineert het goed uitgewerkte script van Kaiu Shirai met de opmerkelijke grafische stijl van Demizu Posuka. Deze shonen manga vertelt het verhaal van twee weeskinderen die zich in levensgevaar bevinden en hun vastberaden strijd om te overleven in een duistere, betoverende wereld. Dit meesterwerk zal zeker in de smaak vallen bij tieners die op zoek zijn naar opwindende actie.

Shonen, shojo, seinen... Elk van deze Japanse termen duidt een type manga aan. De classificatie is zowel gebaseerd op de leeftijd van het lezerspubliek als op het literaire genre (actie, romantiek, fantasie...). Om meer te weten te komen, ontdek hier welk type manga geschikt is voor jou!

Nr.14: Moriarty the Patriot

manga Moriarty the Patriot

Deze manga-serie, die in 2016 werd gelanceerd door Ryōsuke Takeuchi, zal Sherlock Holmes-fans zeker enthousiast maken. Onder het pseudoniem Hikaru Miyoshi, neemt Moriarty ons mee naar het 19e-eeuwse Londen in een mysterieuze wereld. Binnen een aristocratische familie adopteert Albert twee weeskinderen... een verhaal waarin samenzweringen zich vermengen met dromen over een betere samenleving.

Nr.13: Fairy Tail

manga Fairy Tail

Fairy Tail (2006) is een bestseller manga geschreven door Hiro Mashima, bestaande uit 63 delen, 328 afleveringen, 2 anime films en verschillende OVA's... Terwijl ze probeert lid te worden van het grootste magische gilde, belandt Lucy in een val. Het verhaal zit boordevol magie, avontuur, geesten en memorabele personages. Fairy Tail en zijn betoverende wereld zullen zeker in de smaak vallen bij fans van magie.

Nr. 12: Dr. Stone

manga Dr Stone

Dr. Stone is een post-apocalyptische manga gemaakt door de Japanse schrijver Riichiro Inagaki en de getalenteerde illustrator Boichi. Deze manga werd voor het eerst gepubliceerd in 2017 in het voorpublicatiemagazine dat ook Dragon Ball lanceerde. Het verhaal draait om een middelbare scholier die ontwaakt in een wereld die volledig versteend is. Met de hulp van zijn vriend Senku begint hij aan de taak om de mensheid opnieuw op te bouwen.

Nr. 11: Bleach

manga Bleach

Deze mangaserie, gemaakt door Tite Kubo en voor het eerst uitgebracht in 2002, is nog lang niet klaar met het enthousiasmeren van shonenfans, met een verzameling van 74 delen. Bleach vertelt het verhaal van een ogenschijnlijk gewone tiener die een demonenjager wordt. Met een verkoop van 120 miljoen exemplaren behoort het tot de best verkochte manga's aller tijden.

Nr. 10: Death Note

manga Death Note

Death Note (2003) is een shonen manga van Tsugumi Oba, geïllustreerd door Takeshi Obata. De strip vertelt het verhaal van een jonge man die een notitieboek vindt met vreemde krachten - de kracht om de dood te veroorzaken. Deze mix van thriller en fantasie leidt tot een buitengewoon meeslepende verhaallijn, ideaal voor liefhebbers van misdaadmanga.

Nr. 9: Berserk

manga Berserk

Berserk (1990) is een seinen manga geschreven door Kentaro Miura, die ons meeneemt naar een middeleeuwse fantasiewereld. Volg de avonturen van Guts, een krijger die deel uitmaakt van een groep huurlingen en vastbesloten is om zijn vrijheid te heroveren. Deze manga, gekenmerkt door zijn opvallende grafische stijl, zal volwassen liefhebbers van duistere fantasie zeker bekoren.

Nr. 8: Jojo's bizarre Adventure

manga Jojo's Bizarre Adventure

Uitgebracht in 1986, betreft deze manga een meesterwerk van Hirohiko Araki, die een grote fanbase heeft opgebouwd in Japan. Jojo stamt af van een adellijke Engelse familie. Wanneer zijn geadopteerde broer tracht zijn erfenis te ontnemen, zet Jojo alles op alles om hem tegen te houden. Met 98 delen neemt het verhaal ons mee op een reis over de hele wereld en door de eeuwen heen. We worden geïntroduceerd in totaal verschillende werelden door de generaties van Jojo's familie. Deze shonen manga zal liefhebbers van strategische gevechten zeker aanspreken.

Nr. 7: Demon Slayer

Demon Slayer

Deze shonen van Koyoharu Gotōg, ook bekend als Kimetsu no Yaiba in Japan, vertelt het verhaal van een jonge koopman die zijn zusje probeert te redden dat in een demon is veranderd. Met meer dan 150 miljoen verkochte exemplaren is Demon Slayer een van de best verkochte manga's ter wereld. Een klassieke shonen met een originele grafische stijl, een must-read.

Nr. 6: Dragon Ball

manga Dragon Ball

Wie kan zich Dragon Ball nu niet herinneren, de cultmanga van Akira Toriyama die sinds 1984 verschillende generaties heeft betoverd? Deze shonen vertelt het verhaal van Son Goku, een jongen met legendarische krachten, op zoek naar de zeven kristallen ballen die elke wens kunnen vervullen zodra ze zijn verzameld. Samen met zijn vrienden neemt hij het op tegen talloze tegenstanders. Dragon Ball is een waar fenomeen en staat op de tweede plaats als best verkochte manga ter wereld, direct achter het onbetwistbare One Piece. Bovendien behoort het tot de top 3 van beste manga's aller tijden in Japan.

Nr. 5: My Hero Academia

manga My Hero Academia

Deze manga van Koshei Horikoshi, uitgebracht in 2014, dompelt ons onder in de fantastische wereld van superhelden via het personage van Izuku Midoriya. Een mix van Japanse cultuur en Amerikaanse strips die fans van heroïsche gevechten zeker zal aanspreken.

Nr.4: Hunter X Hunter

manga Hunter X Hunter

Deze shonen manga van Yoshihiro Togashi behoort tot de top van de Japanse manga's. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1998 en telt nu 36 delen. Gon koestert de droom om een jager te worden, net als zijn vader. Deze eer, die slechts is weggelegd voor de elite, vereist dat hij slaagt voor een uiterst selectief en gevaarlijk jaarlijks examen. De spanning is ondraaglijk!

Nummer 3: Naruto

manga Naruto

Met meer dan 250 miljoen verkochte exemplaren is Naruto één van de top 3 manga's. De shonen manga van Masashi Kishimoto kende een opvallend succes kort na de lancering in 1999. Met 72 volumes hebben de avonturen van de ondeugende ninja-wees zeker een plekje veroverd in het hart van vele nostalgische tieners en volwassenen.

Nr. 2: One piece

manga One piece

Deze iconische manga zag het levenslicht in 1997 en is ongetwijfeld de meest beroemde ter wereld. Met een verkoop van meer dan 480 miljoen exemplaren is Eiichirō Oda's shonen manga de best verkochte manga aller tijden. Het avontuur van piraat Luffy en zijn bemanning, verspreid over 98 delen, vestigt nieuwe records voor Japanse strips!

Nr. 1: Attack on Titan

Attack on Titan manga

Het werk van Hajime Isayama is absoluut indrukwekkend. De mangaka neemt ons mee naar het hart van een stad die volledig wordt omsloten door stadsmuren in een wereld die wordt bedreigd door de Titanen, gigantische wezens die de mensheid willen vernietigen. Het verhaal is adembenemend, doordrenkt met scènes vol horror, emotie en hoop. Dit is zeker een aanrader!

bezoek de japan vibe online winkel

Als je een liefhebber bent van Japanse strips en deze titels nog niet hebt ontdekt, is het hoog tijd om te beginnen. Of misschien heb je er al een paar verslonden? Wat is jouw favoriete manga?

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.