Top 20 Japanse Anime Films Die Je Moet Zien

japanse anime
Betekenis van Japanse Tattoos Lezen Top 20 Japanse Anime Films Die Je Moet Zien 15 minuten Volgende Top 30 Beste Japanse Manga

De afgelopen tien jaar hebben Japanse animatiefilms wereldwijd een grote impact gehad. We zijn ons bewust van de passie voor Japanse anime en popcultuur en vroegen onze lezers om hun favoriete Japanse animefilms met ons te delen, resulterend in deze top 20.

Ontdek deze top 20 van Japanse anime films nu! :-)

Anime, ook bekend als stop-motion cinema, is een kunstvorm die diepgeworteld is in de Japanse cultuur. Japanse animatiefilms maken gebruik van diverse technieken om leven te geven aan levenloze objecten, materialen en beelden. Tegenwoordig maken grote animatiestudio's gebruik van geavanceerde 3D-animatiesoftware om nog indrukwekkendere films te creëren.

Voeg wat pit toe aan je sushi-avonden met een meesterwerk uit de wereld van Japanse anime.

1. Your Name (Kimi no na wa)


"Your Name" is een film die miljoenen kijkers over de hele wereld heeft betoverd met de pracht van Japanse anime, en velen van jullie hebben gestemd voor dit meesterwerk. Het script van de gerenommeerde regisseur Makoto Shinkai: een lichaamsverwisseling tussen een jonge inwoner van Tokio en een tienermeisje van het Japanse platteland. De werelden die Shinkai creëert, zijn werkelijk uniek.

Je zult diep geroerd worden wanneer je beseft dat deze film eigenlijk een ingenieus stukje sciencefiction is. De stijl wordt meesterlijk toegepast om emoties te intensiveren en de realiteit op een buitengewone manier weer te geven. Een absolute must-see!

2. Spirited Away: de reis van Chihiro (Sen to Chihiro no kamikakushi)


Als er één werk is dat Japanse animatie tot de top van de zevende kunst heeft verheven, dan is het wel deze film van de legendarische Japanse regisseur Hayao Miyazaki. Deze anime heeft prijzen gewonnen op verschillende westerse filmfestivals. Het verhaal lijkt misschien eenvoudig, maar de visie van de Japanse regisseur geeft het een krachtige boodschap mee: "Mijn film gaat over de moeite die het kost om een mens te worden... het herbouwen van een archipel die zijn ziel verliest". En that's it! Wees gerust, het draait allemaal om anime, fantasie en ontsnapping aan de realiteit.

3. Princess Mononoke (Mononoke hime)


Nog een cultfilm van de Japanse master Hayao Miyazaki. De sterregisseur van Studios Ghibli bewijst opnieuw dat de anime wereld niet alleen voor jongeren is, en echte cinema biedt.

Op een dag doodt een Japanse prins een demonisch zwijn om zijn dorp te beschermen. Gewond en vervloekt, begint hij zijn zoektocht naar het genezende hert. Onderweg kruist hij het pad van een wolvenprinses. In Miyazaki's weelderige fantasie ontvouwt het verhaal zich in het feodale Japan, waarin de interne conflicten tussen rivaliserende clans centraal staan. De epische en oorlogszuchtige toon van deze internationaal geprezen Japanse regisseur is onmiskenbaar, en de strijd tussen mens en natuur loopt als een rode draad door het verhaal.

4. Howl's Moving Castle (Hauru no ugoku shiro)


De personages in deze Japanse animatiefilm van Miyazaki zijn zowel aangrijpend als gelaagd. Het universum is rijk, doordrongen van fantasie en steampunk-elementen, terwijl de behandeling van thema's uiterst serieus is: obsessie met uiterlijk, de relatie tussen mens en oorlog, de zoektocht naar innerlijke vrede en vrede tussen naties. Dit is waar Japanse animatie om draait!

Op de vooravond van een oorlog ontmoet Sophie, een jonge hoedenmaakster van 18 jaar, een knappe tovenaar die haar te hulp schiet. Overmand door jaloezie spreekt de heks van het land een vloek over haar uit.

5. A Silent Voice (Koe no katachi)


Japanse anime heeft ook bijgedragen aan het genre van dramatische romances, zoals te zien is in deze film in shonen-stijl. De film is geproduceerd door Kyoto Animation Studios en geregisseerd door Naoko Yamada.

Nishimiya, een jong, doof meisje, wordt op school gepest door een jongen. Deze animatiefilm behandelt thema's zoals pesten, handicaps (in dit geval doofheid, vandaar de titel), schuldgevoelens en genegenheid, en zal zeker emoties losmaken bij de meest gevoelige kijkers.

6. My Neighbor Totoro (Tonari no Totoro)


Deze betoverende anime film vierde zijn 36e verjaardag met vertoningen in 150 bioscopen in Frankrijk! Het was een prachtige demonstratie van de inwijding van Miyazaki en de wereld van de Japanse animatie. "My Neighbor Totoro" is een sprookje dat de realiteit beroert. Bekijk het met je kinderen en je zult hen subtiel de waarden van onafhankelijkheid bijbrengen.

7. Weathering With You (Tenki no ko)


Na het fenomenale succes van zijn animatiefilm Your Name stond de Japanse regisseur Makoto Shinkai voor een grote uitdaging. Children of Time stelde de liefhebbers van Japanse anime niet teleur: realisme, humor, poëzie en perfect technisch meesterschap. De helden van de film nemen je mee op een tocht door de stedelijke jungle van Tokio. Een schoolverlater die paranormaal journalist wordt, ontmoet een jonge Tokio-bewoonster die de regen tegenhoudt... Blijf kijken!

8. Grave of the Fireflies (Hotaru no haka)


Grave of the Fireflies is een Japanse animatiefilm geregisseerd door Isao Takahata voor Studio Ghibli. De film behandelt de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en was niet primair bedoeld voor jong publiek. Deze anime, zowel tragisch als poëtisch, vertelt het verhaal van twee kinderen die aan hun lot worden overgelaten in de duisternis van oorlog. Bij de release was de film niet succesvol, maar het enthousiasme van volwassen kijkers in Japan en daarbuiten heeft het uiteindelijk tot een cultklassieker gemaakt. Dit vertegenwoordigt een ander facet van Japanse animatie.

9. Castle in the Sky (Tenkū no shiro Rapyuta)


Na haar ontsnapping aan de piraten die haar gevangen hielden, ontmoet Sheeta Pazu, die haar te hulp schiet. Ze onthult dat ze afstamt van het koninkrijk Laputa.

Miyazaki maakt een aantal verwijzingen in deze fantastische animatiefilm van Ghibli, geïnspireerd door speculatieve filosofie. Het eiland Laputa is een verwijzing naar Jonathan Swifts Gulliver's Travels. Ook de robots in het kasteel doen denken aan de Machine in The King and the Bird. Het beroemde werk van Paul Grimault en dichter Jacques Prévert was een belangrijke inspiratiebron voor Studios Ghibli.

Welkom in de diepgaande, magische wereld van de Japanse animatie.

10. Wolf Children/ Wolfskinderen (Ōkami kodomo no Ame to Yuki)


Een jonge studente wordt verliefd op een jonge weerwolf. Nu ze weduwe is, besluit ze zich terug te trekken om haar twee kinderen groot te brengen. Op het eerste gezicht klinkt het verhaal misschien gewoontjes, voorspelbaar... Maar niets is minder waar! Het succes van dit meesterwerk in de wereld van de Japanse animatiefilm heeft grote studio's zoals Ghibli spijt doen krijgen van het verbreken van hun contract met regisseur Mamoru Hosoda. Wraak, zo luidt het gezegde, wordt het best koud geserveerd. Dus, laat je betoveren door deze buitengewone Japanse anime film.

11. Nausicaä of the Valley of the Wind (Kaze no tani no Naushika)


Uitgebracht onder de titel "The Star Princess", is dit de tweede animatiefilm geregisseerd door Miazaki. Het is de verfilming van een manga met dezelfde naam. De hoofdpersonages trachten te overleven in een wereld geteisterd door een giftig bos en de aanvallen van hun buren. Een apocalyptische wereld waar liefde een wapen van verzet wordt: liefde voor hun medemensen en voor de natuur. Een indrukwekkend schouwspel!

12. Flavors of Youth (Shikioriori)


Deze film, geschreven door drie regisseurs, is het resultaat van een samenwerking tussen Japanse en Chinese animatiefilms. Het resultaat is prachtig: een cultfilm die bestaat uit drie korte films. De verhalen, werelden en personages zijn zeer divers. "Flavors of Youth" biedt meer dan alleen animatie; het biedt een oprechte reflectie op de samenleving. Bovendien aarzelde Netflix niet om het beschikbaar te stellen voor streaming.

13. Ponyo (Gake no ue no Ponyo)


Deze lange film wordt door de Anime-fantasy meester Miazako omschreven als een realistische en historische autofictie. In deze animatie heeft de mangaka Andersons verhaal "De kleine zeemeermin", geschreven in 1837, opnieuw geïnterpreteerd. De tekeningen zijn volledig met de hand gemaakt. Een monumentaal werk dat je absoluut zal betoveren!

14. I Want to Eat Your Pancreas (Kimi no suizō o tabetai)


De stervende heldin stelt haar eenzame vriend voor om samen een heel leven in een bronruimte door te brengen. Wat ooit begon als een tankobon-roman is omgezet in een manga, een live-action film en een animatiefilm. En nee, het gaat niet over het eten van een alvleesklier! Veel kijkplezier.

15. The Boy and the Beast (Bakemono no ko)


Het pad van een 9-jarige wees kruist dat van een wezen dat een leerling moet opleiden om de troon van de monsters te bestijgen. Het talent van regisseur Mamoru Hosoda wordt opnieuw bevestigd in deze Japanse animatiefilm. Komedie en drama, confrontatie en tederheid, fantasie en realisme: al deze elementen waren nodig om een film te creëren die de overgang van de ene wereld naar de andere symboliseert. Missie volbracht!

16. Tales from Earthsea (Gedo Senki)


Een kwaadaardige tovenaar vernietigt het evenwicht in de wereld. Om het evenwicht te herstellen slaat een jonge prins de handen ineen met een tovenaar en een mysterieus meisje dat hij tijdens hun reis ontmoet. Deze romantische saga van Miyazaki zit vol symboliek en vragen. Laat je meeslepen door de fantastische wereld en geniet van de metaforen. Dit is de eerste film van deze meester van Japanse anime.

17. Akira


Akira is een post-apocalyptische animatiefilm geregisseerd door Katshuhiro Otomo. Deze sciencefictionfilm werd eind jaren 80 uitgebracht en roept het trauma van Hiroshima op. Het is 2019, eenendertig jaar nadat een nucleaire explosie Tokio verwoestte. De nieuwe hoofdstad, bestuurd door het leger, staat aan de rand van een crisis. Deze cyberpunk dystopie speelt zich af in een donkere, gewelddadige wereld vol corruptie.

Akira is een kritiek op de industriële samenleving en verkent serieuze thema's zoals sociale ineenstorting, de zoektocht naar macht die leidt tot vernietiging en mentale experimenten door het leger. Naast het indrukwekkende script zul je ook onder de indruk zijn van de esthetiek van Otomo's tekeningen. Deze cultfilm heeft een hele generatie beïnvloed en is absoluut een must-see!

18. My Hero Academia: Heroes Rising


"My Hero Academia" is het nieuwste juweeltje in de wereld van de Japanse animatie, onder regie van Kenji Nagasaki.

Een groep toekomstige helden bevindt zich op een vredig eiland voordat ze worden aangevallen door de angstaanjagende Nine, de meest gevreesde antagonist uit de serie. De adembenemende gevechten volgen elkaar op en nemen je mee op een emotionele reis in deze actievolle animatie film.

19. When Marnie Was There (Omoide no Mānī)


Deze film is gebaseerd op een roman van Joan Robinson en vertelt het verhaal van Anna, een jong geadopteerd meisje met gezondheidsproblemen die op het platteland belandt om haar astma te behandelen. In de moerassen ontmoet ze de mysterieuze Marnie en raakt ze bevriend met hem. Deze speelfilm, geregisseerd door Hiromasa Yonebayashi, verkent de uitdaging van het vinden van je eigen identiteit tijdens de zoektocht van een tienermeisje. De grens tussen fantasie en werkelijkheid vervaagt terwijl we worden betoverd door de prachtige beelden en het ontroerende karakter van Anna.

20. Arrietty (Karigurashi no Arietti)


Nog een juweeltje van Ghilbi studio, geregisseerd door Hiromasa Yonebayashi. Deze film uit 2010 is gebaseerd op een kinderverhaal en gaat uit van een scenario van de legendarische Miyasaki: dieven zijn kleine mannetjes die onder de vloer van huizen leven om zich voor mensen te verbergen. De jonge Arietty weet dat ze alleen moet lenen wat ze nodig heeft, en in microscopisch kleine hoeveelheden, om niet ontdekt te worden. Maar de komst van een jongen verandert dat allemaal. In deze animatiefilm, met zijn betoverende miniatuurwereld en meeslepende muziek, bewijst Yonebayashi dat hij inderdaad in de voetsporen van de grootheid Miyazaki kan treden.

👉 Zin om deze meesterwerken en nog veel meer in mangavorm te zien? Bekijk dan onze Top 30 Japanse manga!

 

bezoek de Japan Vibe winkel

En als bonus...

lijst van Japanse anime films

Omdat winteravonden lang kunnen duren en we altijd op zoek zijn naar een film om te kijken, is hier een bonuslijst van 20 Japanse anime films! Cadeautje ;-)

 • The Anthem of the Heart

De kleine June wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de scheiding van haar ouders en wordt het slachtoffer van een betovering die haar doofstom maakt. Met weinig vrienden op school wordt ze gedwongen om samen met 3 andere klasgenoten te werken aan een muzikaal komedieproject. Een project waarin ze de hoofdrol krijgt...

 • Violet Evergarden The Movie

Violet Evergarden The Movie, een bestseller uit Japan die is bewerkt tot een anime tv-serie, biedt een direct vervolg als afsluiting van de animatieserie.

 • One Piece Gold

In het 13e deel van de One Piece-serie gaat het over de Straw Hat-bemanning die aankomt in een stad vol entertainment. Maar al snel ontdekt de kleine groep dat schijn bedriegt...

 • Porco Rosso

Marco is een getalenteerde Italiaanse autocoureur die ermee instemt om in een varken te veranderen om te voorkomen dat hij een nationale held wordt. Hij is de enige die de strijd durft aan te gaan tegen de kapers.

 • Whisper of the Heart

Een jong meisje met een passie voor literatuur merkt toevallig op dat een zekere Seiji dezelfde boeken leent als zij. Maar wie zou deze mysterieuze jongen kunnen zijn? Ze gaat op onderzoek uit.

 • Miss Hokusai

Leer het verhaal kennen van de getalenteerde dochter van de beroemde schilder Hokusai. Gedreven door haar liefde voor vrijheid en toegewijd aan haar kunst, bracht ze talloze uren door in haar atelier naast haar vader. Wie weet hoeveel meesterwerken er door haar handen zijn gecreëerd?

 • In This Corner of the World

Suzu verliet haar geboortestad om haar man te volgen en bij haar schoonfamilie te gaan wonen. Ondanks de oorlog behield ze haar levensvreugde. Maar haar leven nam een dramatische wending toen ze hoorde over het bombardement op Hiroshima.

 • Liz and the Blue Bird

Twee schoolmeisjes met tegengestelde karakters bereiden zich voor op de grote klassieke muziekwedstrijd. Deze Japanse animatiefilm onthult de vriendschap tussen twee jonge meisjes en de dubbelzinnigheid van hun relatie.

 • The Cat Returns

Haru, een jong schoolmeisje, ziet haar leven volledig veranderen op de dag dat ze een kat redt die bijna wordt overreden. Het blijkt dat de kat van niemand minder is dan de prins van het Kattenrijk! De inwoners van het koninkrijk zijn haar veel dank verschuldigd.

bezoek de Japan Vibe winkel

 • Colorful

Een geest krijgt een tweede kans in het leven door te reïncarneren in het lichaam van Makoto, een schooljongen die zichzelf van het leven heeft beroofd.

 • The Tale of the Princess Kagyuya

Op een dag ontdekt een oude man een vreemd wezen in een bamboestengel, dat uiteindelijk een prachtige prinses blijkt te zijn...

 • The Place Promised in Our Early Days

Na de oorlog is Japan verdeeld in 2 gebieden die geregeerd worden door twee tegengestelde machten. Drie vrienden die in de Amerikaanse zone wonen, besluiten zich bij de Unie aan te sluiten door een vliegtuig te bouwen.

 • Whisker Away

Deze animatiefilm van Studio Colorido vertelt het verhaal van een verliefd schoolmeisje dat worstelt om opgemerkt te worden door de knappe Hinode. Om dichter bij hem te komen, verandert ze zichzelf in een kat.

 • The Castle of Cagliostro

Lupin en zijn partner Jigen beroven een casino. Wanneer ze merken dat de bankbiljetten vals zijn, leidt hun onderzoek hen rechtstreeks naar het kasteel van Cagliostro.

 • Ride Your Wave

Een jong meisje met een passie voor surfen ontmoet een charmante brandweerman. Wanneer hij sterft, ziet ze zijn geest in de golven.

 • Kiki's Delivery Service

Op haar dertiende verjaardag moet Kiki naar een andere stad verhuizen om haar leven als heks te beginnen. Ze begint haar bezorgbedrijfje met behulp van haar vliegende bezem.

 • Redline

JP is een geruïneerde autocoureur die gedwongen wordt deel te nemen aan vervalste autoraces om te overleven. Ondanks zijn gebrek aan resultaten wordt hij aanbeden door fans over de hele wereld. In een bijzonder gevaarlijke race doet JP er alles aan om te winnen.

 • From Up on Poppy Hill

Deze verfilming van de shôjo manga van Hizuru Takahashi en Tetsuro Sayama vertelt het liefdesverhaal van 2 middelbare scholieren die onbewust een geheime band hebben.

 • The Wind Rises

De jonge Jiro droomt ervan piloot te worden, maar zijn slechte zicht verhindert hem dit te doen en hij wordt een luchtvaartingenieur. Jiro is een briljante uitvinder en zal een revolutie teweegbrengen in de wereld van de luchtvaart.

 • Miraï, My Little Sister

Een jongen die jaloers is op de aandacht voor zijn kleine zusje maakt een ongelooflijke reis terug in de tijd. Hij ontmoet zijn familie en volgt hun verhaal op verschillende momenten in hun leven.

 

Nu weet je hoe je je avonden kunt doorbrengen. Als je een liefhebber bent van Japanse cinema, voel je vrij om onze selectie van de beste Japanse anime films aan te vullen door een reactie achter te laten!

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.