Betekenis van Japanse Tattoos

japanse tattoo betekenis

Tatoeëren is een traditionele Japanse kunstvorm die al duizenden jaren bestaat. Na het verkennen van de geschiedenis en perceptie van tatoeëren in Japan in een vorig artikel, gaan we nu dieper in op de betekenis van Japans tattoos.

De kunst van het Japanse tatoeëren komt voort uit oude culturele rituelen van het Ainu volk en heeft zijn wortels in de spiritualiteit. Naast hun beschermende rol hebben de ontwerpen ook een sociale en esthetische dimensie. We hebben gezien dat deIrezumi, of traditionele Japanse tatoeage, een manier was voor de Yakuza (leden van de Japanse maffia) om trouw te zweren aan hun clan en tegelijkertijd hun waarden van loyaliteit, eer en moed uit te drukken.

De betekenis van Japanse tatoeages is heel sterk en de meeste motieven zijn met een reden gekozen. De wezens die in de huid zijn gegraveerd en hun oorsprong vinden in de mythologie, het boeddhisme of het shintoïsme, hebben een rijke betekenis voor de drager.

Draken, tijgers, koikarpers, slangen, feniksen, demonen of kersenbloesems, ontdek de betekenis van de populairste Japanse tattoos.

De draak tattoo: kracht en bescherming

japanse draak tattoo

De Japanse draak is een fascinerend wezen dat verbonden is met het watermilieu en staat in Japan voor kracht en wijsheid. Terwijl de draak in het Westen vaak wordt geassocieerd met kwaad vanwege zijn angstaanjagende uiterlijk, wordt de draak in Azië beschouwd als een gunstig symbool dat geluk en bescherming in huis brengt.

De draak regeert over de elementen en een tatoeage van een draak eist dan ook eerbied op. Hoewel dit mythische wezen over het algemeen vrijgevig en welwillend is, blijft het onvoorspelbaar en potentieel gevaarlijk wanneer het wordt uitgedaagd.

De tijger tattoo: moed en vechtlust

japanse tijger tattoo

Deze katachtige is een beschermend symbool voor de Japanse bevolking, die een tijgertatoeage dragen om ziektes te weren, moed te putten en zich te verdedigen tegen ongeluk. Het staat ook symbool voor innerlijke kracht.

In de Chinese roman "At the Water's Edge", die een revolutie teweegbracht in de kunst van het tatoeëren, speelt de tijger een belangrijke rol. Net als de leeuw beschermt hij tegen demonen en kwade geesten. Het dragen van een Japanse tijgertatoeage wordt bovendien geassocieerd met een lang leven.

De koi karper tattoo: vastberadenheid

koi karper tattoo

De symboliek van de Koi karper speelt een belangrijke rol in de Japanse cultuur, waar deze waterbewoner bijzonder geliefd is. Als symbool van viriliteit, vastberadenheid en familiewaarden, wordt de Koi karper gezien als een brenger van geluk in huis en als een gids naar het vervullen van je lot.

Volgens de legende van de Gele Rivier zwemt de Koi karper tegen de stroom in en overwint hij obstakels om de top van de waterval te bereiken, waar hij in een draak verandert. Dit verhaal staat symbool voor doorzettingsvermogen en moed.

Deze tatoeage komt echter veel voor bij de yakuza. Pas dus op dat je niet wordt aangezien voor een maffioso als je ervoor kiest om dit motief te laten tatoeëren 😉.

Hoewel het Koi karpermotief over het algemeen als mannelijk wordt beschouwd, is het ook populair onder vrouwen, die het associëren met de lotus.

 

❓ Wist je dat tatoeëren een echt taboe is in het Land van de Rijzende Zon? Hoewel tattoos wereldwijd zeer gewaardeerd worden, is de kunst van het tatoeëren lang vervolgd in Japan, waardoor tatoeëerders soms gedwongen werden om in het geheim te werken. Zelfs vandaag de dag blijft tatoeëren een uitdagend vak in de archipel.

👉 Lees voor meer informatie ons artikel Tatoeëren in Japan: Het Taboe van Tatoeages!

 

🐍 De slang tattoo: gezondheid

japanse slang tattoo

Dit dier heeft misschien geen sympathiek imago in het Westen, maar is bijzonder populair in Azië.

Deze beschermer van de schatten van de natuur biedt bescherming tegen ziekten en bevordert genezing. Als symbool van regeneratie en wijsheid, brengt het ook geluk met zich mee.

Een slangentatoeage kan daarom een spirituele steun zijn wanneer je geconfronteerd wordt met een ziekte die je moet overwinnen.

De feniks tattoo: wedergeboorte

japanse feniks tattoo

De beroemde vogel die herrijst uit de as is een geliefd motief in Japanse tatoeages dat triomf en wedergeboorte symboliseert.

Voor degenen die deze tatoeage dragen, kan het een nieuw begin in het leven vertegenwoordigen of een diep verlangen om helemaal opnieuw te beginnen. Het straalt kracht en onoverwinnelijkheid uit in het aangezicht van tegenspoed voor de sterksten.

Daarnaast dient het ook als symbool van onsterfelijkheid. Een majestueuze feniks getatoeëerd op de borst of rug maakt een indrukwekkende verschijning en kan zelfs vijanden afschrikken.

De Kanagawa golf tattoo: levenskracht

Japanse kanagawa golf tattoo

De Grote Golf van Kanagawa, een echt embleem van Japan, is een beroemd kunstwerk van Hokusai dat de kracht van de natuur in strijd met de mens uitbeeldt.

Water wordt in de Shinto-religie vereerd als een element dat zuiverheid en leven symboliseert. In Japan is het een veelvoorkomend motief dat vaak geassocieerd wordt met golven vanwege hun onvoorspelbare aard. Een tatoeage van de Grote Golf van Kanagawa brengt de notie van leven en dood over.

De geisha tattoo: verfijning en schoonheid

japanse geisha tattoo

In Japan staat de geisha bekend om haar verfijning en meesterschap van de kunsten. Ze is enigmatisch en onbereikbaar, een bron van fascinatie. De geisha wordt bewonderd om haar schoonheid en talent, vooral in het Land van de Rijzende Zon. Een tatoeage van een geisha op de dij, bovenrug of nek brengt haar aanwezigheid dichterbij en houdt je gezelschap.

bezoek de Japan Vibe winkel

Japanse tatoeage van bloemen en bomen

In Japan worden vaak bloem-, plant- en natuurmotieven zoals bloemen, bomen, bladeren, wolken, vuur en wind in tatoeages verwerkt. Deze elementen dienen vaak als achtergrond voor de hoofdelementen, maar kunnen ook prominent op de voorgrond staan, zoals bijvoorbeeld de kersenboom. Bomen symboliseren kracht, terwijl bloemen een gevoel van delicatesse en perfectie oproepen.

De kersenbloesem tattoo: vergankelijkheid in het leven

kersenbloesem tattoo

De kersenbloesem staat als symbool van Japan voor de fragiliteit en pracht van vergankelijkheid in het leven. Voor de Samurai, die bereid waren om op elk moment hun leven te geven, symboliseerde dit motief een diep besef van de onvermijdelijke dood.

De kersenbloesem belichaamt zowel zachtheid als vrouwelijkheid, en herinnert tegelijkertijd aan de continue evolutie van levende wezens. Als je besluit om een tatoeage van kersenbloesem op je schouder of onderarm te laten zetten, herinnert dit je eraan dat het leven kort en mooi is, en dat we er het beste van moeten maken - net zoals de sakurabomen die in de lente bloeien.

Deze veelzijdige tatoeage spreekt zowel mannen als vrouwen in Japan aan.

De lotusbloem tattoo: spiritualiteit

tatouage japonais lotus

De lotus die onder water wortelt en aan de oppervlakte tot bloei komt, staat voor de beproevingen van het leven en het pad om ze te overwinnen.

Het is ook de boeddhistische bloem van spiritueel ontwaken en vervulling. De lotusbloem wordt vaak geassocieerd aan tatoeages van koi karpers.

De chrysanten tatoeage: perfectie

japanse chrysanten tattoo

Als symbool van de keizer roept de chrysant een gevoel van hoge sociale status en uitzonderlijke perfectie op. In Japan wordt deze bloem jaarlijks geëerd tijdens het Kiku Matsuri, waarbij ze licht en de zon vertegenwoordigt. In Frankrijk wordt de chrysant daarentegen geassocieerd met de dood.

Als je ervoor kiest om een chrysanten tatoeage in Japan te dragen, wees dan voorzichtig dat je niet arrogant overkomt.

De pioenroos bloem tattoo:  rijkdom en vertrouwen

japanse pioenroos tattoo

De pioenroos staat symbool voor welvaart, vertrouwen en overvloed. Het herinnert ons eraan dat geloof in onszelf vaak leidt tot grootse prestaties. Een pioenroos-tatoeage fungeert als een constante herinnering om nooit aan onze capaciteiten te twijfelen.

De samurai tattoo: eer

japanse samurai tattoo

De samurai tattoo drukt eer en onfeilbare loyaliteit uit, maar ook opoffering. Deze tattoo wordt vaak omringd door kersenbloesems. Voor de getatoeëerden vertegenwoordigt het de waarden die nog steeds diep geworteld zijn in Japan.

Hannya masker tattoo: wraak

japanse hannya masker tattoo

In Japanse legenden is Hannya een vrouwelijke demon die terugkeert naar de aarde om wraak te nemen op de man die haar leed heeft aangedaan. Ze belichaamt zowel verdriet als woede. Een Hannya demon tattoo roept twee kanten op: de gekwetste vrouw en de gevaarlijke, angstaanjagende vrouw.

 

Het wordt vaak gezegd dat een tatoeage de ziel weerspiegelt. De betekenis van een tattoo is net zo belangrijk als de esthetiek ervan. De keuze van het ontwerp spreekt boekdelen over je persoonlijkheid. Daarom is het essentieel om de symboliek van de ontwerpen die je kiest te begrijpen voordat je een tattooshop binnenstapt.

bezoek de Japan Vibe winkel

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.