Bloemen zijn heilig in het Land van de Rijzende Zon. Ze worden vooral bewonderd om hun schoonheid en symboliek. Zozeer zelfs dat de taal van bloemen in Japan een volwaardige kunstvorm is geworden.
Hanakotoba verwijst naar de geheime taal van bloemen, of eigenlijk naar alle betekenissen die ze met zich meedragen. Deze eeuwenoude kunst komt voort uit de boeddhistische filosofie, die de vergankelijke schoonheid waardeert. De kleuren, vormen en variëteiten van bloemen geven persoonlijke boodschappen door aan degenen die weten hoe ze te ontcijferen. Elke bloem symboliseert zijn eigen emotie, zoals liefde, zuiverheid, minachting of eer...
Ontdek de symboliek van bloemen en hun culturele belang in Japan.
De kersenbloesem: kortstondige schoonheid en vernieuwing
De kersenbloesem, een echt symbool van de archipel, belichaamt de vergankelijkheid der dingen en de schoonheid van het huidige moment. De sakurabloem is een krachtig symbool van identiteit en vertegenwoordigt de Japanse regering sinds de Nara-periode. Ze staat symbool voor schoonheid en zachtheid en wordt gebruikt in Japanse kunst, haiku en literatuur.
Kersenbomen zijn zo belangrijk voor de Japanse cultuur dat hun bloei elk jaar wordt gevierd tijdens het Hanami-festival. Ze bloeien spectaculair van april tot mei, afhankelijk van de soort, met hun witte of roze bloemen en subtiele geur.
Sakurabomen worden geassocieerd met de lente en staan voor vernieuwing, vreugde en hoop. Bovendien zijn hun bloemen een metafoor voor de cyclus van het leven. Ze stralen een prachtige maar vluchtige glans uit als ze na slechts veertien dagen vervagen en alle stervelingen herinneren aan hun fatale afloop. De kersenbloesem is daarom een uitnodiging om van het leven te genieten.
Chrysanten: keizerlijke familie
De chrysant staat symbool voor de keizer en de keizerlijke familie in Japan en roept adel op. De bloem staat op het keizerlijke zegel, administratieve documenten en munten van 50 yen. In Azië wordt deze bloem ook geassocieerd met geluk en een lang leven. In Japan brengt een gouden bloemblaadje op de bodem van een glas wijn je een lang en gelukkig leven. Chrysanten worden ook bewonderd tijdens de Kiku Matsuri, een festival dat elke herfst in november wordt gevierd.
Terwijl boeketten met gele chrysanten in Japan zonneschijn en onsterfelijkheid uitdrukken, hebben ze in Frankrijk een andere symboliek. De rode bloemen kunnen een boodschap van liefde overbrengen, terwijl de witte staan voor rouw. Ze worden gebruikt bij begrafenissen en op Allerheiligen.
🧘♀ De witte lotus: spiritueel ontwaken
De witte lotus wordt geassocieerd met het boeddhisme en is de bloem bij uitstek van spiritualiteit. De lotus is een vijverplant die in de zomer bloeit en staat symbool voor zuiverheid, mystiek en reïncarnatie. Uit zijn wortels, die ondergedompeld zijn in de modder, komen altijd prachtige bloemen boven het water uit. Daarom staat de lotus voor de verheffing van het bewustzijn en de geest.
Als je aan yoga doet, ben je ongetwijfeld bekend met de beroemde lotushouding, die rechtstreeks geïnspireerd is op deze heilige bloem.
Afhankelijk van de kleur heeft de lotus verschillende betekenissen. De witte lotus staat voor zuiverheid en perfectie, terwijl de roze lotusbloem het symbool van Boeddha is. Van de verschillende tinten is de rode lotus verbonden met liefde, roept blauw kennis op, terwijl gele of paarse bloemen spirituele verheffing of wedergeboorte benadrukken.
De pioenroos: bloem van moed
In Hanakotoba is de pioen verbonden met moed. Ze symboliseert eer, moed en kracht. In Japan is de rode pioenbloem het populairst. Ze komt vaak voor op tatoeages. De koningin van de bloemen wordt in de Japanse cultuur ook in verband gebracht met geluk en voorspoed.
Aan de andere kant belichaamt de pioenroos het vrouwelijke ideaal, want onder haar delicatesse is haar stengel sterk en haar houding waardig. In tegenstelling tot andere bloemen buigt ze niet door wanneer ze aan de elementen worden blootgesteld. Door haar schoonheid en elegantie kan de pioenroos ook symbool staan voor liefde en soms bescheidenheid.
De camelia: bloem van dood en liefde
Vroeger was de camelia de bloem des doods voor de samoerai. Deze prachtige plant, die aan het einde van de winter bloeit, komt voor in rode, roze, witte of gele tinten. Afhankelijk van de kleur krijgt de bloem verschillende betekenissen.
Een geschenk van rode tsubaki kondigt gevoelens van liefde aan, terwijl witte bloemblaadjes een teken van verlangen zijn. In bepaalde contexten drukken gele cameliabloemen verwachting of een zekere nostalgie uit. Met haar sierlijke vorm kan de camelia ook harmonie en vriendschap uitdrukken.
In Japan belichaamt deze lentebloem het goddelijke en daarom is ze vaak te vinden tijdens religieuze ceremonies.
De anjer: moederliefde
Net als de pioen vertegenwoordigt de anjer in Japan de perfecte vrouw. Boeketten met anjers worden op Moederdag gegeven om de liefde in haar puurste vorm uit te drukken. Anjers bloeien van de lente tot de herfst, afhankelijk van de soort. De bloemblaadjes van deze mooie plant zijn getand of afgerond en zijn verkrijgbaar in wit, roze of rood.
Deze bloem symboliseert ook fascinatie en onderscheid in de Hanakotoba taal. Tot slot moet je weten dat het in sommige landen niet gepast is om een gele anjer te geven als teken van minachting. Een paarse anjer daarentegen duidt op een droevige stemming.
Hortensia's: een sterke, duurzame band
De hortensia is een bijzonder populaire bloem in Japan sinds het Nara-tijdperk, zoals blijkt uit gedichten uit die tijd. De Japanners hebben er veel botanische tuinen en festivals aan gewijd.
De hortensia wordt echter bekritiseerd om haar inconsistentie vanwege haar flikkerende kleuren, die soms worden geassocieerd met een gebrek aan eerlijkheid. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan de kersenbloesem. Een tros hortensia weerspiegelt echter de blijvende liefde binnen een familie of vriendschap.
Pruimenbloesem: vitaliteit en bescherming
Net als kersenbomen worden pruimenbomen in Japan elk vroeg voorjaar bewonderd. De vruchten zijn eigenlijk Japanse abrikozen. Deze struik, oorspronkelijk afkomstig uit China, produceert prachtige kleine witte of roze bloemen met afgeronde bloemblaadjes.
Als voorbodes van de lente zouden ze verfijning, elegantie, kracht en vitaliteit uitstralen. Ze zouden ook beschermende eigenschappen hebben en boze geesten afweren. Je kunt ze bewonderen in het Kairaku-en Park in Mito of tijdens Odawara Ume Matsuri, een festival gewijd aan de pruimenbloesem dat plaatsvindt in februari.
Adonis Ramosa: de bloem van het geluk
Deze felgele kruidachtige plant bloeit in de winter of lente in de koudere streken van Japan. Ondanks zijn hoge giftigheid wordt Adonis erg gewaardeerd door de Japanners. Zijn stralende kleur roept geluk op.
In de Edo-periode werd hij zelfs cadeau gedaan aan vrienden en familie om vreugde in huis te brengen. Vandaag de dag staat deze plant op het punt van uitsterven, maar je kunt hem nog steeds zien in de botanische tuin van Kyoto.
De iris: de bloem van goed nieuws
In de mythologie is de iris de boodschapper van de goden, die goed nieuws brengt. Deze vaste plant heeft veel geheimen. De witte iris roept een liefdesverklaring op, terwijl de gele een gevoel van geluk geeft. Je kunt ook een violette iris geven om diepe gevoelens uit te drukken, of een oranje bloem om vurige liefde op te roepen.
In Japan wordt de iris geassocieerd met het jongensfestival, Kodomo no Hi, en viriliteit. De lange bloemblaadjes symboliseren samoerai zwaarden, gezondheid en bescherming. Deze lentebloem bloeit na de pruimen- en kersenbomen. In juni is deze prachtige plant te bewonderen in veel Japanse tempels, heiligdommen en tuinen, waaronder het Meiji Jingu Park en het Mizumoto Park in Tokio.
Elegante en vluchtige bloemen sieren Japanse landschappen. Ze zijn prominent aanwezig op de stoffen van kimono's, op heilige plaatsen en in huis, en vormen een essentieel onderdeel van de Japanse kunst en literatuur. Het lijdt geen twijfel dat hun charme een speciale emotie overbrengt... Hanakotoba is een goede illustratie van de Japanse fascinatie voor deze schatten van de natuur.
Nu je de verborgen betekenis van bloemen in Japan kent, waarom probeer je niet eens Ikebana? Deze Japanse bloemsierkunst mengt symboliek, Zen-filosofie en creatieve expressie, en is misschien wel iets voor jou. Lees meer in ons artikel Ikebana, de Japanse bloemsierkunst.