De Harajuku-stijl ontstond begin jaren 1980 en omvat tientallen verschillende stijlen, de een nog excentrieker dan de ander. Pas in de jaren 2000 deed deze mode zijn intrede in het Westen.
De Harajuku-stijl, of Japanse straatmode, ontleent zijn naam aan de gelijknamige wijk in Shibuya, Tokio. In de jaren 1970 werd Harajuku de tempel van mode, rock en avant-garde.
Klaar om je onder te dompelen in deze compleet gekke wereld van Japanse mode? 😃
Harajuku stijl: oorsprong en codes
Harajuku mode is meer dan alleen een modeverhaal; het is een protest tegen de strenge regels van de Japanse samenleving en de verplichting om in het gareel te lopen. Elk weekend trekken honderden jongeren naar de modewijk en verruilen hun verplichte doordeweekse uniformen voor kleurrijke, extravagante kleding.
Oorspronkelijk was het de mode om traditionele Japanse kleding te mixen met moderne westerse kleding. In de loop der jaren zijn veel verschillende stijlen ontstaan en trends gevolgd, maar de geest van Harajuku blijft hetzelfde: draag wat je wilt en laat je fantasie de vrije loop, zonder je zorgen te maken over wat anderen van je denken. Er was een echt verlangen om te breken met de traditionele Japanse mode, die veel te gecodificeerd was.
Harajuku mode volgt geen vaste richtlijnen; iedereen is vrij om te dragen wat hij of zij wil zonder zich zorgen te maken over welke standaard dan ook. Hoewel Harajuku vaak wordt geassocieerd met tieners, is er geen leeftijdsgrens.
Het principe is simpel: kies wat je leuk vindt en creëer je eigen stijl. Wees niet bang om kleding in laagjes te dragen, kleuren te mengen, Japanse accessoires te verzamelen en traditioneel en modern te mixen. Het draait allemaal om persoonlijke expressie.
Zoals eerder gezegd, brengt de Harajuku stijl veel verschillende stijlen samen: Sweet Lolita, Gothic Lolita, Decora, Ganguro, Visual kei...
In dit artikel bekijken we de populairste Japanse straatmode, met beelden. Vergeet niet dat het de bedoeling is dat je je goed voelt in je kleding, dus aarzel niet om stijlen te mixen en matchen om je eigen stijl te creëren 😉
Lolita stijl, een kawaii universum
De Lolita stijl is grotendeels geïnspireerd op de mode uit de 17e eeuw en de Rococo en Barok bewegingen. Deze elegante, verfijnde stijl vond zijn oorsprong in een 'zachte' protestbeweging tegen de strenge regels van de maatschappij eind jaren '70.
In het begin waren er twee verschillende takken van deze mode: Sweet Lolitas en Gothic Lolitas.
Sweet Lolitas dragen pastelkleuren, pofrokjes, kant en franjes. De make-up is licht en flirterig en de kapsels zijn eenvoudig maar elegant.
Gothic Lolitas dragen donkere kleding met een vleugje rood of paars en gothic accessoires en motieven (kruizen, schedels, enz.). Jurken bleven wollig en vrouwelijk en make-up werd meer geaccentueerd.
In de loop der jaren verschenen er nieuwe substijlen, maar het doel bleef hetzelfde: eruit zien als een popje.
Zo zijn er de Fruits Lolitas, die graag zeer kleurrijke kleding dragen met fruitige patronen, de Country Lolitas, die landelijke jurken dragen, en de Wa Lolitas, die traditionele Japanse kleding herontdekken.
In een heel ander universum zijn er ook Guro Lolitas (of Horror Lolitas) die eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een horrorfilm komen. Hun favoriete outfit lijkt vaak op een sexy verpleegstersblouse bedekt met bloed.
👉 Geïnteresseerd in deze kawaii mode? Bekijk onze complete gids voor de Lolita stijl!
De Decora stijl, extravagantie boven alles!
De Decora stijl is recenter dan de Lolita stijl en is gemakkelijk te herkennen aan de opeenstapeling van accessoires: haarclips, brillen, ringen, armbanden, kettingen, nepnagels, stickers...
Bij deze extravagante stijl draait alles om felle kleuren, gelaagde kleding en pluche tassen.
Er zijn geen precieze regels voor de Decora-stijl, hoewel het het beste is om één overheersende kleur te houden voor de hele outfit (anders doen je ogen pijn). Cosplay werd mede populair dankzij de koningin van de pop, Kyary Pamyu Pamyu.
Cosplay mode, een passie in Japan
Cosplay is de afkorting van "Costume Playing" en verwijst naar het verkleden als een manga- of stripfiguur. Het is niet alleen een kwestie van een kostuum aantrekken; je moet ook het personage belichamen door zijn of haar lichaamstaal en houding over te nemen.
In Japan is Cosplay niet alleen een hobby die je één keer per jaar beoefent, bijvoorbeeld op een festival, maar het is een echt modestatement.
Als je in een weekend door de straten van Harajuku loopt, kom je gemakkelijk mensen tegen die verkleed zijn als Sangoku, Naruto of andere fictieve personages. Cosplay mode wordt heel serieus genomen, het kostuum moet trouw zijn aan het personage, make-up en accessoires mogen niet worden verwaarloosd.
👉 Lees ons artikel over de Cosplay-rage in Japan voor meer informatie!
De Gyaru-stijl, de bling-bling rebellenmode
De term Gyaru komt van het Engelse woord "gal", wat een meisje, een griet, een mokkel betekent. Het woord begon te worden gebruikt in de jaren 70 om te verwijzen naar "modieuze" Japanse tieners, degenen die rebelleerden tegen de traditionele Japanse schoonheidsnormen.
Geïnspireerd door de westerse cultuur bereikte de Gyaru-stijl zijn hoogtepunt in het begin van de jaren 2000. Vandaag de dag zijn er veel substijlen die zijn afgeleid van deze rebelse, glamoureuze en extravagante mode.
Het basisprincipe blijft bij al deze stijlen hetzelfde: een donkere huid, gebleekt haar, kleurrijke en sexy westerse kleding, veel make-up en kunstgrepen (pruiken, sieraden, kunstnagels, enz.).
Onder de Gyaru zijn er de Ganguro, wiens huid verbrand is door UV-stralen en wiens lange blonde haar gebleekt is. Ganguro betekent letterlijk "zwart gezicht". In de ogen van Japanse volwassenen is deze mode een echte uitdaging voor de traditionele Japanse schoonheid van een bleke huidskleur en zwart haar. Het doel van dit rebelse modeverschijnsel is om te shockeren en zich te bevrijden van de beperkingen van een al te conventionele Japanse samenleving.
De Yamanba, Manba en Banba stijlen zijn afgeleiden van de Ganguro stijl. Manba-vrouwen hebben niet alleen een zeer gebruinde huid, maar dragen ook zeer zware make-up. Over een laag donkere foundation vergroten de meisjes hun ogen door grote witte cirkels rond hun ogen te tekenen en ze voegen contactlenzen toe, vaak blauw. Om de look af te maken, brengen ze witte lippenstift aan en een paar gekleurde stickers onder de ogen. Wat kleding betreft, zijn flitsende kleuren aan de orde van de dag!
Tegenwoordig zijn deze stijlen niet echt meer in de mode (en misschien is dat maar goed ook 😅).
Kogaru (of Kogal) houden vooral van korte, sexy kleding geïnspireerd op schooluniformen. De "ko" in Kogaru is een afkorting van het woord Kokosei, wat "middelbare school" betekent. Natuurlijk wordt ook het haar gebleekt en de huid kunstmatig gebruind.
Eenvoudig gezegd zijn er veel Gyaru-substijlen, elk met hun eigen specifieke invloed. Bosozoku, bijvoorbeeld, hebben een bikerlook en geven de voorkeur aan zwarte kleding, leer en kettingen. De B-Gyaru-stijl is geïnspireerd op R&B, met gevlochten haar en sportkleding. De Himegyaru-stijl is de prinsessenversie van de Gyaru. Enzovoort.
De Mori Kei-stijl, een terugkeer naar de natuur
De Mori Kei-stijl, of Mori Girl, staat ver af van de kunstmatige bling en flitsende kleuren van de Gyaru-mode.
Letterlijk betekent Mori Kei "meisjes uit het bos". Deze nieuwe mode kwam op in 2006-2007. Fans van deze stijl geven de voorkeur aan alles wat natuurlijk, organisch en "zelfgemaakt" is. Hun make-up is heel licht en hun kapsels zijn eenvoudig.
De natuurlijke look wordt weerspiegeld in zowel de materialen (linnen, katoen, leer, wol, enz.) als de kleuren (bruin, beige, groen, blauwgrijs, enz.). Jurken en rokken zijn vaak lang, met laagjes kleding, dikke wollen truien, sjaals of handgebreide poncho's. De Mori Kei-stijl is een heerlijke mix van Scandinavische stijl en bohemienachtige looks.
De Visual Kei-stijl, een sterke visuele identiteit
Visual Kei ontstond in de jaren 80 en bereikte zijn hoogtepunt in de eerste helft van de jaren 90. De term visual kei kan worden vertaald als "visueel genre" en definieert zowel een muziekstijl als een kledingstijl.
Wat hebben ze gemeen? Een zeer sterke visuele identiteit. Een Visual Kei-band kan rock, metal of rap spelen, zolang hij maar evenveel belang hecht aan zijn uiterlijk (outfit, make-up en kapsel) als aan zijn podiumoptredens. De groep X Japan is een van de grondleggers van deze artistieke stroming.
De kledingstijl van Visual Kei wordt gekenmerkt door donkere of kleurrijke, op punk geïnspireerde kleding, extravagante kapsels met vaak gebleekt of geverfd haar en een over het algemeen androgyne look. Het wordt vaak verward met de Emo stijl. Visual Kei-mode is vooral populair bij buitenlandse fans, zowel Europese als Amerikaanse.
Welke Harajuku stijl past bij jou?
Na dit korte overzicht van de verschillende kledingstijlen die midden in de wijk Harajuku zijn ontstaan (de lijst is verre van volledig!), wil je er misschien wel een uitproberen, dagelijks of gewoon voor een avondje uit 😉?
Word je verliefd op een klein bolletje bont? Vind je het leuk om je eigen kleren te maken en creatieve activiteiten te doen? Ben je dol op snoep en spreekt de wereld van de volwassenen je niet aan? Geen twijfel mogelijk, de kawaii wereld is jouw domein en de Lolita stijl zal perfect bij je passen.
Trek je graag de aandacht en draag je graag felle kleuren? Heb je een ongelooflijke collectie accessoires van allerlei soorten? Ben je gefascineerd door de wereld van Kyary Pamyu Pamyu? Waarom probeer je de Decora stijl niet uit? Begin voorzichtig met een paar kleurrijke kledingstukken over elkaar, een paar bobby pins in je haar en een pluche tas.
Is natuur jouw element? Hou je van biologisch en lokaal eten? Voor jou betekent een perfecte zondag een rommelmarkt en een boswandeling? Voel je je op je gemak in loszittende kleding? Dan is de Mori kei stijl iets voor jou.
Vertel ons in de reacties welke Harajuku stijl bij jou past! 😃
Afbeelding bron: tokyofashion.com