Japanse dieren vormen een centraal thema in legendes en dragen een diepe symbolische betekenis in het Land van de Rijzende Zon. Of ze nu als heilig, legendarisch, of nationaal symbool worden beschouwd, ze bekleden een bijzondere plaats in de Japanse mythologie.
De biodiversiteit van de Japanse fauna is uitzonderlijk, met veel dieren die de uitgestrekte onbewoonde gebieden van de archipel bewonen. Sommigen van hen zijn iconen geworden in de Japanse folklore, zoals kraanvogels, koikarpers, draken, feniksen, en tanuki's. Ontdek de diepgaande symboliek van deze dieren in Japan, of ze nu echt of legendarisch zijn.
De symbolische dieren van Japan
In de rijke Japanse legenden hebben diverse dieren zich opmerkelijk onderscheiden en zijn zij symbolen geworden van het Land van de Rijzende Zon.
De Koikarper: een moedige vis
Al eeuwenlang heeft Japan met passie koi karpers gekweekt. Deze sierlijke vissen worden vooral gewaardeerd om hun levendige kleuren en diepe symboliek. In Japanse legenden staat de koi karper bekend om zijn vermogen om tegen sterke stromingen in te zwemmen, wat moed en vastberadenheid symboliseert. Deze Japanse vis wordt ook vaak afgebeeld in kunstwerken en tatoeages. Tijdens het Kodomo no hi festival, waar kinderen worden gevierd, worden ze gebruikt in de vorm van decoratieve wimpels om een voorbeeld van doorzettingsvermogen te tonen.
Lees meer over de betekenis achter deze bijzondere Japanse vis.
De kat: de geliefde katachtige van Japan
Onder de dieren die een goed leven leiden in Japan, verdient de kat speciale vermelding. Dit mysterieuze en elegante wezen behoort tot één van de meest gerespecteerde dieren in het Land van de Rijzende Zon. Zozeer zelfs dat het ooit verboden was om katten te domesticeren. De kat, een ster in de Japanse folklore, wordt binnen de Japanse cultuur beschouwd als een geluksbrenger, vergelijkbaar met de Maneki Neko - je weet wel, dat kleine beeldje dat je begroet bij de ingang van winkels? Deze charmante kleine kat is geïnspireerd op de Japanse bobtail, een kattenras met een korte, gekrulde staart. De tegenhanger van de Maneki-Neko is de Bakeneko, een monsterlijk wezen dat in staat is om zijn meester te verslinden. Bovendien speelt de kat een belangrijke rol in de kunst, waar het een geliefd onderwerp is van beroemde schilders. Ontdek de symboliek van de kat in Japan.
De Japanse kraanvogel: vredesvogel
In Japan wordt de kraanvogel als een heilig dier beschouwd, dat een lang leven en trouw symboliseert. Deze geluksvogel wordt vaak afgebeeld op stoffen en papier, en je vindt hem zelfs op het biljet van 1000 yen.
De Japanse kraanvogel is een erg mooie vogel, met een wit lichaam met zwarte vlekken en een kop met rode veren. Helaas wordt deze soort steeds zeldzamer. Wist je dat deze trekvogels met hun partner samenleven tot de dood hen scheidt? Daarom staat de kraanvogel in de Japanse cultuur symbool voor liefde en trouw.
Er bestaat ook een legende die zegt dat het vouwen van 1000 kraanvogels leidt tot een lang leven of het in vervulling gaan van een wens.
Sinds de tragedie in Hiroshima in 1945 is het dier bovendien een symbool van vrede geworden, en miljoenen kraanvogels van origami bevolken het Peace Memorial Park. Lees meer over de Japanse kraanvogel, een krachtig symbool in Japan, in ons artikel.
De vlinder: een weerspiegeling van de ziel in Japan
De vlinder heeft een heel speciale betekenis in Japan. Het is de belichaming van de ziel van de overledene. In het Land van de Rijzende Zon gelooft men dat de geest van de overledene de vorm van een vlinder aanneemt om naar het eeuwige leven te vliegen. Deze majestueuze vliegende insecten staan ook voor de bloei van vrouwelijkheid bij jonge meisjes.
De kikker: symbool van geluk
In Japan worden kikkers en padden "kaeru" genoemd, wat "terugkeer" betekent in het Japans. Van deze kleine amfibieën wordt beweerd dat ze geluk brengen aan reizigers. Daarom dragen avonturiers soms kikker-amuletten bij zich om veilig naar huis terug te keren. Japanners hebben ook de gewoonte om een kikker in hun portemonnee te bewaren om er zeker van te zijn dat het geld altijd terugkeert.
De uil: de beschermende roofvogel
In Japan is de uil een symbool van bescherming en geluk, en vertegenwoordigt hij kennis en welwillendheid. Deze roofvogel wordt ook gebruikt als talisman. Sommige soorten worden echter als demonisch beschouwd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de kerkuil. Onlangs zijn er in het Land van de Rijzende Zon echter uilencafés geopend, een idee dat volgens de Brigitte Bardot Foundation niet zo wenselijk is.
Het konijn: het heilige dier van de archipel
Als het konijn een prominente rol speelt in de Japanse folklore en cultuur, dan komt dat niet alleen door zijn schattige uiterlijk en zijn "kawaii"-karakter. Het konijn is diepgeworteld in de Japanse mythologie. Je kunt afbeeldingen van konijnen vinden in manga- en souvenirwinkels, maar ze worden ook vereerd in het Hakuto-jinja Shinto-heiligdom, dat is gewijd aan de legende van het Witte Konijn van Inaba. Als symbool van liefde en genezing bezoeken veel stellen het witte konijn om hun verbintenis te zegenen of om huidziekten te genezen.
In Japan is er een piepklein eiland dat wordt bewoond door wilde konijnen. Het eiland Okunoshima, ook wel bekend als Konijneneiland, is werkelijk een paradijs op aarde voor onze pluizige vrienden, die allesbehalve verlegen zijn.
De schildpad: symbool voor een lang leven in Japan
De schildpad, symbool van een lang leven en geluk in Japan, wordt tevens geassocieerd met onze goede oude Aarde. Dit dier is het onderwerp van talloze legendes, waarvan de meest bekende teruggaat tot de Nihon-Shoki, een eeuwenoud werk dat handelt over de oorsprong van Japan en de keizerlijke dynastie. De legende van Urashima Taro vertelt het verhaal van een man die een jonge schildpad redt. Als dank nodigt de moeder van het kleine overlevende hem uit in haar onderwaterrijk.
Akita Inu: de meest gerespecteerde hond van Japan
Deze honden, afkomstig uit de regio Akita, vormen de trots en vreugde van de Japanners en stonden ooit bekend om hun jacht op beren. Dankzij hun moed en loyaliteit zijn ze uitgegroeid tot de meest vereerde honden van Japan. Er zijn talloze standbeelden en evenementen die aan hen zijn gewijd. Dit ras vertoont gelijkenissen met de Spitz, maar is groter en heeft een dikke vacht. Deze Japanse honden staan bekend om hun uitzonderlijke trouw, zoals duidelijk wordt in het verhaal van Hachiko, een beroemde Akita die 10 jaar lang op zijn overleden meester wachtte op het station van Shibuya.
De Japanse makaak: symbool van wijsheid
Dit primatenras, beter bekend als de sneeuwaap, staat in de Japanse cultuur symbool voor wijsheid. Hij is herkenbaar aan zijn opvallend rode gezicht en billen, en heeft een dikke vacht en geen staart, een aanpassing aan het klimaat om bevriezing te voorkomen. De Japanse makaak verschijnt vaak in theatervoorstellingen en tijdens het O-bon festival. Bovendien staat hij bekend als een uitstekende zwemmer. Als je naar een warmwaterbron of onsen in Japan gaat, kom je misschien wel een van deze apen tegen.
De Japanse kraagbeer: totemdier van de Ainu
De Aziatische zwarte beer staat bekend om de witte band rond zijn nek, die lijkt op een kraag. Dit heilige dier heeft een prominente plaats in de Ainu-cultuur, een inheems volk dat in het noorden van Japan woont. Deze krachtige zoogdieren, beschermers van het bos en de aarde, worden diep vereerd als goddelijke wezens onder de Ainu-gemeenschap. Dit oorspronkelijke totemdier wordt aanbeden tijdens de Bear Spirit Ceremony en was ooit het onderwerp van wrede rituelen die tegenwoordig niet meer worden uitgevoerd.
Legendarische Japanse wezens
Japan zit vol mythologische wezens die deel uitmaken van de lokale folklore en kinderverhalen. Deze legendarische dieren hebben eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. Hier zijn enkele van de meest bekende:
🐉 De draak: legendarische kracht
De Japanse draak fascineert mensen al eeuwenlang. Dit majestueuze slangenwezen, beschermer van de kami, staat bekend om zijn kracht en onvoorspelbare aard. Hij wordt gevierd tijdens het Kinryu no mai festival. De draak is een veelvoorkomende afbeelding in de Japanse cultuur en de wereld van tatoeages. Als symbool van wijsheid en onsterfelijkheid is hij ook de meester van de metamorfose. Van alle drakenlegendes is die van Yamata no Orochi ongetwijfeld de oudste. Ontdek de mythen die om dit fantastische wezen geweven zijn.
Komainu: de beschermende leeuwhond
>Komainu, geïnspireerd door Egyptische sfinxen en de leeuwen van India en China, zijn wezens die het midden houden tussen een hond en een leeuw. Ze sieren de ingangen van boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen. Men gelooft dat deze beelden boze geesten afweren en godheden beschermen. Met hun weelderige manen, gespierde lichamen en scherpe klauwen symboliseren komainu kracht en macht. Ze dienen als bewakers van heilige plaatsen in Japan, maar je kunt ze ook aantreffen voor de huizen van edelen of administratieve gebouwen.
Feniks: de vogel die uit de as herrijst
Deze wonderbaarlijke vogel speelt de hoofdrol tijdens het Kanda Matsuri festival en wordt in Japan Houou genoemd. De Japanse feniks vertoont gelijkenissen met een pauw, met een staart van lange, kleurrijke veren. Dit vlammende wezen belichaamt de cyclus van het leven, wedergeboorte, onsterfelijkheid en triomf. De feniks, geassocieerd met de draak, vertegenwoordigt het keizerlijke paar. Dit legendarische dier komt veelvuldig voor in Japanse kunst, net als zijn tegenhanger, de pauw, die daadwerkelijk bestaat als een levend wezen.
Yatagarasu: de heilige Japanse kraai
Deze vogel heeft drie poten, waarbij de eerste de lucht vertegenwoordigt, de tweede de aarde en de derde de mens. In Japan staat de raaf symbool voor de zon. Tegenwoordig is het een gerespecteerd dier, maar het kan ook als een plaag worden beschouwd. In de mythologie wordt de yatagarasu door de goden gestuurd om de mensheid te helpen. Volgens de overlevering leidde hij keizer Jinmu naar Yamato. Bovendien is de raaf het embleem van het Japanse voetbal.
De witte slang: boodschapper van de godin Benzaiten
Een ander gunstig dier in Japan is de witte slang. Deze slang wordt beschouwd als de boodschapper van Benzaiten, een bijzonder vereerde godin in Japan. Een ontmoeting met een witte slang wordt als een gunstig teken beschouwd in de Japanse cultuur, omdat dit reptiel rijkdom zou brengen aan degenen die het tegenkomen. Net als bij de kikker is het niet ongewoon om afbeeldingen van witte slangen in Japanse portefeuilles te zien.
Kirin: de Japanse eenhoorn
Met zijn lichaam dat op een paard (of hert) lijkt, hoeven en hoorn, doet dit fantastische dier denken aan westerse eenhoorns. De kirin is de Japanse versie van de Chinese qilin. Dit chimera-achtige wezen, dat ook een ossenstaart, schubben en een drakenkop heeft, staat bekend om zijn vermogen om vuur te ademen. Het is een welwillend wezen dat afdaalt naar de aarde om de geboorte of dood van een uitzonderlijk individu aan te kondigen. In de Aziatische cultuur belichaamt de kirin harmonie.
Dit legendarische wezen is ook te zien op de beroemde Japanse bieren van het merk Kirin.
Yokai, wezens uit de Japanse mythologie
In de Japanse mythologie wemelt het van wezens met buitengewone krachten, bekend als yokai. De Japanse folklore kent een indrukwekkende verscheidenheid aan yokai, variërend van wezens die op dieren lijken tot anderen die meer weg hebben van demonen of alledaagse voorwerpen. Fascinerend en soms angstaanjagend, hier zijn drie belangrijke yokai uit de Japanse mythologie.
Kitsune: de vossengeest
De kitsune is een vos met meerdere staarten en bovennatuurlijke krachten. Het dient als boodschapper van Inari, de godin van de rijst in de Shinto-religie. In de Japanse mythologie is dit wezen bedreven in de kunst van de metamorfose en kan het zich voordoen als een betoverende jonge vrouw om mannen te verleiden. De vossengeest staat ook bekend om zijn angstaanjagende intelligentie, omdat hij gedachten kan lezen en mensen kan beïnvloeden. Ontdek de fascinerende wereld van deze magische vos die in Japan wordt vereerd.
De tanuki: de heilige wasbeerhond
De tanuki is zowel een echt dier als een yokai. Het is een hondachtig wezen dat in de bossen van Japan leeft. Met zijn kleine kop, puntige oren en dikke vacht lijkt de tanuki meer op een wasbeer dan op een hond. Helaas wordt de wasbeerhond ook bejaagd vanwege zijn waardevolle vacht.
De tanuki wordt geassocieerd met geluk en wordt daarom vaak afgebeeld in Japanse etalages. Schrik niet van zijn opvallende testikels, die symbool staan voor geluk en voorspoed. In legendes wordt de tanuki geportretteerd als een grappig personage met magische krachten. Benieuwd naar dit wezen? Ontdek de tanuki hier.
Bakeneko: de monsterkat van Japan
Dit mythologische dier is niet bepaald vriendelijk. Achter deze ogenschijnlijk normale kat schuilt namelijk een demon die er alles aan doet om het huis over te nemen. Hij kan zichzelf in een mens veranderen of zelfs de doden tot leven wekken. De bakeneko is dan ook een angstaanjagend wezen in de Japanse folklore. Gelukkig zijn er enkele trucjes om hem te herkennen. Ontdek de legendes achter deze duivelse kat.
Zoals je kunt zien, worden dieren in Japan zeer gewaardeerd en soms zelfs vereerd. Ze worden vaak beschouwd als tekens van goede voortekenen in de mythologie en brengen vaak geluk of voorspoed, maar ze kunnen ook demonisch zijn. Dus de volgende keer dat je een kat of schildpad tegenkomt, denk dan nog eens goed na! Welke Japanse dieren fascineren jou?
Afbeelding banner: ©ariduka55(ariduka55.tumblr.com)