De Japanse kraanvogel, een krachtig symbool in Japan

Japanse kraanvogel
Traditionele Japanse Kunst Lezen De Japanse kraanvogel, een krachtig symbool in Japan 7 minuten Volgende 5 Decoratie Ideeën voor een Japans Interieur

Sinds mensenheugenis heeft de natuur wereldwijd ontelbare culturen geïnspireerd. In Japan speelt flora en fauna een bijzondere rol in mythen en legenden, waarbij het Shinto-geloof en de cultus van yokai slechts voorbeelden zijn. De symboliek van dieren is diep verankerd in de Japanse folklore en kunst.

Een van de meest symbolische wezens van de Japanse archipel is de Japanse kraanvogel. Deze majestueuze vogel fungeert als een ware muze en wordt gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en spirituele betekenis.

Ontdek deze mysterieuze jonkvrouw, die super populair is in Japan!

De Japanse kraanvogel, een majestueuze vogel

de kraanvogel uit japan

Met een indrukwekkende spanwijdte van meer dan twee meter is de Japanse kraanvogel een van 's werelds grootste vogels. Zijn kenmerken omvatten een lange snavel, wit verenkleed met zwarte randen en een opvallende rode vlek op zijn kop. Deze majestueuze vogel, ook wel bekend als de roodkroonkraanvogel of de Mantsjoerijse kraanvogel, straalt een uitzonderlijke elegantie uit. Als een grote watervogel behoort hij tot de orde Gruiformes en is hij lid van de familie Gruidae (grote landvogels).

Elk jaar maken Japanse kraanvogels een indrukwekkende trektocht naar het noorden, waar ze vele kilometers afleggen richting Siberië om te broeden. Tijdens het broedseizoen in de lente staat deze soort bekend om zijn ongeëvenaarde verleidingsdans. Met zijn sierlijke verschijning, lange poten en slanke silhouet danst hij met sierlijke bewegingen, spreidt majestueus zijn vleugels en strekt subtiel zijn nek terwijl hij zingt.

Wist je dat deze monogame vogels vaak een partner voor het leven kiezen? Is dat niet romantisch ❤️? Samen bouwen ze nesten in moerassen en wetlands voordat ze hun jongen ter wereld brengen 🐣. Meestal leggen kraanvogels twee of drie eieren, maar helaas overleeft meestal slechts één jong.

In het verleden werd de Japanse kraanvogel bijna uitgeroeid door jacht en verstedelijking. Gelukkig zijn er dankzij beschermingsmaatregelen nu meer dan duizend kraanvogels te vinden in Japan. Met zijn gratie, zeldzaamheid en lange levensduur heeft deze bedreigde vogel talloze Japanse legendes geïnspireerd.

De symboliek van de Japanse kraanvogel

Japanse kraanvogel op een tak - ohara koson

Japanse kraanvogel op dennentak - Ohara Koson, 1900-30, Japanse kleurenhoutsnede.

De kraanvogel heeft in veel culturen een positieve betekenis, behalve in India, waar hij symbool staat voor verraad. In China staat hij voor onsterfelijkheid, in Duitsland is hij het symbool van de boodschapper van God, en in Griekenland staat de kraanvogel voor zuiverheid.

In Japan, het Land van de Rijzende Zon, symboliseert de Japanse kraanvogel vrede, geluk, een lang leven, trouw en wijsheid. Talloze overtuigingen en bijgeloof zijn verbonden aan deze geluksvogel, ookwel bekend als Tsuru:

Men beweert dat een kraanvogel 1000 jaar kan leven, en dat een kraanvogelpaar geluk brengt in een huwelijk. Daarnaast wordt gezegd dat het vouwen van 1000 kraanvogels je wensen kan laten uitkomen, maar hier is wel aanzienlijk geduld voor nodig 😓! Ten slotte symboliseert de terugkeer van deze trekvogel de terugkeer van de zielen van de voorouders.

De afbeeldingen van Japanse kraanvogels verschijnen vaak op traditionele stoffen en zijn een veelvoorkomend motief in de Japanse kunst en folklore.

➡️ Bekijk onze collectie Japanse kunst.

Wat is de betekenis van een Japanse kraanvogel tattoo?

japanse kraanvogel tattoo

Bron : www.tattoodo.com

Dankzij zijn krachtige symboliek en majestueuze uitstraling is de kraanvogel een uiterst gewilde tatoeage in de archipel. Dit komt doordat de vogel beladen is met diepe spirituele betekenissen, waaronder een lang leven, trouw, schoonheid, vastberadenheid en zelfs geluk. Een tatoeage van de Japanse kraanvogel op de rug, schouder of een ander lichaamsdeel wordt zowel door mannen als vrouwen gedragen en brengt de drager geluk.

De Japanse kraanvogel in origami

origami van japanse kraanvogel

De Japanners zijn meesters in de traditionele kunst van het vouwen of origami. "oru" betekent "vouwen" en "kami" betekent "papier". Deze eeuwenoude praktijk was oorspronkelijk voorbehouden aan religieuze ceremonies. Vouwtechnieken zijn ook te vinden in de Hiden Senbazuru Orikata, een handboek uit de Edo-periode. In de archipel is kraanvogel origami, een symbool van geluk, een grote klassieker.

De legende van de duizend kraanvogels

In Japan is het gebruikelijk om papieren kraanvogelslingers (senbazuru) te schenken aan mensen die lijden, in de hoop op hun herstel. De slingers moeten met zorg en toewijding worden gemaakt: ze worden gevouwen tijdens gebed en alle kraanvogels worden aan elkaar bevestigd. Dit volksgeloof is verbonden met het verhaal van Sadako Sasaki en de legende van de duizend kraanvogels.

Jaarlijks wordt het standbeeld ter ere van Sadako Sasaki in het Vredespark van Hiroshima bedekt met duizenden Japanse kraanvogels van origami om een boodschap van hoop over te brengen. Het monument herinnert aan het trieste en ontroerende verhaal van een jong meisje dat aan leukemie leed als gevolg van de atoombom die het gebied op 6 augustus 1945 verwoestte.

Sadako Sasaki begon een krans van 1000 origami kraanvogels in de hoop op genezing. Helaas stierf ze op 12-jarige leeftijd aan de ziekte zonder haar werk te voltooien. Haar vrienden vouwden de laatste 356 kraanvogels nadat ze was overleden.

origami papier kopen

Hoe maak je een origami kraanvogel?

De papieren kraanvogel die in het Land van de Rijzende Zon orizuru wordt genoemd, is relatief eenvoudig te maken. Wil je een creatieve workshop doen? Japan Vibe biedt een korte handleiding om je te helpen:

 • Vouw het papier eerst dubbel in één richting en vervolgens in de andere richting om de vouwen te markeren.
 • Vouw het papier open om een kruis te creëren.
 • Vouw vervolgens het papier dubbel om een driehoek te vormen en herhaal dit aan de andere kant.
 • Vouw het papier weer open om een sterpatroon te verkrijgen; deze vouwen zullen je helpen bij de volgende stappen.
 • Vouw het vel papier dubbel om een driehoek te maken en vouw het opnieuw dubbel om een kleinere driehoek te vormen.
 • Vouw het bovenste deel van de driehoek naar beneden om een vierkant te creëren, gebruikmakend van de origami-vliegertechniek.
 • Draai je werk om en herhaal dezelfde stappen aan de andere kant om een vierkant te krijgen.
 • Vouw het papier over de punten van het bovenste deel langs de diagonaal en vouw het vervolgens om een vouw te creëren.
 • Begin bij het vierkant dat je hebt gemaakt en til de bovenste hoek omhoog, maak deze plat en volg de vouwen van de vorige stap.
 • Draai je werk om en herhaal dezelfde stap.
 • Vouw de buitenste hoeken naar binnen over de middellijn.
 • Draai de origami opnieuw om en herhaal dezelfde stap.
 • Vouw de uiteinden van de vouw omhoog om twee plooien te creëren en trek ze naar binnen.
 • Trek de vleugels naar buiten, en voilà... de kraanvogel verschijnt!

 

De Japanse kraanvogel is niet alleen een sierlijk dier, maar heeft ook een diepe betekenis in de Japanse cultuur. Als symbool van vrede en hoop brengt deze geluksvogel geluk en een lang leven.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.