5 Decoratie Ideeën voor een Japans Interieur

japanse decoratie

Diepgeworteld in de Zen-filosofie, omarmt Japanse decoratie ons interieur en voegt een vredige dimensie toe, waarbij een kalme en rustgevende sfeer ontstaat. Minimalisme, harmonie en natuur zijn de sleutelwoorden van de Japanse stijl. De kleuren in een Japans interieur zijn over het algemeen bescheiden en neutraal, vaak geïnspireerd door aardse tinten zoals bruin, grijs en groen. Hout is het favoriete materiaal, met zijn verfijnde karakter dat bijdraagt aan een serene atmosfeer. Kamerplanten zijn ook bijzonder geliefd om dat vleugje groen toe te voegen en de verbinding met de natuur te versterken, vooral traditionele planten zoals bamboe of bonsai dragen bij aan een succesvolle Japanse inrichting.

Meubels dienen eenvoudig en praktisch te zijn, gekenmerkt door strakke, ongecompliceerde lijnen. Wel biedt een Japanse inrichting ruimte voor fantasierijke motieven. Een aantal motieven die vaak voorkomen in Japanse decoraties zijn onder andere kersenbloesems, dieren, vissen en vogels...

In dit artikel delen we enkele handige tips om een Japanse sfeer in je huis te creëren zonder dat je muren opnieuw hoeft te schilderen of hoeft te investeren in designmeubels van exotisch hout. Het sleutelwoord is vereenvoudiging, waarbij je overtollige items verwijdert om ruimte te creëren en de juiste balans te vinden tussen materiële en spirituele aspecten. Hier presenteren we vijf ideeën om snel en eenvoudig een modern Japans interieur te creëren.

1. Verfraai je muren met een Japans kunstwerk

Japanse schilderij decoratie

De Japanse cultuur heeft veel te bieden, en de Japanse kunst is een prachtig voorbeeld daarvan. Wie heeft er nou nog nooih gehoord van het iconische schilderij "De grote golf van Kanagawa"? Deze beroemde Japanse prent heeft de harten van mensen over de hele wereld veroverd. Laten we echter ook de andere schilderijen uit de serie "Zesendertig gezichten op de berg Fuji" van Hokusai niet vergeten, die een geweldige aanvulling zullen zijn op je interieurdecoratie.

Voor een meer eigentijdse uitstraling zijn er ook Japanse kunstwerken beschikbaar met thema's als samoerai, geisha's en de heilige dieren van Japan. Om je Japanse interieur naar een hoger niveau te tillen, kun je kiezen voor Japanse canvasprints met een houten kader. Deze posters komen nog indrukwekkender tot hun recht wanneer je er meerdere bij elkaar plaatst.

japanse kunst collectie

 

2. Personaliseer je bank met Japanse kussenhoezen

Japanse kussenversiering

Om je interieur een levendig Japans accentje te geven, kun je je kussens personaliseren met kussenhoezen met Japanse motieven. Decoratieve kussens zijn perfect om de sfeer in je woning op te warmen en een Japanse stijl toe te voegen, of je ze nu op een bank, fauteuil of bed plaatst.

Hoewel decoratie in Japanse stijl meestal samen gaat met eenvoudige vormen en materialen, staat niets je in de weg om creatief te zijn met patronen. Of je nu kiest voor traditionele, bloemige, moderne of schattige motieven, er is voor ieder wat wils. Je kunt bijvoorbeeld een vleugje Japanse kunst toevoegen met een kussenhoes met The Great Wave of Kanagawa of geluk in je huis brengen met een Maneki Neko kussenhoes.

japanse kussenhoezen

3. Verfraai je huis met een noren gordijn

Japanse noren gordijn decoratie

Japanse noren zijn zowel functioneel als decoratief en vormen een essentieel onderdeel van de Japanse decoratiestijl. In Japan worden ze vaak bij de ingang van winkels en restaurants opgehangen om aan te geven dat de zaak geopend is, en worden ze verwijderd wanneer het tijd is om te sluiten. Binnenin huizen worden ze gebruikt om kamers van elkaar te scheiden. Dit unieke gordijn bestaat uit een strook stof die in het midden is gespleten, waardoor doorgang mogelijk is terwijl de privacy behouden blijft.

In westerse interieurs zijn deze Japanse noren gordijnen eenvoudig te installeren en voegen ze een prachtig Japans element toe aan je inrichting. Voor een verfijnde, poëtische touch kun je kiezen voor een noren gordijn met een kersenbloesem motief. De veelzijdigheid van dit gordijn is eindeloos: het kan dienen als deurdecoratie, raambedekking, kastafscherming of om een opslagruimte te verbergen.

noren gordijn kopen

4. Creëer een sfeervolle omgeving met Japanse lampionnen

Japanse lampion decoratie

In een Japans interieurontwerp met een Zen-gevoel draait alles om zacht, subtiel licht dat niet verblindend is voor de ogen. Een eenvoudige manier om dit te bereiken, is door je lamp te omhullen met een prachtige Japanse lampion gemaakt van washi-papier. Washi-papier, vervaardigd uit plantaardige vezels, is duurzaam en scheur bestendig, waardoor het perfect is om verlichtingsarmaturen te bedekken en een gedempte, kalme en rustgevende sfeer te creëren. De Japanse bolvormige lampion is een schitterend decoratief element dat je als plafondhanger kunt gebruiken of als kap voor een staande lamp. In de zomer kun je meerdere van deze papieren lantaarns aan de takken van een boom hangen om een tijdelijke Zen-tuin te creëren.

Voor nog meer Japanse decoratie kun je een rode Japanse lampion in een hoek van je kamer hangen. Deze papieren lampionnen, bekend als "chôchin" in Japan, worden in sommige Japanse steden nog steeds gebruikt als lichtreclame om winkels of sakebars aan te duiden. In je keuken, slaapkamer of woonkamer brengt deze traditionele Japanse lamp direct een andere sfeer in je ruimte.

japanse lampionnen

5. Creëer een knusse ruimte met vloerkussens

Japanse vloerkussen decoratie

Japanse traditie schrijft voor dat meubels laag bij de grond moeten staan, inclusief tafels. Daarom maken Japanners geen gebruik van stoelen om op te zitten, maar gebruiken ze vloerkussens die ookwel bekendstaan als "zabuton". Of je nu een boek leest, thee drinkt of een maaltijd deelt, alles gebeurt zittend op een kussen op de grond. Deze gewoonte sluit perfect aan bij het concept van een zeer minimalistische inrichting, waarbij omvangrijke meubels worden vermeden.

Vloerkussens bieden een ideale oplossing voor kleine ruimtes. In je woonkamer kun je bijvoorbeeld je eettafel en stoelen vervangen door een salontafel omringd door kussens. Hierdoor creëer je niet alleen meer ruimte, maar ook de illusie van een hoger plafond. Bovendien kunnen de vloerkussens eenvoudig in een hoek van de kamer worden gestapeld wanneer ze niet rond de tafel liggen. Voor extra comfort kun je de tafel op een tatami of ander type vloerkleed plaatsen, waardoor je een knus hoekje inricht.

Om de Zen-sfeer te behouden, kun je kiezen voor Japanse tatami-kussens, die een natuurlijke uitstraling aan je interieur zullen geven. In een modern interieur vormen Japanse kussens met traditionele ontwerpen een perfecte aanvulling om zachte en comfortabele zitplaatsen rond de salontafel toe te voegen.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.