Japanse Scholen: Hoe is het leven als leerling daar?

Japanse Scholen
Japanse Gevechtskunst Lezen Japanse Scholen: Hoe is het leven als leerling daar? 7 minuten Volgende Wat is een Geisha?

Onderwijs is de basis van de wereld van morgen 🤔... Ja, scholen moeten niet alleen kennis overbrengen, maar mensen ook voorbereiden op het leven en waarden bijbrengen. Dit is vooral waar in het Land van de Rijzende Zon.

Hoewel Japanse scholen bekend staan als veeleisend en selectief, leren ze ook nuttige waarden zoals het gemeenschapsleven, respect voor anderen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Het Japanse schoolsysteem is zowel formidabel als inspirerend. 🤷‍♀️

Het schoolsysteem in Japan

Net als in veel ontwikkelde landen is de school in Japan seculier en verplicht van 6 tot 15 jaar. Bovendien omvat het Japanse onderwijsprogramma basisonderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs, waarbij openbare en particuliere instellingen gemengd worden.

Kleuterschool

Fuji kleuterschool

Fuji kleuterschool - Tokio. Bron: afilii.com

Er zijn twee soorten kleuterscholen in Japan: de yochien (幼稚園), die onder het ministerie van Onderwijs valt, en de hoikuen (保育園), een kinderdagverblijf dat onder het ministerie van Gezondheid valt. De kleuterschool verwelkomt kinderen van 3 tot 6 jaar. Spelletjes, zingen, dansen, kleuren, verhaaltjes lezen, uitstapjes - de activiteiten zijn gevarieerd en aangepast aan de allerkleinsten.

Al op jonge leeftijd leren Japanse kinderen in een gemeenschap te leven. Ze doen hun schoenen uit bij de ingang van het etablissement om de gemeenschappelijke ruimtes niet te bevuilen en maken er een gewoonte van om hun speelgoed op te bergen. In de archipel krijgen kleine schoolkinderen vaak verantwoordelijkheden zoals de moestuin water geven of voor de hamster van de klas zorgen.

In Tokio is een revolutionaire kleuterschool geopend. Het is een cirkelvormige structuur zonder muren, volledig open voor de buitenwereld en de natuur. Op Fuji Kindergarten zijn kinderen vrij om op elk moment naar andere klassen te gaan.

Basisschool

Vanaf 6 jaar is onderwijs verplicht en kinderen gaan tot hun twaalfde naar een shogakko (小学校) basisschool. Basisscholen in Japan zijn bijzonder goed uitgerust. Het is niet ongewoon om een zwembad, laboratorium, sport- of muzieklokalen te vinden voor de buitenschoolse activiteiten van de kinderen. De school begint om 8.30 uur 's ochtends en eindigt vroeg in de middag, dus er is genoeg tijd om andere dingen te doen na de les. Veel kinderen doen mee aan sportieve en artistieke activiteiten. Er is hier geen kantine... de maaltijden worden direct in de klas geserveerd. Ze zijn gezond en uitgebalanceerd, perfect om van jongs af aan goed te leren eten.

Tijdens deze zes jaar lagere school leren Japanse kinderen verantwoordelijk te zijn voor hun eigen zaken en de beleefdheidsregels te respecteren. Ze maken hun klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes schoon. Ze gaan ook alleen naar school, dragen allemaal dezelfde hoed en een schooltas die "randoseru" wordt genoemd.

Middelbare school

middelbare school japan

Bron: ichiban-japan.com

De onderbouw van de middelbare school, of chugakko (中学校) in het Japans, duurt drie jaar. Van 12 tot 15 jaar werken leerlingen zes uur per dag met tien minuten pauze tussen de lessen. Net als in het Nederlandse onderwijssysteem hebben leerlingen één leraar voor elk vak. Vanaf de onderbouw is de werkdruk echt zwaar en concurreren leerlingen met elkaar. Daarom volgen veel kinderen extra lessen na schooltijd. Scholieren hebben het zwaar in de archipel. Daar komt nog bij dat pesterijen tussen leerlingen bijzonder wijdverbreid zijn in Japan. Gelukkig helpen buitenschoolse clubactiviteiten om de druk te verlichten in een geest van kameraadschap.

🏫 Bovenbouw middelbare school

bovenbouw middelbare school

Japanse tieners gaan op 15-jarige leeftijd naar de bovenbouw van de middelbare school (koko 高校) en volgen een driejarige opleiding met veel examens. De dagen bestaan uit 6 tot 8 uur les, onderbroken door een lunchpauze. Studenten nemen meestal een bento-lunch mee. Hoewel de meeste middelbare scholen in het Land van de Rijzende Zon co-educatief zijn, zijn er nog steeds enkele voor meisjes en jongens.

🤩 Universiteiten en hogescholen

japanse universiteit

Om naar de universiteit (daigaku 大学) te gaan, moeten studenten het Daigakenyugakehigun-diploma halen: een essentieel diploma voor studenten, dat veel stress veroorzaakt. Hun professionele toekomst staat hier namelijk op het spel. Afhankelijk van hun resultaten kunnen jongeren wel of niet instromen in de opleiding van hun keuze. In Japan duurt een universitaire studie 4 jaar voor een bachelordiploma, 6 jaar voor een master en 9 jaar voor een doctoraat.

Japanse scholen: verschillen met Nederland

Hoewel de scholen in Japan in sommige opzichten vergelijkbaar zijn met de scholen in Nederland, zijn er toch enkele duidelijke verschillen, of het nu gaat om het leren, het schoolritme of de waarden die worden bijgebracht.

Leren gebaseerd op onthouden

Het Nederlandse onderwijssysteem probeert een geest van analyse te cultiveren, terwijl in Japan de leerlingen klassikaal worden onderwezen en het leren gebaseerd is op de 'rote' methode. Het probleem is dat jonge Japanners niet worden aangemoedigd om hun kritisch vermogen of zin voor initiatief te ontwikkelen. Als gevolg daarvan kunnen sommigen in de problemen komen zodra ze geconfronteerd worden met situaties die buiten hun routines vallen.

Schoolritme in Japan

In de archipel begint het schooljaar niet in september, maar in april en eindigt in maart. Dat klopt, het begin van het schooljaar vindt altijd plaats op 1 april, tijdens het kersenbloesemseizoen. In Japan bestaat het schooljaar uit drie termijnen, gescheiden door de zomervakantie, de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. Vanaf de universiteit is het jaar verdeeld in twee semesters. Opgemerkt moet worden dat Japanners niet zoveel vakantie hebben als Nederlanders. Aan de andere kant eindigen de lessen vroeger op de dag, vooral in het lager middelbaar en lager onderwijs.

👩‍🎓 Uniformen op Japanse scholen

Uniformen op Japanse scholen

Uniformen zijn heel gewoon op scholen, vooral op Japanse middelbare scholen. Door zijn cultuur is het land bedreven in het collectieve leven en staat het een zeker conformisme voor. Hoewel het uniform goed wordt ontvangen door leerlingen, kan het ook worden gezien als een gebrek aan vrijheid en kan het soms schandaal veroorzaken. In feite wordt het concept soms tot het uiterste doorgevoerd, waarbij mensen kibbelen over de lengte van rokken of de kleur van het haar. In sommige instellingen mogen meisjes zelfs geen panty dragen als het echt koud is. Dat is tenslotte niet erg comfortabel. 🤷‍♀️

Onderwijs en buitenschoolse activiteiten

Op Japanse scholen vullen specifieke vakken het algemene onderwijs aan. Naast wiskunde, natuurwetenschappen en Japanse taal leren leerlingen traditionele kunsten zoals kalligrafie en poëzie. Leraren bereiden nieuwe generaties ook voor op het leven in de gemeenschap door middel van morele en sociale opvoeding, enz.

Zoals we hierboven zagen, zijn Japanse kinderen en studenten altijd betrokken bij buitenschoolse activiteiten na schooltijd of in het weekend. Ze worden lid van sport-, kunst- of culturele clubs die bukatsu worden genoemd en nemen deel aan wedstrijden op nationaal niveau.

buitenschoolse activiteiten japan

Bron: nemuyoake.wordpress.com

🙇‍♂️ Stijfheid, discipline en elitisme

Op school is er veel druk vanuit de Japanse samenleving. In de archipel kun je geen jaar overdoen en geen klas overslaan. Tot slot varieert het taalniveau afhankelijk van de hiërarchie van de aangesproken persoon. Hierdoor leren leerlingen heel snel om hun ouderen en degenen met meer ervaring te gehoorzamen.

In Japan is het academisch dossier de bepalende factor voor toelating tot scholen met een hoge waardering. Het beoordelingssysteem is gebaseerd op het percentageprincipe. Toelating tot de universiteit, middelbare school, lagere middelbare school en zelfs de basisschool is afhankelijk van vergelijkende examens, wat leidt tot een zeker elitarisme. Het is vermeldenswaard dat de arbeidsmarkt sterk afhankelijk is van de reputatie van universiteiten. Het is dus niet verwonderlijk dat veel studenten avondonderwijs (juku) volgen.

Wat vind jij van het Japanse schoolsysteem?

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.