Als je bekend bent met Japanse legendes en de wereld van yōkai, heb je waarschijnlijk al gehoord van de demon Hannya. Zo niet, dan heb je zijn gezicht waarschijnlijk al eens gezien in een schilderij, film, of manga.
Hannya (般若の面 in het Japans) is de geest van een jonge vrouw die uit de dood is teruggekeerd om haar verlangen naar wraak te bevredigen. Haar kenmerkende gezicht, een masker van lijden, komt vaak voor in fictie of op Japanse tatoeages.
Maar waar komen haar woede en jaloezie vandaan? Wat is het verhaal achter haar legende? Wat symboliseert ze en wat is haar betekenis in de tatoeagekunst? 🧐
Ontdek het verhaal van deze bijzondere Japanse demon die talloze kunstenaars inspireert. 👇
Geschiedenis en legende van de Hannya-demon
Illustratie door Jiaxian Jan
Hannya is een yokai uit de Oni-familie, de reusachtige demonen die worden geëerd tijdens Setsubun, een beroemd festival in Tokio. Ze belichaamt jaloezie en woede die je terugvindt in hartstochtelijke misdaden, emoties die volledig menselijk zijn.
Lang geleden was Hannya een gewone vrouw. Ze had mooie ogen en een fluwelen teint. Haar naam betekent 'wijsheid' in het Sanskriet, een teken van een zuivere ziel. Na diep gekwetst te zijn door de man van wie ze hield, werd ze gegrepen door een ongeëvenaarde woede. Verteerd door jaloezie en op de rand van waanzin, verloor ze haar geest in de duisternis en werd ze getransformeerd in een demon. 👿 |
Sindsdien valt het kwaadaardige en gevaarlijke wezen vooral mannen aan om wraak te nemen.
Illustraties van Matthew Meyer: Lady Rokujo (Hannya Namanari) / Hannya Chunari / Kiyo Hime (Hannya Honnari)
Er zijn drie soorten Hannya-demonen, afhankelijk van de mate van jaloezie en woede in hen:
- Hannya Namanari: Dit eerste type demon is het zwakst en behoudt een menselijk uiterlijk op twee kleine hoorns na. Deze yōkai gebruikt zwarte magie om wraak te nemen. Hoewel kwaadaardig, heeft het nog steeds de mogelijkheid om zijn menselijkheid terug te krijgen.
- Hannya Chunari: Dit tweede type beheerst krachtigere zwarte magie. Zijn gezicht lijkt op dat van een demon, met langere horens en scherpe tanden. In dit stadium is het nog mogelijk om haar te redden met boeddhistische gebeden.
- Hannya Honnari: Dit is de krachtigste en meest gevreesde van de Hannya-demonen. Haar lichaam verandert in dat van een slang, met scherpe klauwen, een gevorkte tong en een mond die vuur kan spuwen. In dit gevorderde stadium is het onmogelijk haar menselijkheid terug te geven. De jaloezie in deze vrouwen is zo hoog dat ze voor altijd gevangen blijven in hun demonische lichamen.
Het Hannya-masker in traditionele kunst
Noh-masker van het Hannya-type (museedesconfluences.fr) / Noh Aoi no Ue © Yoshihiro Maejima
Hannya is vooral bekend dankzij het Noh-theater, waar ze vaak voorkomt in toneelstukken en zelfs een specifiek type masker is genoemd naar haar.
ℹ️ Point Culture: Noh-maskers worden gemaakt van cipressenhout, geverfd en vervolgens bedekt met lak. Ze zijn uniek omdat ze het licht weerkaatsen en zo oneindige expressies creëren. Deze maskers zijn meestal kleiner dan het gezicht van de acteur en worden met linten aan het hoofd bevestigd. |
Hannya's masker is zeer herkenbaar met zijn vierkante kaak en wijd geopende mond, die een trieste, angstaanjagende glimlach toont. Haar ogen drukken de pijn en woede uit die haar kenmerken. Zoals alle Oni heeft ze twee hoorns en ruig, plat zwart haar dat haar waanzin weerspiegelt. Haar gezicht lijkt meer mannelijk dan vrouwelijk.
Het masker is verkrijgbaar in verschillende kleuren om verschillende emoties op te roepen: wit voor aristocratische voornaamheid, rood voor jaloezie, groen voor woede, en donker om demonische duisternis uit te drukken.
In het Noh-theater gebruiken acteurs de hoek van het masker om verschillende facetten van het personage uit te drukken. Naar beneden gericht lijkt het gezicht overweldigd door verdriet, terwijl het naar voren gericht een woedende, angstaanjagende emotie uitstraalt.
Hannya is vaak een boze, gekwetste of jaloerse jonge vrouw die wegzinkt in waanzin en demonisch wordt. Dit kan komen door onbeantwoorde liefde of omdat ze is geminacht door de man van wie ze hield. 💔
Ze komt voor in het verhaal van Anchin en Kiyo Hime, dat een destructieve passie tussen een priester en een vrouw vertelt, en in het toneelstuk Aoi no Ue, dat verwijst naar haar kwade geest.
De demon heeft ook een plaats in de Japanse literatuur, vooral in het Verhaal van Genji, een cultklassieker in Japan.
De Hannya-demon in fictie
Hannya personage in de manga Kenshin the Wanderer / Film Onibaba (1964)
Hoewel het masker van Hannya erg populair is in het Noh-theater, verschijnt het ook in Japanse manga en films. Je bent het misschien al tegengekomen in stripverhalen en teken films. Auteur Nobuhiro Watsuki verwijst bijvoorbeeld naar Hannya in zijn manga Kenshin the Wanderer. In Kaneto Shindo's film Onibaba komt het masker van de demon ook voor als symbool van wraak.
Al deze verwijzingen en voorstellingen hebben bijgedragen aan de populariteit van Hannya.
Betekenis van Hannya-tatoeage
@alex_gallo_j.tattoo / @garthbneale / @eviltwinsjohan
Voor tatoeëerders drukt Hannya's gezicht wraak, vernietigende passie of de dualiteit tussen woede en verdriet uit. Afhankelijk van de gebruikte kleuren symboliseert het ook jaloezie of woede. Hannya's tatoeage kan daarom een manier zijn om het geweld van haar emoties uit te drijven.
Oni worden ook gebruikt als talisman om kwade geesten af te weren en geluk te brengen. Hoewel Hannya een kwade demon is, zou ze haar drager kunnen verdedigen. De voorstelling van Hannya in tatoeages kan dus ook een symbool van bescherming zijn, vooral in combinatie met andere elementen.
Hannya, een Oni die blijft fascineren
De Hannya-demon is erg populair in de Japanse folklore en cultuur, en heeft een sterke symboliek die de verbeelding van veel creatievelingen voedt, of het nu gaat om theater, fictie, of tatoeagekunst. Dit wezen is onderdeel van de yurei-subfamilie, wraakzuchtige spoken die terugkomen om de levenden te achtervolgen.
Of het nu een teken van geluk of wraak is, deze demon blijft fascineren!
Zijn gezicht, meestal weergegeven in de vorm van een masker, is erg populair in de streetwearwereld. Zo'n demon dwingt respect af!