Kintsugi: De Kunst van het Repareren

kintsugi
Hannya: De Wraak van de Japanse Demon Lezen Kintsugi: De Kunst van het Repareren 7 minuten Volgende Oni, de Japanse Demon

De oude kunst van Kintsugi (金継ぎ) is zowel decoratief als spiritueel en repareert voorwerpen (en geesten) door ze te verfraaien met goudpoeder. De techniek richt zich op het benadrukken van scheuren door ze esthetisch aantrekkelijk te maken, in plaats van ze te verbergen.

Kintsugi staat symbool voor vernieuwing en komt voort uit Wabi-Sabi, een concept dat schoonheid ziet in eenvoud en imperfectie. Dit concept wordt toegepast op een aantal Japanse kunsten. Meer dan een ambachtelijke praktijk is Kintsugi een metafoor voor veerkracht die op onszelf kan worden toegepast. Dit traditionele restauratieproces heeft tijd nodig, net als het helen van een wond.

Ontdek stap voor stap de geschiedenis en magie van Kintsugi en de parallel met de Zen Boeddhistische filosofie. 🧘

Kintsugi, tussen kunst en spiritualiteit

Kintsugi ontstond in de 16e eeuw in Japan en is de kunst van het repareren van keramiek, porselein en aardewerk door ze te verfraaien. "Kin" betekent 'goud' en "tsugi" betekent 'verbinding' in het Japans. Hier is geen sprake van het weggooien van gebroken aardewerk en nog minder van het verbergen van de scheuren in oud serviesgoed. Integendeel, de Kintsugi-filosofie verbetert het object door gebruik te maken van de gebreken, volgens het principe van Wabi-Sabi.

Deze Zenboeddhistische manier van denken ziet schoonheid door het verstrijken van de tijd en de beproevingen van het leven. Volgens deze filosofie is de cyclus van het leven een opmerkelijk werk van geboorte tot dood. Kleine defecten en natuurlijke slijtage onthullen de pracht van de dingen.

Het ambacht Kintsugi maakt gebruik van deze theorie om gebroken aardewerk te repareren. Dit proces maakt gebruik van een lak (urushi in het Japans) om de stukken weer aan elkaar te lijmen en de scheuren te bedekken met goud om hun glans te benadrukken. Bekers, kommen, beelden, sculpturen en waardevolle keramische stukken worden weer in elkaar gezet, gedroogd en gepolijst. Tot slot worden de littekens beschilderd met goud-, zilver- of bronspoeder om patronen te creëren. Na deze decoratieve reparatie worden de voorwerpen nog steviger dan voorheen. Sommige slimme mensen laten ze zelfs opzettelijk vallen om hun stevigheid te testen.

De stadia van Kintsugi-reparatie

Kintsugi is een traditionele kunst die veel tijd, nauwkeurigheid en precisie vereist. Over het algemeen duurt het gemiddeld een maand om een kunstwerk te voltooien, maar de mooiste creaties duren meer dan een jaar.

In die tijd gingen ambachtslieden vaak de zee op om het stof te vermijden en hun werkomgeving te perfectioneren. En wist je dat urushi eigenlijk een zeer giftige en allergene stof is? Dus op de dag dat een leerling een contactreactie kreeg met ondraaglijke jeuk, zei zijn meester dat hij officieel een echte urushi-ambachtsman was geworden.

Alle stadia van Kintsugi kunnen op jezelf worden toegepast om psychologische of fysieke wonden te helen als onderdeel van een persoonlijk ontwikkelingsproces.

Heb je net een emotionele schok ervaren? Is je hart gebroken? Genees je wonden en bouw jezelf weer op door het voorbeeld van deze Japanse restauratietechniek te volgen in deze 5 stappen!

1. De stukjes weer in elkaar zetten

Na het zorgvuldig schoonmaken en verzamelen van de scherven, mengen we de lak (urushi) met terracotta poeder om een soort stopverf te verkrijgen die we voorzichtig op de gebroken stukken aanbrengen om ze weer aan elkaar te lijmen.

➡ Dit is het moment om je fysieke of emotionele wonden te helen en je kracht te verzamelen.

citaat kintsugi 1

2. Laat de tijd zijn werk doen

De voorwerpen drogen enkele weken waarin de hars hard wordt. Na deze fase kun je een paar retouches aanbrengen met de plamuur en weer laten drogen.

➡ Deze droogfase komt overeen met het genezingsproces. Neem de tijd die je nodig hebt voor je reconstructie.

citaat kintsugi 2

3. Opnieuw beginnen

Vervolgens polijsten we het keramiek om alle ruwheden en onregelmatigheden weg te werken voordat we met een kwast een dunne laklaag op de scheuren aanbrengen. Je moet nog 1 tot 2 weken wachten om het te laten drogen.

➡ Heb je je verleden verwerkt? Het is tijd om je opnieuw te richten op het heden en een nieuwe start te maken. Deze fase is er een van wedergeboorte.

citaat kintsugi 3

4. Onthul de schoonheid van de barsten

De scheuren worden bedekt met lak in combinatie met ijzeroxide en vervolgens met goudpoeder om decoratieve patronen te creëren. Als alles droog is, wordt er een laatste laag urushi aangebracht om de decoraties te fixeren.

➡ Neem je persoonlijke geschiedenis en je scheuren op. Je zult nog sterker en meer voldaan weer opstaan dan voorheen.

citaat kintsugi 4

5. Cultiveer de kunst van imperfectie

Vergulde ontwerpen worden gepolijst om hun schittering te onthullen. Sommige ambachtslieden gebruiken agaten of vissentanden als polijstmiddel. Er worden echter opzettelijk enkele onvolkomenheden gelaten om reliëf te geven.

➡ Leer kleine foutjes te waarderen en verban de zoektocht naar gladde, eentonige perfectie.

citaat kintsugi 5

De geschiedenis van Kintsugi

Toen zijn favoriete kom was gebroken, besloot de shogun Ashikaga Yoshimasa deze terug te sturen naar China om gerepareerd te worden. Porseleinen servies was in Japan bijzonder populair voor de theeceremonie. Maar in tegenstelling tot hun Chinese en Koreaanse buren hadden de Japanners de technieken voor het maken en repareren van dit soort keramiek nog niet onder de knie.

Toen het voorwerp echter slecht opgelapt terugkwam, kreeg de shogun een enorme woedeaanval. Dus vroeg hij zijn ambachtslieden om een meer esthetische manier te vinden om zijn favoriete kom te restaureren. Het was dus een bevlieging waaruit Kintsugi ontstond, het verlangen om voorwerpen een tweede leven te geven met respect voor hun geschiedenis. Het is vermeldenswaard dat deze traditionele techniek volledig in lijn is met de hedendaagse recycling en ecologische principes. ♻️

kintsugi op keramische pot

Toen Japanse ambachtslieden eindelijk de methode leerden om porselein te repareren met een natuurlijke lak genaamd urushi, maakten ze gebruik van de concepten van de Zen-filosofie om van de restauratie van gebroken potten een nobele kunst te maken.

Alledaagse voorwerpen kregen een nieuw leven en werden versierd met prachtige goudmotieven om unieke stukken te worden. Oude vazen, beschadigde snuisterijen en gepatineerde kunstvoorwerpen werden gerecycled tot groot genoegen van verzamelaars. Sommige mensen braken hun servies met opzet om hun theepotten of porseleinen borden een nieuw leven te geven. Als je deze restauratieve kunst zelf wilt proberen, kun je op internet veel doe-het-zelf-handleidingen vinden.

De filosofie van Kintsugi of de kunst van het repareren

Kintsugi, een ware illustratie van wabi-sabi, is gebaseerd op het principe dat schoonheid te vinden is in de onvolmaakte en vergankelijke natuur.

Deze kunst belichaamt volledig het symbool van wedergeboorte, want als aan alles een einde komt, wordt alles opnieuw geboren. In navolging van de filosofie van Kintsugi wordt wat aanvankelijk lelijk is een getuigenis van de geschiedenis en de reis van elk individu. De littekens en sporen van de tijd zijn een bron van sublimatie en een kans om betekenis te geven aan het leven.

kintsugi stappen

(Bron: esprit-kintsugi.com)

Wist je dat samoerai trots hun gevechtswonden toonden, zelfs als ze verminkt waren?

Bovendien is urushi een levende hars die na verloop van tijd hard wordt en een ongelooflijke weerstand biedt. Het resultaat is dat voorwerpen die met deze traditionele techniek zijn gerestaureerd nog mooier en sterker zijn dan voorheen. Een goede levensles om je wonden om te zetten in kracht. 💪

Kintsugi is meer dan alleen het repareren van porselein en heeft een rijke betekenis. Het speelt een bevrijdende rol omdat we in werkelijkheid, door het object dat we repareren, onszelf helen.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.