Wist je dat Japan wordt bewoond door bovennatuurlijke wezens die bekendstaan als yokai? Een van de meest populaire demonen in de Japanse folklore is de Japanse oni. Maar wat schuilt er achter deze kwaadaardige geest? Maak kennis met een absoluut angstaanjagend personage.
Oni, de demon uit de Japanse mythologie
De Japanse mythologie zit vol bijzondere wezens, de een nog vreemder dan de ander. De Japanse demon oni is geen uitzondering.
Oger of duivel? Beschrijving van de Oni
Met zijn reusachtige omvang, angstaanjagende ogen, felgekleurde huid en scherpe tanden lijkt de oni op een oger of een trol. Hoewel hij mensachtig is, heeft hij dierlijke attributen: twee hoorns, lange klauwen en soms slagtanden van een zwijn. Hun uiterlijk verschilt echter van regio tot regio. Hij kan rood, blauw of groen zijn, gekleed in een lendendoek van tijgervel of soms in traditionele kleding, afhankelijk van de legende. De Japanse duivel is een polymorf wezen dat van gedaante kan veranderen om mensen voor de gek te houden. In Japanse kunst, zoals schilderijen en prenten, wordt hij vaak afgebeeld met een kanabo, een soort knuppel met ijzeren stekels om zijn slachtoffers te martelen.
Enma-daio. Bron: Yokai.com
De oni, begiftigd met bovenmenselijke kracht en een dorst naar het toebrengen van lijden, is een demonische yokai die mensen al meer dan duizend jaar angst aanjaagt. In boeddhistische voorstellingen wordt de hel bevolkt door talloze oni's die mensen martelen. Er wordt ook gezegd dat wanneer een kwaadwillig mens sterft, zijn geest reïncarneert als een demonische oni om Enma-daio, de koning van de boeddhistische hel(Jigoku), te dienen. Na een verblijf in de wereld van duisternis keert de oni terug naar de aarde om mensen te kwellen en te verslinden. Er zijn echter uitzonderingen, want de natuur bestaat: van sommige oni's wordt gezegd dat ze vriendelijk zijn en kami's of mensen beschermen.
Oorsprong en boeddhisme
Het woord 'Oni ' (鬼) betekent geest of spook in het Japans. Oorspronkelijk lijkt het erop dat deze term werd gebruikt om alle onzichtbare entiteiten zonder onderscheid te beschrijven voordat er werd verwezen naar de demonische oni.
In de oudste legenden waren de oni grote goedaardige geesten die in de Japanse bergen leefden en mensen beschermden tegen de krachten van het kwaad. Ze werden onderdeel van het boeddhisme, maar hun reputatie verslechterde na verloop van tijd en de oni werd het monster dat we nu kennen, hongerig naar wreedheid. Deze lijken op de rakshasas uit de hindoeïstische mythologie.
De Oni-demon en zijn betekenissen
De Japanse oni vertegenwoordigt ongeluk en geweld in de Japanse cultuur. In kunst en literatuur trekt hij vernietiging, pest en ziekte aan. Hij wordt ook geassocieerd met de noordoostelijke richting(kimon), de bron van alle ongeluk in Japan. Deze richting komt overeen met de os-tijger in de Chinese dierenriem. Daarom wordt de oni afgebeeld met hoorns, klauwen of een tijgervel.
Paradoxaal genoeg is de Japanse demon ook een figuur van bescherming en geluk.
Betekenis van het Oni-masker
Tijdens het traditionele Setsubun-festival zie je veel gekostumeerde Japanners met het oni-masker op. Er wordt gezegd dat het masker de kracht heeft om boze geesten af te weren en geluk aan te trekken. Daarom zijn sommige heiligdommen versierd met onihoofden. In het No-theater is de Japanse demon een terugkerende hoofdpersoon. Acteurs dragen een traditioneel oni-masker met een boze uitdrukking om demonische personages te spelen.
Betekenis van de Oni-tatoeage
Mythologische figuren zijn heel gewoon geworden in de wereld van tatoeages, zowel voor hun uiterlijk als hun betekenis. Sommige drukken duisternis en de donkere kant van de persoonlijkheid uit, terwijl andere synoniem zijn met bescherming en gerechtigheid. Wist je dat de oni oorspronkelijk een teken van herkenning was voor de Japanse maffia? Veel yakuza droegen oni-tatoeages als herinnering aan hun respect voor de erecode.
De plaats van de oni in de Japanse cultuur
De oni is een populair figuur in de Japanse folklore. Bepaalde traditionele festivals zijn aan hem gewijd. Hij komt ook vaak voor in Japanse manga, videogames en anime.
Setsubun matsuri. Bron: Manga-fan.org
Festivals en ceremonies gewijd aan de Japanse Oni
De Japanse demon is een vast onderdeel van traditionele Japanse festivals. Naast lokale mythen en legenden spelen Japanse demonen een belangrijke rol in kunsten zoals Japans theater en volksdans.
Onidaiko is een festival dat ontstond op het eiland Sado, waar oni's dansen op het ritme van trommels. Het is een eeuwenoud ritueel om boze geesten af te weren en de inwoners geluk te brengen.
Zoals we hebben gezien, is de Japanse oni ook de ster van Setsubun, een matsuri dat volgens de maankalender de komst van de lente inluidt. Dit populaire festival verjaagt demonen en verwelkomt geluk in huis. Op deze dag verkleden vaders zich als oni en gooien kinderen bonen onder het uitroepen van "Oni wa soto! Fuku wa uchi! "Weg met de demonen! Naar binnen met geluk!", volgens het mame maki ritueel. Natuurlijk vind je in deze tijd van het jaar veel oni- en sojabonenmaskers in de kombini.
De Japanse demon in de popcultuur
Oni maken zoveel deel uit van de Japanse cultuur dat ze overal in manga voorkomen. In Demon Slayer zijn ze de hoofdrolspelers. Ook het plot van de shojo Ao no Fuuin draait om deze emblematische Japanse figuur.
Het monster komt ook voor in veel videogames, zoals Super Street Fighter en als Akuma in Tekken. Terwijl de Mortal Kombat-franchise verwijst naar de Japanse oni, komt hij ook voor in het spel Dungeons and Dragons.
Momotaro is een zeer beroemd verhaal in het Land van de Rijzende Zon dat het verhaal vertelt van een jonge man die in een perzik is geboren en die de demonen van het eiland Onigashima moet bestrijden. Het is mogelijk dat de legende dateert uit de oudheid, en dat oni in feite een metafoor was voor de clans die weigerden zich te onderwerpen aan keizer Korei. Momotaro wordt vaak genoemd in manga en anime.
De Japanse oni is meer dan alleen een yokai. Het is niet slechts een geest, maar kan ook gezien worden als een belichaming van de donkere kant van de mens. Wat denk jij? Heb jij een theorie over de betekenis van de oni?