15 J-Pop Bands die je moet horen!

j-pop bands
Oni, de Japanse Demon Lezen 15 J-Pop Bands die je moet horen! 8 minuten Volgende De Leukste Wijken van Tokyo

Echte zakenmachines: J-pop bands voeden de muziekindustrie in Japan. Jongens- en meidenbands overspoelen de Japanse media tot groot genoegen van hun miljoenen fans.

De reden hiervoor is dat deze artiesten onder toezicht staan van supertalentenbureaus die hen transformeren in multitaskingsterren (zangers, dansers, acteurs, modellen).

AKB48, Morning Musume, Arashi... wie zijn deze Japanse muziekgroepen die zowel in Japan als internationaal voor hysterie en schandalen zorgen? Hier zijn 15 J-popgroepen die je gezien & gehoord moet hebben.

1. Morning Musume 💁‍♀️

 

Morning Musume, opgericht in 1997 via een Japanse tv-talentenjacht, bracht eind jaren '90 frisse en onschuldige jonge idolen naar het publiek. De band, geleid door Tsunku, de bedenker van het Hello-project (ook bekend van C-ute en Berryz Koubo), heeft sinds de oprichting meer dan 40 leden gehad, die regelmatig worden vervangen zodra ze de twintig zijn gepasseerd. Fans kiezen de nieuwe leden. Hun succes begon in 1999 met de hit "Love Machine" en hun eerste 'Best of'-album in de jaren 2000. Meer dan twintig jaar later is Morning Musume nog steeds populair in Japan.

2. AKB48 💕

 

AKB48 wordt beschouwd als de grootste meidenband van Japan en bestaat nu uit maar liefst 86 zangeressen met een sexy schoolmeisjeslook, verdeeld over 5 teams. De in 2005 opgerichte, steeds veranderende J-popgroep onderscheidt zich door dicht bij het publiek te staan. De nationale idolen van AKB48 zijn gevestigd in de wijk Akihabara en hebben zelfs hun eigen theater waar elke avond een team optreedt. Met 160 miljoen winst in 2020, vier keer meer dan Lady Gaga, breekt de groep alle records. AKB48 is een echt fenomeen in Japan, mede dankzij hun voornamelijk mannelijke fans die hun favoriete idolen koste wat het kost steunen.

3. Nogizaka46 👩‍🎤

 

Deze rivaliserende groep van AKB48 werd in 2011 opgericht door Yasushi Akimoto en bestaat uit 36 meiden. Hun naam Nogizaka46 verwijst naar de locatie van hun laatste auditie bij Sony Music Japan en klinkt als een uitdaging voor hun rivalen. Net als hun rivalen hebben de idolen een reeks advertenties, tv-shows, muziekvideo's en andere marketingevenementen. Hun populariteit groeit voortdurend en ze verzamelen topposities in de hitlijsten. Dus ben jij klaar voor de Nogizaka46 vs AKB48 strijd?

4. Sakura Gakuin 🎒

 

Deze in 2010 opgerichte idoolgroep bestaat uit 8 (zeer) jonge meiden tussen de 12 en 16 jaar. Hun concept? Het schoolleven nabootsen met jonge zangeressen die in uniform dansen. Sakura Gakuin bestaat ook uit een aantal subgroepen die gebaseerd zijn op het thema van naschoolse clubs, die erg populair zijn in Japan. Het beroemde trio Babymetal is voortgekomen uit de Heavy Music club. Aan het einde van de middelbare school studeren de meisjes af en moeten ze de groep verlaten. Ja, dat is de regel!

5. Babymetal 🍼

 

Mix de explosiviteit van metal met de openhartigheid van drie schattige Japanse idolen en je hebt een uniek genre: kawai metal. Babymetal is een band die in 2010 werd opgericht door drie jonge meisjes met de bijnamen Su-metal, Moametal en Yuimetal. De groep, een verrassende mix van J-pop en heavy metal, maakte naam met de single "Doki Doki Morning". Drie jaar later waren Babymetal en hun gotische Lolita helemaal in in Japan en de rest van de wereld. Wie had ooit gedacht dat dit trio zou optreden op het Heavy Montreal Festival naast Metallica en Iron Maiden?

6. Scandal 🎸

 

Deze J-popgroep met rockinvloeden bestaat uit 4 jonge vrouwen en werd opgericht in 2006. Haruna op zang, Tomomi op bas, Mami op gitaar en Rina op drums. Ze ontmoetten elkaar op een zangschool in Osaka en zijn sindsdien bij elkaar. Hun carrière begon toen ze werden opgemerkt door het onafhankelijke label Kitty Records toen ze een straatconcert gaven. Dertien jaar na hun eerste album is de groep nog steeds actief in de archipel en heeft ze een grote internationale schare fans.

7. E-girls 👱‍♀️

 

E-girls staat voor 'Exile Girls Unit' en vertegenwoordigt de vrouwelijke versie van de boyband Exile, gemanaged door het LDH agentschap. E-girls ontstond in 2011 uit de fusie van de idolen Dream, Flower en Happiness op het label Avex trax, maar werd pas in 2017 een officiële groep. Meteen vanaf het begin was de single "Celebration" een bestseller. Een jaar later bereikte hun nummer "Follow me" de Top 3 van Oricon (de Japanse hitlijst). In 2013 bereikte hun eerste studioalbum nummer 1 in de wekelijkse verkoop. Sindsdien heeft de groep records verzameld.

8. Band-Maid 👯‍♀

 

Band-Maid is een Japanse vrouwelijke rockband met vijf jonge vrouwen met meidachtige looks: Saiki, Miku, Kanami, Akane en Misa. Het begon allemaal toen zangeres Miku, een voormalige Maid Café-gastvrouw, in 2013 besloot een band te vormen. Het resultaat? Een fusie van rock en de kawaiistijl van de meiden. Met een genre dat schommelt tussen hardrock, J-pop en heavy metal treedt Band-Maid op in Japan en daarbuiten. De artiesten hebben ook een aanstaande tournee door de VS in 2022 aangekondigd.

9. Perfume 🧴

 

Perfume is het verhaal van 3 vrienden: Nocchi, Kashiyuka en A-chan, die besluiten hun droom waar te maken door een J-popgroep te vormen. Hun stijl? Een mix van electro en J-pop rechtstreeks uit de wereld van videogames. De groep startte in het begin van de jaren 2000, maar pas in 2008 kwam hun carrière echt van de grond toen ze werden gezien door hun samenwerking aan een milieucampagne voor NHK. Sindsdien heeft hun muziek veel succes in Japan en de rest van de wereld.

10. BiSH 😻

 

BiSH is een vrouwelijke punkrockband met momenteel 6 meiden met grappige namen: Aina the End, Momoko Gumi Company, Cent Chihiro Chittiii, Hashiyasume Atsuko, Lingling en Ayuni D. De opvolger van BiS werd in 2015 gevormd door producer Watanabe Junnosuk. Tijdens dit evenement werden de idolen volledig onthuld aan het publiek na het bereiken van 4.444 volgers op Twitter. BiSH is een mix van acid stemmen in een donker, alternatief universum.

11. Arashi 🌬

 

Arashi is een groep Japanse zangers die al sinds 1999 bestaat. De boyband staat onder contract bij het beroemde Johnny & Associates agentschap en is de populairste van Japan. Met een mix van J-pop en R&B werd Arashi meteen beroemd, maar dat duurde niet lang. In 2007 kwam de Johnny 5 terug met de single "Love So Sweet". Als een ware storm verkocht Arashi 10 miljoen albums in 2016 en staat nog steeds in de top 10 van de verkoopcharts in 2020. Na een carrière van 20 jaar en talloze albums op hun naam, hebben de leden besloten om in 2020 een pauze in te lassen.

12. AAA 💁

 

"Triple A", zoals de naam wordt uitgesproken voor "Attack all around", is een J-popgroep die verscheen in 2005. Deze gemengde groep, die oorspronkelijk uit 5 mannen en 3 vrouwen bestond, blijft erg beroemd in Japan, zelfs na een carrière van 17 jaar. Hun singles hebben meermaals de top 10 bereikt. Het succes van AAA was zo groot dat ze zeven keer deelnamen aan NHK Kōhaku Uta Gassen, het meest bekeken nieuwjaarsprogramma van Japan. In 2020 besloten de vijf leden een solocarrière te beginnen.

13. Frederic 😄

 

Deze ietwat ijzige J-rockband werd opgericht in 2009 en werd in 2014 beroemd met hun debuutalbum "oddloop". De tweelingbroers Mihara, gitarist Ryuji Akagashira en drummer Takeshi Takahashi mixen muzikale invloeden om een uniek universum te creëren. Wij houden van hun originele, humoristische muziek en hun maffe video's.

14. Wanima 🥝

 

Deze punkrockband heeft de gave om ons in een goed humeur te brengen met hun ritmische nummers. De drie artiesten Kenta, Ko-shin en Fuji bieden een supervette cocktail van J-punk en ska. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hun track "Answer" te horen is in de Weider in Jelly energiedrankreclame. Het trio, dat in 2010 werd opgericht, verzamelt chart-toppers en speelde in 2019 de soundtrack van "One Piece: Stampede".

15. The Oral Cigarettes 🚀

 

Deze alternatieve rockband werd opgericht in 2010 en bestaat uit vier jongens die sinds 2012 worden vertegenwoordigd door het A-Sketch label. Ze staan bekend om hun nummer "Kyōran Hey Kids!" dat de credits van de anime Noragami Aragoto tekent. De band zet het podium regelmatig in vuur en vlam en maakt naam met hun liveoptredens en duistere teksten. Hun laatste album stond ook bovenaan de Oricon hitlijsten.

 

Of je nu van rock, metal of electro houdt, in deze Top 15 vind je gegarandeerd een J-popband die je de hele dag laat dansen. We kunnen je al zien swingen op de aanstekelijke choreografieën van Japanse boybands ;-)

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.