Hoe Draag je Een Kimono? De 5 Basisregels

Hoe Draag je Een Kimono

Hoewel de meerderheid van de hedendaagse Japanners zich kleedt volgens westerse modetrends, blijft de traditionele Japanse kimono een belangrijke rol spelen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, officiële ceremonies en diploma-uitreikingen.

Het correct dragen van een kimono vereist grondige kennis en nauwkeurige naleving van specifieke regels. De Japanners hebben zelfs een term voor de kunst van het kimono-aankleden: kitsuke.

De keuze van zowel de kimono als de bijbehorende accessoires vereist nauwgezette aandacht, aangezien kitsuke een sterk gestructureerde kunst is. Een vrouw moet haar kimono zorgvuldig selecteren op basis van factoren zoals haar burgerlijke staat, leeftijd en de aard van de gelegenheid. Het bespreken van deze specifieke aspecten valt echter buiten de scope van dit artikel. :-)

In plaats daarvan zullen we ons nu richten op de vijf essentiële regels die je moet volgen wanneer je een kimono draagt, naast het bepalen van het geschikte type kimono voor de gelegenheid.

dames kimono kopen

heren kimono kopen

1. Kruis de linkerkant over de rechterkant

linkerkant over rechterkant - kimono

Bij het sluiten van je kimono (of yukata) is het van belang om de linkerkant over de rechterkant te kruisen. Het is essentieel om dit nooit andersom te doen, aangezien het kruisen van de rechterflap over de linkerflap is voorbehouden aan overleden personen. Deze symboliek van de rechterflap die over de linkerflap sluit, staat voor de dood en dient vermeden te worden.

Een kleine tip voor het onthouden van de juiste kant: de kant van de kimono die het laatst sluit, is de kant van het hart. Controleer altijd de sluiting van je kimono voordat je naar buiten gaat.

2. Draag witte tabi sokken

witte tabi sokken

Aangezien de kimono als een formeel kledingstuk wordt beschouwd, is het verplicht om witte tabi sokken te dragen in combinatie met je geta of zoriVermijd blote voeten en fancy sokken!

Een handige tip voor wie ooit een kimono draagt: trek je tabi sokken aan voordat je je kimono aantrekt. Eenmaal gekleed in dit gestructureerde kledingstuk is het namelijk lastig om nog bij je voeten te komen.

Als je daarentegen een yukata draagt, heb je de vrijheid om je voeten bloot te laten in Japanse sandalen of om te kiezen voor een paar kleurrijke sokken.

tabi sokken kopen

3. Draag de obi knoop aan de achterkant

obi knoop in de rug

Sinds de jaren 1700 is het de norm dat de obi-knoop aan de achterkant zit, hoewel dit niet altijd het geval is geweest.

In de vroege Edo-periode (1600-1868) kon de obi-knoop aan de voorkant, achterkant of zelfs aan de zijkanten worden gedragen, afhankelijk van de voorkeur van de drager. Op een bepaald moment was het zelfs modieus om de obi-knoop aan de voorkant te dragen.

Aan het einde van de Edo-periode gaf de positie van de knoop informatie over de sociale status van de vrouw die de obi droeg. Getrouwde vrouwen droegen de knoop aan de achterkant, terwijl de knoop aan de voorkant was voorbehouden aan vrijgezellen, weduwen en courtisanes.

Tegenwoordig is de regel om de strik van je obi achter op de rug te dragen. Bij formele gelegenheden wordt aangeraden om eenvoudige en elegante traditionele knopen te gebruiken.

Ontdek de ongelooflijke evolutie van de obi-riem door ons artikel over de geschiedenis van de kimono obi te lezen.

obi riem kopen

4. Draag een nagajuban onder de kimono

nagajuban en open hals

Japanse kimono's zijn doorgaans vervaardigd van delicate en kostbare stoffen. Om de levensduur van dit traditionele kledingstuk te verlengen, is het wenselijk om het zo min mogelijk te wassen. Daarom dragen Japanners een onderjurk onder de kimono, genaamd nagajuban, een witte katoenen jurk.

De nagajuban, die onder de kimono wordt gedragen, is alleen zichtbaar bij de hals. De kenmerkende dubbele kraag van de kimono is hieraan te herkennen. Voor vrouwen moet de kraag van dit kledingstuk mooi gevormd zijn en lichtjes naar achteren worden getrokken om de nek bloot te leggen, een gebied dat als erotisch wordt beschouwd.

5. Reserveer de yukata voor informele evenementen

jonge vrouwen in yukata

De yukata is een lichte en informele variant van de kimono, meestal vervaardigd van katoen en gedragen zonder de nagajuban. Dit kledingstuk wordt vaak gedragen na een bad, thuis of tijdens de zomerse vuurwerkfestivals.

Het wordt afgeraden om een yukata te dragen bij formele evenementen zoals theeceremonies of bruiloften. Voor westerlingen kan het soms lastig zijn om het onderscheid tussen een yukata en een kimono te zien. Om verwarring te voorkomen, kun je ons artikel raadplegen: "Wat is het verschil tussen een yukata en kimono?"

Nu je vertrouwd bent met de vijf regels voor het dragen van een Japanse kimono, waarom zou je niet zelf kitsuke proberen? Bekijk onze collecties Japanse kimono's voor dames en heren om het perfecte Japanse kledingstuk te vinden dat bij jou past!

Mocht het dragen van een traditionele kimono te complex lijken, dan is er altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een meer eigentijdse benadering! Tegenwoordig zijn er tal van variaties op de kimono met kortere pasvormen, lichtere stoffen en trendy patronen. Ontdek hoe je een Japanse kimono voor vrouwen kunt dragen, of het nu op kantoor is, 's avonds of gewoon thuis.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.