Kimono: traditionele Japanse kleding

traditionele japanse kimono

De traditionele japanse kimono, een bron van trots voor de Japanners, wordt gereserveerd voor bijzondere gelegenheden of gedragen uit puur plezier. Dit verfijnde kledingstuk, dat diep geworteld is in de Japanse cultuur, blijft een symbool van elegantie en wordt nog altijd geëerd tijdens officiële ceremonies.

De kimono, een lang en vloeiend traditioneel Japans kledingstuk, kenmerkt zich door volle mouwen en een gekruist ontwerp aan de voorkant, vastgehouden door een riem. In het Land van de Rijzende Zon overstijgt deze jurkachtige creatie het eenvoudige concept van kleding; het is een weerspiegeling van diepgewortelde culturele waarden.

Hoe heeft de Japanse kimono zich historisch ontwikkeld? Wat zijn de voorschriften voor het dragen en onderhouden ervan? Laten we ons richten op dit traditionele kledingstuk, dat een verheven status geniet in Japan, en zijn intrigerende geschiedenis verkennen.

Geschiedenis van de Japanse kimono

geschiedenis van de japanse kimono

Foto's van Japanners in kimono in de jaren 1870 ©Australian National Library.

Vroeger was de kimono het dagelijkse kledingstuk van keuze. De oorsprong van dit iconische kledingstuk gaat terug tot de zevende eeuw, toen Japan werd beïnvloed door de Tang-dynastie. Voordat de kimono transformeerde tot het elegante traditionele Japanse kledingstuk dat we nu kennen, onderging het aanzienlijke evoluties.

Oorspronkelijk was het meer een onderkleed genaamd kosode, dat zijn inspiratie vond in het China van het Nara-tijdperk.

Later, tijdens de Heian-periode week Japan af van het Chinese model en introduceerde het een eigen stijl van kimono met een verfijnder uiterlijk. Osode werd de term voor ondergoed met lange mouwen, in tegenstelling tot kosode, dat juist smalle mouwen had.

Gedurende dezelfde periode werden de mannen- en vrouwenstijlen meer onderscheidend, en de kosode kreeg meer gedetailleerde patronen.

Het was pas tijdens de Muromachi-periode dat de kosode echt populair werd. Het werd toen eindelijk als bovenkleding gedragen, over andere lagen heen. Het gevoel voor esthetiek versterkte, en de weeftechnieken verbeterden, wat leidde tot steeds complexere patronen. De waardering voor traditionele Japanse kleding groeide.

In de dertiende eeuw kreeg de kosode de naam kimono. Tijdens de Edo-periode evolueerde het uiterlijk tot de vorm die we tegenwoordig kennen, met zijn kenmerkende lange mouwen. Het is nu een geliefd kledingstuk dat bekendstaat om zijn kwaliteit.

Tegenwoordig dragen Japanners kimono's alleen nog bij bijzondere gelegenheden, aangezien westerse kleding de traditionele kledij heeft vervangen. Desondanks blijven sommigen ze met plezier dragen.

Ontdek in detail hoe de Japanse kimono in de loop der tijd is getransformeerd en gevormd.

Wat is een kimono?

wat is een kimono

Drie Japanse vrouwen voor de houten deur van een tempel in Kyoto, Japan. Damian Hutter.

De naam "kimono" is afgeleid van de Japanse woorden "Kiru", wat "dragen" betekent, en "mono", wat "ding" betekent. Hieruit volgt de betekenis "ding dat men draagt". Een kimono is een lang, T-vormig kledingstuk met ruime, hangende mouwen. Het wordt gesloten met een riem door de twee zijden over elkaar te kruisen, waarbij de linkerkant altijd over de rechterkant ligt. Hoewel het soms verward kan worden met gevechtskleding, onderscheidt het zich aanzienlijk. De kimono wordt gedragen met traditionele schoenen met riempjes, zoals zori (of minder formeel, geta), en tabi-sokken.

dames kimono kopen

De kimono wordt vervaardigd uit hoogwaardige materialen zoals zijde, hoewel ook katoen, linnen of plantaardige vezels worden gebruikt. Rechthoekige stukken stof worden zorgvuldig aan elkaar geweven zonder ooit te worden gesneden, met behulp van complexe weeftechnieken. Dit resulteert in reliëf en kleurrijke patronen, waarvan de complexiteit de variatie in kimono's bepaalt. Natuurlijke poeders worden gebruikt om de stof te kleuren, waarbij technieken zoals gelaagdheid en penseelschildering worden toegepast om verschillende visuele effecten te bereiken. Ten slotte worden borduurwerk, gouddraad en andere ornamenten toegevoegd voordat de afzonderlijke stukken worden samengevoegd tot een voltooide kimono.

heren kimono kopen

De kimono is samengesteld uit twee zijden, lange mouwen (sode), een kraag en een okumi (een stuk stof aan de voorkant, onder de kraag).

Het traditionele productieproces van een kimono kan aanzienlijk veel tijd in beslag nemen, afhankelijk van de gebruikte technieken, wat de hoge kosten van dit ambacht verklaart.

Of je nu op zoek bent naar een Japanse kimono voor een speciale gelegenheid, een reis naar Japan, of gewoon voor het plezier, neem een kijkje in onze collectie Japanse kimono's voor zowel heren als dames en vind er één die bij jou past!

Wat is het verschil tussen een yukata en kimono?

Japanse vrouwen in kimono's

Groep Japanse vrouwen in kimono-outfit. ©Twinewood Studio.

De kimono wordt vaak verward met de yukata, hoewel het twee verschillende kledingstukken zijn. Hoewel ze een vergelijkbaar T-vormig patroon delen, dat aan de voorkant is gekruist, en een vergelijkbare constructiemethode hebben, worden ze gedragen bij verschillende gelegenheden.

De kimono is het traditionele kledingstuk voor familiebijeenkomsten en officiële ceremonies, zoals bruiloften, begrafenissen en theeceremonies. Dit kostbare luxe kledingstuk wordt gedragen over een katoenen of zijden onderkleed ter bescherming.

Aan de andere kant is de yukata een lichter kledingstuk dat voornamelijk in de zomer wordt gedragen, vooral tijdens festivals. De naam betekent 'badkleding' en het werd oorspronkelijk gedragen door Japanse aristocraten. Deze traditie wordt voortgezet in warmwaterbronnen en traditionele hotels, waar yukata's als kamerjassen worden gebruikt. Dit comfortabele, ademende kledingstuk is vaak gemaakt van katoen, maar komt ook voor in polyester. Het is bedoeld om binnenshuis te dragen en vooral populair in Europa.

Ten slotte onderscheiden het aantal kragen, de lengte van de mouwen en het gebruik van sokken deze twee traditionele Japanse kledingstukken van elkaar.

Ontdek meer over de belangrijkste verschillen tussen de kimono en de yukata.

💁‍♀️ Wie draagt een kimono?

Japanse bruid en bruidegom in kimono

Japanse pasgetrouwden verlaten een tempel in een traditionele kimono. ©Yoav Aziz.

Kimono's worden zowel door mannen als vrouwen gedragen bij diverse gelegenheden, waaronder bruiloften, begrafenissen, diploma-uitreikingen en volwassenwordingsceremonies. Ze zijn ook geschikt voor het vieren van nieuwjaar, het bijwonen van traditionele kunstactiviteiten en andere speciale gebeurtenissen. Daarnaast zijn kimono's passend bij theeceremonies, ikebana, traditionele dansvoorstellingen en diverse artistieke optredens. Specifieke beroepen, zoals geisha's, sumoworstelaars en kabuki-acteurs, vereisen ook het dragen van dit traditionele kledingstuk. Kinderen dragen kimono's tijdens het Shichi-go-san-festival, een bekend Japans festival dat de groei van kinderen viert.

Elk type kimono heeft zijn eigen symboliek en codes. Jonge ongehuwde vrouwen dragen bijvoorbeeld een furisode, gekenmerkt door zeer lange mouwen. Geisha's zijn te herkennen aan hun langere kimono met sleep, die meer of minder kleurrijk kan zijn afhankelijk van hun leeftijd. Bruidegoms dragen specifieke kimono's, zoals een zwart pak met een rok genaamd hakama en een witte stropdas voor mannen, terwijl vrouwen een witte kimono combineren met een indrukwekkende hoofdtooi. Voor begrafenissen is zwarte kleding de gangbare norm.

Hoewel Japanners tegenwoordig vaak westerse kleding verkiezen boven de kimono, vooral in het dagelijks leven, en in de zomer de voorkeur geven aan de comfortabele en praktische yukata, dragen sommige vrouwen, vooral ouderen, nog steeds dagelijks een kimono. Minder dan de helft van de Japanse bevolking bezit echter een kimono. Het huren van een kimono is een veelvoorkomende praktijk geworden om speciale gelegenheden te vieren zonder een aanzienlijke investering te hoeven doen. Kimono's worden vaak doorgegeven als familie-erfstukken, en sommige dragen zelfs het wapenschild van de clan waartoe de familie oorspronkelijk behoorde met trots.

Hoe trek je een kimono aan?

een kimono aantrekken

Drie vrouwen in Japanse kimono, Asakusa, Tokio ©Hiu Yan Chelsia Choi.

Het aantrekken van een kimono is een kunst op zich, bekend als "Kitsuke", en maakt deel uit van de traditionele Japanse opvoeding. Hier zijn de stappen voor het correct aantrekken van een kimono:

 • Begin met het dragen van een paar traditionele witte sokken, bekend als tabi, als basis.
 • Over je ondergoed draag je een susoyoke (onderrok) en een hadajuban (dun katoenen topje).
 • Trek vervolgens een nagajuban aan, een lichte stofjurk die extra bescherming biedt tegen transpiratie.
 • Plaats een koshi-himo (een katoenen riem) onder de borst om de nagajuban te sluiten, en voeg een kleine stijve band, erishin genaamd, toe aan de zoom van de kraag voor een nette uitstraling.
 • Bevestig een date-jime (riem) boven de koshi-himo.
 • Trek de kimono aan en zorg ervoor dat deze gecentreerd is. Houd de naden van de kraag parallel aan die van de nagajuban en gebruik eventueel een clip om de kraag op zijn plaats te houden.
 • Kruis de linkerkant van de kimono over de rechterkant. Gebruik een tweede koshi-himo om de kimono in de taille vast te maken.
 • Pas de kimono aan door overtollige stof over de koshi-himo te vouwen en knoop er vervolgens een obi (traditionele riem met borduurwerk of motieven) overheen.
 • Breng de kraag weer op zijn plaats en knoop de laatste koshi-himo onder de borst vast om deze op zijn plek te houden.
 • Bevestig de tweede date-jime over de koshi-himo om alles op zijn plaats te houden.
 • De taille wordt geaccentueerd met een obi, waarbij de knoop aan de achterkant wordt vastgemaakt.

  Japanse Kimono: Regels

  Als je ervoor kiest om de kimono op de traditionele manier te dragen, realiseer je dan dat er specifieke codes zijn die gerespecteerd moeten worden. Het dragen van dit vooraanstaande kledingstuk vereist een zekere verdienste. Het is bijvoorbeeld van essentieel belang om consequent je linkerklep over je rechterklep te kruisen, traditionele witte Japanse sokken te dragen, de knoop van je obi achter je rug te plaatsen, en een nagajuban onder je kimono te dragen.

  Ontdek de 5 gouden regels voor het correct dragen van een kimono.

  Je kimono verzorgen

  Heb je onlangs een prachtige kimono aangeschaft en vraag je je af hoe je deze kunt reinigen zonder schade te veroorzaken? Het onderhoud van kimono's kan variëren afhankelijk van het materiaal. Voor sommige kimono's is het raadzaam om professionele reiniging te zoeken, zoals bij zijden kimono's en handgeschilderde modellen. Aan de andere kant kunnen sommige katoenen of synthetische kimono's wel in de machine worden gewassen. Het is altijd verstandig om het label op de achterkant van je kimono te raadplegen om te bepalen of handwas of machinewas geschikt is.

  Wassen in de machine

  Om je kimono schoon te maken zonder schade toe te brengen (indien het label dit toestaat), volg je deze stappen: vouw de mouwen van je kimono en plaats hem in een wasnetje. Gebruik een mild wasmiddel en selecteer een geschikt programma, zoals het fijne wasprogramma. Voor het drogen hang je je kimono op een hanger en laat je hem aan de lucht drogen in een goed geventileerde ruimte.

  Hoe vouw ik mijn kimono op?

  Voordat je je kimono in de kast opbergt, kun je overwegen om het te strijken met bepaalde voorzorgsmaatregelen. Plaats een katoenen laken tussen het strijkijzer en de stof, strijk enkel de binnenkant van het kledingstuk glad, en vermijd het strijken over borduurwerk en versieringen, omdat deze kunnen loskomen door de hitte van het strijkijzer. Spuit nooit rechtstreeks water op de kimono en vermijd te hete temperaturen.

  Om je kimono op de juiste manier te vouwen, leg je deze op een vlakke ondergrond en strijk je hem glad met je handen. Vouw het kledingstuk bij de kraag over de gehele lengte (zorg ervoor dat de kraag aan de binnenkant zit), overlappend de uiteinden en mouwen. Vouw het langste deel doormidden en vervolgens nogmaals doormidden. Vouw tenslotte de overgebleven mouw onder de kimono om een rechthoekige vorm te creëren.

  Hoe draag je een Japanse kimono op de juiste manier?

  hoe draag je een kimonojasje

  Jonge vrouw draagt een kimonojasje in een theesalon ©Rizky Subagja.

  Zoals opgemerkt in dit artikel, volgt de traditionele manier van het dragen van een kimono strikte codes die afhangen van de gezinssituatie, rang en de specifieke gebeurtenis. Ondanks deze diepgewortelde tradities evolueert de kimono met de tijd en past zich aan verschillende stijlen aan, tot groot genoegen van fashionista's over de hele wereld. In het Westen wordt het steeds vaker gedragen als streetwear.

  Ontdek hoe je de kimono kunt aanpassen aan je eigen stijl.

  Het kimonojasje: een eigentijds stuk

  Met zijn vloeiende snit, volle mouwen en levendige patronen kan het kimonojasje worden gecombineerd met diverse stijlen. Draag het over je outfit als een lang vest voor een chique, casual of zelfs underground look. De kimono past uitstekend bij jeans, shorts of een eenvoudige rechte jurk. Voor de durfals is een crop-top een gedurfde keuze, terwijl anderen kunnen kiezen voor een t-shirt of tanktop.

  Combineer de kimono gerust met sneakers voor een urban look. Voor een meer formele avondlook kun je het kimonojasje dragen over een elegante jurk met een paar pumps.

   

  Ooit gedragen als onderkleding, heeft de kimono zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een kunstwerk. Dit traditionele Japanse kledingstuk is meer dan zomaar een kledingstuk; het is een echt expressiemedium met zijn verfijnde weeftechnieken, borduurwerk, patronen en handgeschilderde ontwerpen. Vandaag de dag is de kimono een onmisbaar item geworden voor fashionista's wereldwijd. Nu je alles weet over deze schat uit het Land van de Rijzende Zon, nodigen we je uit om onze boetiek te verkennen en de kimono van je dromen te vinden!

  laat een reactie achter

  Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.