Jinbei, de Japanse pyjama die de wereld heeft veroverd!

jinbei pyjama
Alles wat je moet weten over Japanse Sandalen Lezen Jinbei, de Japanse pyjama die de wereld heeft veroverd! 8 minuten Volgende Kimono: traditionele Japanse kleding

Ken jij de jinbei? Naast het bekende personage uit de manga One Piece, verwijst deze raadselachtige naam naar een informeel kledingstuk dat enorm populair is in Japan.

De jinbei is een traditioneel Japans kledingstuk bestaande uit een jas met korte mouwen en een korte broek van katoen. Het is licht en comfortabel, geschikt voor alle leden van het gezin, en kan zowel thuis als onderweg worden gedragen, vooral tijdens warm weer.

Maar wat is nu eigenlijk een jinbei? Hoe draag je het? En waar kun je er een kopen? Laten we ons richten op dit ontspannen kledingstuk dat weigert in de vergetelheid van de geschiedenis te verdwijnen.

Wat is een jinbei?

De Jinbei, ook wel bekend als jinbē of "hipari", is een Japans zomerkledingstuk. Diegenen die bekend zijn met de Japanse cultuur weten dat traditionele Japanse kleding, ook wel wafuku genoemd, wordt aangepast aan de seizoenen. De keuze is divers: kimono, haori, hanten, happi, samue, yukata en jinbei.

De Japanse jinbei werd oorspronkelijk gedragen als een set door mannen thuis. De top en de korte broek zijn op elkaar afgestemd en vervaardigd uit dezelfde natuurlijke materialen zoals katoen, linnen of hennep. Er zijn ook jinbei-sets verkrijgbaar met lange broeken.

jinbei voor man

Het jinbei-jack wordt aan de zijkant gesloten met koordjes die aan de binnen- en buitenkant zijn bevestigd. De linkerflap is altijd over de rechterflap gevouwen, vermoedelijk vanwege de traditionele Japanse sluiting aan de rechterkant die wordt gebruikt bij het kleden van overledenen. De mouwen zijn kort en verbonden met de rest van het kledingstuk door een zeer losse naad om ventilatie te bevorderen. De traditionele hipari heeft doorgaans een sobere kleur (blauw, groen, grijs, zwart) met fijne strepen.

Hoewel de jinbei oorspronkelijk voornamelijk door mannen werd gedragen, hebben vrouwen het comfort en de elegantie ervan weten te waarderen. De jinbei voor vrouwen volgen dezelfde snit, maar zijn vaak kleurrijker en voorzien van patronen die lijken op die van yukata. Ook voor kinderen en baby's zijn er jinbei verkrijgbaar, waardoor het hele gezin op comfortabele wijze kan worden gekleed.

Etymologie en oorsprong van jinbei (甚平)

Een etymologische analyse van de kanji 甚 en 平, waaruit het woord jinbei in het Japans bestaat, levert geen duidelijke aanwijzingen voor de oorsprong. Desondanks wordt verondersteld dat de term militaire wortels heeft. Japanse samoerai droegen namelijk jinbee haori of jinbaori (een mouwloos katoenen jasje dat op de heupen valt en over de kimono wordt gedragen). Interessant genoeg wordt het woord 'Jinbee' (甚兵衛) nog steeds gebruikt om te verwijzen naar de alledaagse jinbei.

traditionele Japanse jinbei

De jinbaori was een gevechtsjas die af en toe gedragen werd door krijgers tijdens de Sengoku-periode (1467 tot 1615). Omdat het ontworpen was voor gevechtssituaties, moest het gemakkelijk aan en uit te trekken zijn en de beweging niet belemmeren. Overbodige details of accessoires werden daarom weggelaten. De oorspronkelijke jinbees waren geïnspireerd op dit kledingstuk van de samoerai, compleet met bijpassende broek. Hierdoor bestond het ensemble uit twee delen, de bovenkant en de onderkant, precies zoals de moderne jinbei die we vandaag de dag zien.

🙋‍♂️ Waar en hoe moet de jinbei gedragen worden?

De Jinbei is het traditionele Japanse kledingstuk voor ontspanning. Het is zo ontworpen en vervaardigd dat het lichaam goed kan ventileren, waardoor het uiterst comfortabel is om te dragen bij warm weer. Hoewel het ideaal is als kleding voor thuis, heeft de Jinbei zijn oorspronkelijke toepassing als pyjama overstegen.

Japanners aarzelen niet om een Jinbei te dragen terwijl ze hun dagelijkse activiteiten buitenshuis uitvoeren, zoals het ophalen van de post, winkelen, dineren in lokale restaurants, en zelfs tijdens traditionele Japanse festivals (matsuri) of vuurwerkshows (hanabi). En terecht! Het comfort en de elegantie van de Jinbei rechtvaardigen ruimschoots deze veelzijdige toepassingen, die tegenwoordig niemand in het land nog verbazen.

hoe draag je de Japanse jinbei

De bovenkant van de Jinbei wordt gedragen door de twee zijden over elkaar te kruisen, vergelijkbaar met de beroemde kimono, die het meest iconische traditionele kledingstuk van Japan is. In tegenstelling tot de kimono wordt de Jinbei niet vastgemaakt met een obi (traditionele riem), maar met een knoop aan de zijkant. De broek blijft op zijn plaats dankzij een verstelbaar trekkoord.

Het dragen van een Jinbei geeft je een stijl die zowel elegant als ontspannen is. Als je echter de Japanse stijl wilt behouden, vermijd dan het dragen met slippers en kies in plaats daarvan voor geta- of zori-sandalen, al dan niet gecombineerd met tabi-sokken.

🙋‍♂️ Waar kan ik een jinbei kopen?

In Japan zijn Jinbei verkrijgbaar in allerlei warenhuizen en souvenirwinkels. Bovendien worden ze vaak aangeboden in tweedehands Japanse kledingwinkels. Voor wie liever niet wil kopen, bestaat ook de mogelijkheid om een Jinbei per dag te huren.

Het is niet noodzakelijk om de Japanse taal te beheersen, aangezien je jouw Jinbei ook online kunt bestellen. Virtuele boetieks en e-commerce websites die zijn gewijd aan Japanse kleding bieden een breed scala aan keuzes. Naast de originaliteit en het comfort zijn Jinbei doorgaans ook zeer betaalbaar. Neem een kijkje in onze Jinbei-collectie en je zult zeker een model vinden dat past bij jouw persoonlijke stijl.

jinbei kopen

Jinbei versus Yukata: wat moet ik kiezen?

Je bent gecharmeerd geraakt van deze twee traditionele Japanse kledingstukken, maar je budget staat niet toe dat je beide wafuku aanschaft... Welke moet je dan kiezen?

Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder je gemoedstoestand op de dag zelf, je budget (aangezien de jinbei goedkoper is), je lichaamsvorm en de gewenste look.

Laten we als eerste criterium de lichaamsvorm nemen. De yukata is gemaakt van één stuk stof en de rechte snit past goed bij de meeste lichaamstypes, waarbij het V-vormige silhouetten (breed aan de bovenkant en smal aan de onderkant) compenseert. Hierdoor oog je elegant, stijlvol en sierlijk, maar het lopen kan wat voorzichtigheid vereisen. Aan de andere kant heeft de yukata, met zijn langere lengte, de neiging om kleinere figuren te beperken. Dit kan echter snel worden opgelost door het dragen van sleehakken of traditionele Japanse geta.

jinbei of yukata

De jinbei is meer aan te raden als je een sportief type bent of de voorkeur geeft aan een chique-casual stijl. De korte snit en de verticale strepen van de jinbei kunnen je bovendien een paar extra centimeters lengte geven, waardoor je langer lijkt. In tegenstelling tot de yukata kun je met de jinbei vrij bewegen, en het leuke detail is dat je je favoriete sportschoenen kunt dragen zonder dat het er vreemd uitziet!

Wat de yukata en de jinbei gemeen hebben, is dat ze allebei vrij ruim zijn, waardoor overgewicht en royale rondingen geen belemmering vormen om ze te dragen.

De moderne jinbei

Hoewel Japanse zakenmannen tegenwoordig vaak pakken dragen als gevolg van westerse invloeden, hebben de Japanners hun typische kleding (wafuku) niet opgegeven. Integendeel, ze blijven deze koesteren, exporteren naar de rest van de wereld en moderniseren, zoals in het geval van de jinbei.

De hedendaagse jinbei is gemaakt van helderder gekleurde stoffen, vaak versierd met bloemmotieven of geïnspireerd op populaire Japanse iconografie. Het jasje is korter en kan elastische taillebanden en gedurfde accenten zoals knopen en ritsen bevatten, die naast of in plaats van de traditionele zijdelingse knoop verschijnen.

moderne jinbei

De keuze is zeer uitgebreid, met modellen beschikbaar voor mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby's. De kleuren en patronen variëren van de meest ingetogen tot de meest feestelijke, waardoor er voor elk wat wils is.

Ontdek nu onze collectie jinbei en kimono pyjama's voor dames.

Van pyjama tot zomerkleding

De jinbei, ook bekend als de Japanse pyjama, is het traditionele Japanse kledingstuk dat wordt aanbevolen om de warme zomerdagen en -avonden te trotseren, waarbij comfort, ventilatie en ontspanning worden gecombineerd. Zowel Japanners als westerlingen dragen dit lichtgewicht kledingstuk graag als pyjama wanneer ze thuis zijn. Als moderne vrijetijdskleding stelt de jinbei mensen in staat om er elegant en gedistingeerd uit te zien, zelfs in de zomerzon.

Trouw aan hun legendarische vakmanschap hebben de Japanners de jinbei behouden, gemoderniseerd en geëxporteerd. Het is duidelijk dat de vele voordelen van de jinbei deze inspanning hebben vergemakkelijkt!

Meer weten?

  • Kimono, ontdek dit traditionele Japanse kledingstuk

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.