Alles wat je moet weten over Japanse Sandalen

japanse sandalen
Wat is Furoshiki? Lezen Alles wat je moet weten over Japanse Sandalen 6 minuten Volgende Jinbei, de Japanse pyjama die de wereld heeft veroverd!

Wist je dat het in Japan gebruikelijk is om je schoenen uit te doen voordat je iemands huis betreedt? Deze gewoonte wordt vergemakkelijkt door het gebruik van traditionele Japanse sandalen, die open zijn en gemakkelijk aan te trekken.

Vroeger werden Japanse geta (下駄) gedragen bij allerlei gelegenheden en in alle seizoenen. Tegenwoordig dragen de meeste Japanners modern westers schoeisel, maar geta's worden nog steeds vaak gezien bij evenementen zoals festivals of traditionele ceremonies.

Wat niet verandert, is het comfort van deze Japanse schoenen met hun licht slipperachtige vorm. In tegenstelling tot de plastic strandslippers zijn geta zowel mooi als praktisch.

Laten we eens wat dieper ingaan op deze traditionele Japanse slippers en misschien zelfs overwegen om een paar te adopteren 😉

Geta, traditionele Japanse sandalen

verschillende soorten Japanse geta

Er bestaan veel verschillende soorten geta, afhankelijk van de regio, het seizoen en de sociale status.

Kenmerken van geta

Hoewel er veel verschillende soorten geta zijn, bestaan deze Japanse sandalen altijd uit een houten zool genaamd een dai en een stoffen band genaamd een hanao. Wat geta onderscheidt zijn de tanden, in het Japans ha genoemd. Vaak zitten er twee van deze plateaus onder de zool, maar het kunnen er ook één of geen zijn, heel hoog of juist laag.

Hoewel sommige modellen doen denken aan de plateauschoenen uit de jaren 70, zijn geta's oorspronkelijk niet ontworpen voor de mode. Ze zijn praktisch, verhogen de hoogte van de drager om te voorkomen dat hun mooie kimono of een ander Japans kledingstuk door de modder of sneeuw wordt gesleept.

japanse geta

De verschillende soorten geta

De meest voorkomende sandalen worden "Hiyori geta" genoemd en hebben twee pinnen van ongeveer 5 cm hoog. Ze worden door zowel mannen als vrouwen gedragen en maken een kenmerkend klikkend geluid op de grond.

Tijdens het regenseizoen geven Japanners de voorkeur aan Ama geta, vanwege het gelakte hout, de hogere tanden en een neus bij dit model. Bij sneeuw zijn er metalen plaatjes onder de zool van de geta om uitglijden te voorkomen.

Vroeger droegen sushi-handelaars en koks vaak zeer hoge geta om een afstand te behouden tussen henzelf en het afval op de grond. Soms kozen deze mannen voor Tengu geta, sandalen met slechts één lange tand in het midden van de zool.

Daarnaast bestaan er speciale geta gemaakt van één blok hout van 10 cm hoog, bekend als Okobo geta. Dit type is voorbehouden aan maiko (geishaleerlingen) en wordt soms gedragen door jonge meisjes op traditionele feesten. Deze sandalen staan ook bekend als pokkuri of koppori, omdat het herhaaldelijk uitspreken van deze woorden het kenmerkende geluid van klakkende sandalen op de vloer imiteert.

Tot slot, as je geta ziet met drie zeer hoge tanden (ongeveer 20 cm), dan zijn dit Oiran geta. De naam is afgeleid van het feit dat deze sandalen meestal werden gedragen door oiran, hooggeplaatste courtisanes in de Edo-periode.

geta okobo

Jonge geisha (maiko) draagt okobo geta en witte tabi-sokken. Credits: mykyotophoto.com

Hoe draag je Japanse geta?

Geta's staan bekend om het bevorderen van een goede houding en het verlichten van rugpijn, waardoor ze zeer geliefd zijn als binnenschoeisel. Om ze in de Japanse stijl te dragen, moet de hiel aan de achterkant iets uitsteken. Het is van essentieel belang dat de stoffen band voldoende ondersteuning biedt, zodat deze niet loskomt van de zool tijdens het lopen.

Deze Japanse slippers kunnen blootsvoets gedragen worden of met speciale sokken die tabi genoemd worden. Sokken met slippers, vraag je? Absoluut, want tabi hebben de unieke eigenschap dat ze de grote teen van elkaar scheiden, waardoor je de band van de geta er gemakkelijk overheen kunt schuiven. Lang leve teensokken!

Vroeger werden Japanse sokken aan de achterkant vastgemaakt met metalen clips en hadden ze een dikkere zool om als pantoffel in huis te dienen. Tegenwoordig zijn er elastische tabi om aan te trekken, vergelijkbaar met westerse sokken, met twee of vijf tenen en een eindeloze verscheidenheid aan prints.

Voor officiële ceremonies dienen witte tabi-sokken echter gedragen te worden met een kimono. Opvallende prints zijn gereserveerd voor onconventionele gelegenheden, zoals bijvoorbeeld bij het dragen van een yukata in de zomer.

Wil je meer weten over deze kenmerkende Japanse sokken? Lees ons artikel over "De Ongelooflijke Wereld van Japanse Sokken" voor meer informatie.

Waar kan ik geta kopen?

Hoewel geta een oude vorm van schoeisel vertegenwoordigen, blijven ze een onmisbaar element in de Japanse cultuur. In de loop der jaren heeft het ontwerp van de geta zich lichtjes aangepast om een praktisch model te bieden voor het dagelijks leven. Sommige modellen hebben zelfs de traditionele tanden vervangen door een zeer comfortabele sleehak.

geta kopen

Als je zelf wilt ervaren hoe comfortabel deze houten sandalen zijn, neem dan een kijkje in onze Japanse geta collectie.

De juiste maat Japanse sandalen kiezen

Bij het kiezen van de juiste maat Japanse sandalen, is het belangrijk te weten dat Japanners over het algemeen iets kleinere voeten hebben dan westerlingen. Laat dit je echter niet weerhouden om toe te geven aan de drang naar een paar Japanse sandalen of tabi sokken.

Het is opmerkelijk dat geta doorgaans kleiner worden gedragen dan de feitelijke voetmaat, waarbij de hiel aan de achterkant iets uitsteekt. Hier is een goede reden voor: je voet moet ruim boven de houten pin of prongs staan die aan de onderkant van de zool zijn bevestigd, om te voorkomen dat je je evenwicht verliest.

ééntandige geta

ééntandige geta slippers. Credits: tokyofashion.com

Geta zijn casual slippers die je voeten in de zomer koel houden en zorgen voor de ideale houding om rugpijn te verlichten. Ze zijn ontworpen met comfort en praktisch gebruik in gedachten, ook al is dat niet meteen zichtbaar op het eerste gezicht. De in Japan vervaardigde schoenen dragen een kenmerkende esthetiek die uniek is en elders niet te vinden is...

Foto omslag: Tanakawho op flickr.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.