De ongelooflijke wereld van Japanse sokken

de japanse sokken wereld

Wanneer Japanse sokken ter sprake komen, denkt men meteen aan de traditionele tabi. Tabi (足袋) zijn herkenbaar vanwege hun karakteristieke scheiding van de grote teen van de andere tenen. Deze scheiding maakt ze geschikt voor traditionele Japanse schoenen zoals geta of zori, sandalen met een bandje dat de grote teen scheidt van de andere tenen.

Traditionele tabi zijn vervaardigd van katoen en hebben een stevigere onderkant dan gewone sokken, waardoor ze dienst kunnen doen als pantoffels. In tegenstelling tot westerse sokken zijn ze niet elastisch. Om ze aan te trekken, steek je je voet in de achterkant en bevestig je ze met metalen clips.

traditionele tabi sokken

Tegenwoordig worden tabi bijvoorbeeld gedragen bij ceremonies, waarbij mensen zich kleden in wafuku 和服 (traditionele Japanse stijl). De traditionele kleuren zijn wit en zwart, maar tegenwoordig vind je tabi in een enorme verscheidenheid aan kleuren en patronen.

Een variant van tabi is de jika-tabi. Dit zijn schoenen met een rubberen zool die de tenen net als tabi-sokken scheidt. Je hebt ze mogelijk gezien in films, gedragen door ninja's, maar in de praktijk worden ze vooral gedragen door arbeiders, riksjarijders of boeren.

jika-tabiFoto's van jika-tabi. bron: 5doigts2pieds.fr

Jika-tabi betekent letterlijk "tabi voor de grond". In tegenstelling tot tabi, die niet in contact mogen komen met de grond behalve binnenshuis, zijn jika-tabi speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis.

tabi sokken kopen

Japanse sokken en etiquette

In Japan schrijft de traditie voor dat je je schoenen bij de deur moet uittrekken voordat je een Japans huis binnengaat. Hierdoor worden sokken veel vaker gezien dan in andere landen, en Japanners hechten veel waarde aan schone en nette sokken. Het dragen van sokken met gaten of vuile sokken wordt beschouwd als een gebrek aan respect. Als je een goede indruk wilt maken, is het dragen van mooie, schone sokken essentieel.

schoenen bij de ingang

Schoenen worden achtergelaten in de genkan, de hal in het Japans.

Hoewel de jongere generaties minder strikt zijn in het naleven van deze tradities, is het raadzaam om toch altijd een paar mooie sokken te dragen. Hier is een selectie van verschillende soorten sokken in Japan:

Moderne tabi

Moderne tabi hebben dezelfde vorm als traditionele tabi, met de scheiding van de grote teen, maar ze zijn gemaakt van materialen die hen de elasticiteit van westerse sokken geven en hebben geen sluitsysteem meer nodig.

moderne en kawaii tabi sokken

In Japan zijn deze sokken zeer gangbaar en zijn ze verkrijgbaar in allerlei kleuren, van sobere sokken voor werk tot kitscherige sokken met mangafiguren of Japanse landschappen. Bekijk onze collectie Japanse sokken en probeer deze bijzondere, comfortabele en modieuze sokken uit.

Sokken met vijf tenen

Als het scheiden van één teen al een innovatie was, dan zouden sokken met vijf tenen het dragen van sokken nog aangenamer moeten maken. Deze sokken, bekend als "5本指の靴下 gojon-yubi no kutsushita", zijn eigenlijk voethandschoenen en zijn oorspronkelijk uitgevonden in Spanje voordat ze populair werden in Japan.

5 tenen sokken

Japans onderzoek heeft aangetoond dat deze sokken de bloedcirculatie in de voeten kunnen verbeteren. Ondanks hun gezondheidsvoordelen zijn ze misschien niet bijzonder modieus, maar je kunt ze zeker vinden in een Japanse sokkenwinkel.

Stoelsokken

In Japan worden zelfs stoelen "gesokt." Maar waarom hebben stoelen sokken nodig? De tatamimatten die de vloeren van Japanse huizen bedekken, zijn niet ontworpen om westerse stoelen te accommoderen. Deze sokken voorkomen krassen op de vloer en worden verkocht in veel Japanse winkels.

stoelsokken

Losse geplooide sokken

Geplooide sokken of beenwarmers waren in de jaren 90 een onmisbaar modeaccessoire voor Japanse middelbare scholieren. Aangezien Japanse studenten verplicht zijn uniformen te dragen, bieden losse geplooide sokken een manier om hun individuele stijl tot uitdrukking te brengen. Deze oversized sokken, meestal wit, worden over gewone sokken gedragen en kunnen tot boven de knie reiken.

studenten sokken

Hoewel de populariteit van losse sokken in de jaren 2000 afnam, zijn ze nooit helemaal verdwenen, vooral dankzij manga. Deze oversized sokken zijn nog steeds verbonden met het imago van de Japanse student, net zoals het uniform. Tegenwoordig worden ze soms gedragen als onderdeel van een cosplay-kostuum.

japanse sokken collectie

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.