Obi knoop: Snelle en Eenvoudige Tutorial

obi knoop tutorial
Hoe Knoop je een Obi Riem? Lezen Obi knoop: Snelle en Eenvoudige Tutorial 5 minuten Volgende De ongelooflijke wereld van Japanse sokken

Het dragen van traditionele Japanse kleding, zoals een kimono of yukata, vereist vaardigheid en precisie, en de Japanners hebben zelfs een specifieke term, kitsuke, om de kunst van het dragen van een kimono te beschrijven. De kitsuke omvat strikte codes en ingewikkelde stappen, wat voor westerlingen soms verwarrend kan zijn. Een van deze stappen omvat het vastmaken van de obi-riem, een lange strook stof die om de taille wordt gewikkeld om het kledingstuk te sluiten. Er bestaan verschillende manieren om een obi-knoop te leggen, van eenvoudig tot complex. Als je er echter één kunt beheersen, zelfs de eenvoudigste, kun je al trots zijn! (en meer dan veel Japanse jongeren van vandaag de dag).

Om het voor iedereen gemakkelijker te maken om thuis een kimono of yukata te dragen, volgt hier een snelle en eenvoudige tutorial voor het leggen van een obi-knoop.

Een snelle en eenvoudige obi knoop voor mannen en vrouwen

De knoop die we in dit artikel zullen behandelen, is de meest gangbare en eenvoudigste obi-knoop om te leggen. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Ter informatie: deze knoop staat bekend als de "kai no kuchi".

Hier volgt een snelle en gemakkelijke uitleg in 12 stappen voor het knopen van een obi:

obi-knoop-mannen-1

1. Trek je kimono (of yukata) aan en kruis de linkerflap over de rechterflap. Bevestig je kledingstuk met behulp van een smalle strook stof. Deze strook kan later worden verwijderd, dus maak een eenvoudige knoop die gemakkelijk kan worden losgemaakt.

obi-knoop-mannen-2
2. Neem een uiteinde van de obi-riem en vouw het dubbel tot een kortere lengte.
obi-knoop-mannen-3

3. De gevouwen kant wordt de "tesaki" genoemd, terwijl het resterende deel van de obi rond je middel de "tare" is. Plaats de obi voor je, met je rechterhand onder je navel. Houd het tesaki-gedeelte verticaal en vouw het tare-gedeelte horizontaal naar links.

obi-knoop-mannen-4

4. Leid de tare rond je middel en breng het terug ter hoogte van je navel, over de tesaki heen.

obi-knoop-mannen-5

5. Maak een tweede omwenteling rond je middel en trek met je rechterhand de obi strak, terwijl je de tesaki op navelhoogte houdt. Vouw met je linkerhand het tare-deel terug over zichzelf, terwijl je de lengte van je arm behoudt.

obi-knoop-mannen-6

6. Trek het tare deel strak en klem het uiteinde tegen je aan om de omslag rond je middel te voltooien.

obi-knoop-mannen-7

7. Leid het tare gedeelte over het tesaki gedeelte en maak een eenvoudige knoop. Het tare gedeelte (het bredere uiteinde) dient bovenop te liggen en het tesaki gedeelte (het uiteinde dubbelgevouwen) eronder. 

obi-knoop-mannen-8

8. Trek de twee uiteinden verticaal uit elkaar om de obi-knoop vast te maken en trek vervolgens het tare gedeelte naar beneden.

obi-knoop-mannen-9

9. Maak een knoop door de tesaki onder de tare door te halen. Houd de tesaki vast met je rechterhand en de tare met je linkerhand. Als dit verwarrend klinkt, kun je de video aan het einde van de tutorial bekijken voor een duidelijk visueel beeld van de stappen. (Jazeker, aan het einde van ons artikel vindt je een instructievideo ;-) )

obi-knoop-mannen-10

10. Trek horizontaal aan beide uiteinden om de obi-knoop stevig vast te maken.

obi-knoop-mannen-11

11. Houd de knoop vast met je rechterhand en pak de obi-riem met je linkerhand. Houd je buik in en draai de obi-riem van links naar rechts om de knoop aan de achterkant te plaatsen.

obi-knoop-mannen-12

12. Het lijkt erop dat de laatste trend voor mannen is om de knoop niet in het midden van de rug te plaatsen, maar aan de zijkant. Je bent vrij om te kiezen wat je wilt doen. Tot slot, je kunt de dunne strook die aan het begin van de tutorial werd gebruikt om je kimono bij elkaar te houden, losmaken en verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om hem te laten zitten, maar zorg ervoor dat hij verborgen blijft onder de obi.

Een obi-knoop voor mannen: videotutorial

Bekijk deze korte video om te leren hoe je de obi-kai no kuchi-knoop voor mannen kunt maken. Hoewel er mogelijk kleine variaties zijn tussen de tutorial en de video, blijft het basisconcept hetzelfde.

De voorgeknoopte obi-riem: een eenvoudig en effectief alternatief

Voor degenen die zowel het geduld als de tijd missen om te leren hoe ze een obi-riem moeten knopen, biedt Japan Vibe een praktisch alternatief: de voorgeknoopte obi-riem.

Deze riem is voorzien van klittenband en een voorgeknoopte kai no kuchi-knoop, waardoor het dragen van een kimono of yukata veel eenvoudiger wordt. In Japan staat de voorgeknoopte obi, die erg geliefd is bij de nieuwe generatie, bekend als "tsuke obi." Nu kun je je kleding op de juiste manier dragen zonder kostbare tijd te verspillen aan het knopen van de obi.

Obi Riem Kopen

Voor dames zijn er ook elegantere en vrouwelijkere tsuke obi's beschikbaar, met traditionele bunko-knopen en kleurrijke bloemenstoffen. Als je geïnteresseerd bent in het leren van een ander type obi-knoop, een meer traditionele vorm die populair is bij vrouwen, bekijk dan onze tutorial "Hoe knoop je een obi voor vrouwen"

 

Bron afbeeldingen : https://soranews24.com/2013/07/27/japan-201-how-to-tie-a-kimono-sash/

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.