Hoe Knoop je een Obi Riem?

obi knoop

De Japanse riem die wordt gebruikt om de kimono of yukata vast te maken, staat bekend als de "obi." Deze kimono obi, die een waar sieraad is, kan ofwel een effen kleur hebben of rijkelijk versierd zijn met weelderige Japanse motieven.

Dit onlosmakelijke accessoire van traditionele Japanse kleding bestaat uit een lange, meer of minder brede strook stof, zonder enig sluitsysteem. Er zijn talloze manieren om de obi vast te knopen om deze op zijn plaats te houden, variërend van eenvoudige tot complexe methoden.

Over het algemeen is het knopen van een obi een kunst en slechts weinig mensen beheersen deze eeuwenoude vaardigheid. Toch draagt de elegantie en gratie van een kimono grotendeels bij aan de complexiteit van de obi-knoop..

Volg deze snel en gemakkelijk te volgen handleiding om te leren hoe je een obi kunt vastknopen.

De bunko knoop, een eenvoudige en elegante obi knoop voor vrouwen

De bunko-knoop is de populairste traditionele manier om de obi-riem van een vrouw te knopen. Deze knoop kan worden gebruikt bij zowel een kimono als een yukata en staat bekend om zijn eenvoud en elegante vlinderdasvorm. Traditioneel wordt deze knoop gemaakt met een "fukuro obi," een formele obi-riem die ongeveer 4 meter lang en 30 centimeter breed is.

Hier volgt een snelle en eenvoudige handleiding in 20 stappen voor het knopen van een obi voor vrouwen:

Opmerking: Om het knopen van de obi te vergemakkelijken, is het raadzaam om je kimono of yukata vooraf te sluiten met een dunne strook stof of een koord. De obi-riem wordt dan over deze eerste onopvallende riem geplaatst, die alleen bedoeld is om het kledingstuk op zijn plek te houden.

obi-bunko-knoop-1
1. Vouw de obi dubbel in de breedte en meet een armlengte (ongeveer 60 cm) van het ene uiteinde naar het andere. Het dubbelgevouwen deel wordt de "tesaki" genoemd, terwijl het deel dat om je middel wordt gewikkeld bekendstaat als de "tare."
obi-bunko-knoop-2

2. Trek de tesaki over je rechterschouder (je kunt dit deel op zijn plaats houden met een wasknijper) en vouw het tare gedeelte tot zijn volle breedte voor je uit.

obi-bunko-knoop-3

3. Houd de kruising van de tesaki en tare ter hoogte van je navel en wikkel de tare om je middel.

obi-bunko-knoop-4

4. Afhankelijk van de lengte van je obi, maak je één of twee slagen rond je middel. Om de knoop lang genoeg te houden, dient het resterende deel van de tare de grond raken.

obi-bunko-knoop-5

5. Houd het tesaki-tare knooppunt stevig vast met je linkerhand ter hoogte van je navel zodat de obi op zijn plaats blijft, trek horizontaal aan de tare met je rechterhand om de obi rond je middel strakker te maken.

obi-bunko-knoop-6

6. Vouw de tare over je buik en leg deze voor je neer langs de stippellijn.

obi-bunko-knoop-7

7. Maak het tesaki-gedeelte los en maak een eenvoudige knoop met het tare-gedeelte.

obi-bunko-knoop-8

8. Trek de knoop strak aan.

obi-bunko-knoop-9

9. Draai de twee delen zodat ze verticaal staan, zodat de knoop op zijn plaats blijft, met de tesaki altijd boven de tare.

obi-bunko-knoop-10

10. Neem het tare-deel en meet de breedte van je schouders (dit komt overeen met de breedte van de strik).

obi-bunko-knoop-11

11. Rol het resterende deel van de tare op en houd deze lengte vast.

obi-bunko-knoop-12

12. Vouw het opgerolde deel in het midden om een vlinder te vormen.

obi-bunko-knoop-13

13. Plaats de tesaki over het midden van de vlinder.

obi-bunko-knoop-14

14. Wikkel de tesaki twee keer rond het midden om de vlinder te vormen.

obi-bunko-knoop-15

15. Trek dit stevig aan.

obi-bunko-knoop-16

16. Wikkel het resterende deel van de tesaki om zichzelf heen.

obi-bunko-knoop-17

17. Stop dit opgerolde deel onder de strik. Je kunt het onder de obi-riem schuiven voor een betere grip.obi-bunko-knoop-18

18. Pas de vorm van de vlinder aan zodat deze mooi symmetrisch is.

obi-bunko-knoop-19

19. Houd je buik in en schuif de obi-riem om je middel, zodat de strik zich aan de achterkant bevindt.obi-bunko-knoop-20

20. Je hebt nu een prachtige obi bunko knoop gemaakt. Goed gedaan!

Een obi bunko knoop leggen: videotutorial

Soms zeggen beelden meer dan duizend woorden, dus hebben we een korte video geselecteerd om je nog een inzicht te geven in het leggen van de bunko knoop.

De voorgeknoopte obi-riem voor vrouwen: een eenvoudig en effectief alternatief

Als je niet de tijd of het geduld hebt om te leren hoe je een obi voor vrouwen moet knopen, biedt Japan Vibe een eenvoudig en doeltreffend alternatief: de voorgeknoopte obi-riem.

Deze obi-riem bestaat uit een brede strook stof met een bunko-knoop aan de achterkant, waardoor het dragen van je kimono of yukata een moeiteloze taak wordt. Je kunt nu genieten van de juiste stijl zonder kostbare tijd te besteden aan knopen. In Japan staat de voorgeknoopte riem bekend als "tsuke obi" en is het zeer populair bij de nieuwe generatie. Bekijk onze uitgebreide collectie traditionele voorgeknoopte obi-riemen.

obi riem kopen

Bron afbeeldingen : https://kyotokimono-rental.com/en/english-blog/tie-easy-obi-kimono.html

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.