Hoe eet je met Japanse Eetstokjes?

Hoe eet je met Stokjes?

In 2009 bleek uit een onderzoek in Japan dat slechts 54% van de meer dan 1800 ondervraagde Japanners wist hoe je op correcte wijze met Japanse eetstokjes moest omgaan. In Tokio worden zelfs seminars georganiseerd om volwassenen te leren hoe ze eetstokjes op de juiste manier gebruiken.

Met de groeiende aandacht voor goede tafelmanieren, met name sinds 'washoku', de traditionele Japanse keuken, is erkend als UNESCO Werelderfgoed, hoef je je geen zorgen te maken als je tot de westerlingen behoort die moeite hebben met het hanteren van Japanse eetstokjes.

Als een eerbetoon aan de Japanse keuken en deze fascinerende cultuur, nemen we je in dit artikel mee in de kunst van het correct hanteren van Japanse eetstokjes. Naast het leren hoe je de stokjes op de juiste manier vasthoudt, krijg je ook inzicht in enkele etiquetteregels die gelden aan de Japanse eettafel.

Let's go! 👇

Japanse eetstokjes vasthouden

met japanse stokjes eten

Om Japanse eetstokjes correct te gebruiken, moet je eerst één essentieel ding begrijpen: slechts één van de twee eetstokjes is beweeglijk, terwijl de andere onbeweeglijk blijft. Volg de stappen hieronder om te leren hoe je Japanse eetstokjes tussen je vingers houdt:

  1. Plaats het eerste stokje in de holte tussen je duim en wijsvinger, en laat de voorkant van het stokje rusten op je ringvinger. Zorg ervoor dat dit stokje stil blijft liggen.
  2. Houd het tweede stokje tussen je wijs-, middel-, en duimvinger, vergelijkbaar met de manier waarop je een pen vasthoudt. Dit stokje is het beweeglijke stokje.
  3. Oefen met het bewegen van het bovenste stokje om een knijpende beweging te maken met het onderste stokje, dat nog steeds stil blijft liggen. Zodra je dit onder de knie hebt, probeer dan voedsel op te pakken en houd het stevig genoeg vast om het voorzichtig naar je mond te brengen.
hoe houd je de stokjes vast

Om moeiteloos je eetstokjes te gebruiken, is het van essentieel belang om ontspannen te zijn en geen haast te hebben. Sommigen van ons hebben de neiging om voedsel krampachtig tussen de eetstokjes vast te klemmen uit angst om het te laten vallen, maar dit is geen optimale aanpak en brengt verschillende risico's met zich mee.

Bij het vastpakken van dik, plakkerig voedsel bestaat het risico dat het tussen de eetstokjes glipt en op het bord van je tafelgenoot belandt. Aan de andere kant, bij zachter voedsel, loop je het gevaar dat je het tussen je stokjes plet voordat het je mond bereikt.

We willen natuurlijk geen van deze scenario's ervaren, daarom is het cruciaal om je vingers enigszins flexibel te houden, zodat je nauwkeurige, subtiele bewegingen kunt maken.

japanse eetstokjes kopen

Wist je dat? Je kunt ook je vingers gebruiken om sushi vast te pakken. Hiervoor gebruik je de toppen van je wijsvinger, middelvinger en duim. Als je voor deze eetwijze gaat, zorg er dan wel voor dat je je handen van tevoren goed wast. Hygiëne staat hoog in het vaandel bij Japanners, en in bepaalde restaurants kun je zelfs warme handdoekjes (oshibori) krijgen om je handen op te frissen vlak voor de maaltijd.

Voor beginners zijn Japanse eetstokjes van hout of bamboe vrij eenvoudig te gebruiken. Er zijn ook eetstokjes gemaakt van aluminiumlegering en glasvezel, die ideaal zijn voor beginners vanwege het dichtere materiaal dat zorgt voor betere balans en een stevigere grip.

Onze Japanse eetstokjes zijn ergonomisch ontworpen met een reliëf dat zowel visueel aantrekkelijk als functioneel is. Ze glijden niet weg tussen je vingers, en het antislip puntige uiteinde maakt het gemakkelijker om voedsel vast te pakken. Roestvrijstalen eetstokjes zijn over het algemeen wat lastiger in gebruik.

De kunst van het eten met stokjes

eten met japanse eetstokjes

Wanneer je in Japan wordt uitgenodigd om bij iemand thuis te eten, zijn er bepaalde etiquette-regels die je moet volgen om onbeleefd gedrag te vermijden.

Hier is een lijst van dingen die je beter niet kunt doen 🚫 met Japanse eetstokjes tijdens een maaltijd in Japan:

  1. Steek je eetstokjes verticaal in een kom met rijst (in het Japans "hotoke-bashi"). Deze gewoonte doet denken aan wierookstokjes die worden gebruikt bij begrafenissen.
  2. Eten doorgeven van eetstokje naar eetstokje (in het Japans "hashi-bashi").
  3. Gebruik je eetstokjes niet als een vork (in het Japans "sashi-bashi"). Het is belangrijk om respect te tonen voor de chef en het bereide eten.
  4. Likt niet aan de uiteinden van je eetstokjes, zelfs niet als er wat rijstkorrels of sojasaus aan vastzitten (in het Japans "neburi-bashi").
  5. Schud het voedsel niet van het uiteinde van je eetstokjes af (in het Japans "namida-bashi").
  6. Wijs niet met je eetstokjes naar iets of iemand. Het wijzen met eetstokjes kan als onbeleefd of zelfs agressief worden beschouwd.
  7. Laat je eetstokjes niet over verschillende gerechten gaan terwijl je besluit wat je wilt eten (in het Japans "mayoi-bashi," wat "verloren eetstokjes" betekent).
  8. Verplaats geen kommen of borden met je eetstokjes (in het Japans "yose-bashi").
  9. Sla niet met je eetstokjes op tafel. Als je ze niet gebruikt, leg ze dan parallel op de eetstokjessteun (hashi-oki) of op een opgevouwen servet.
  10. Gebruik je eetstokjes niet om te trommelen. Hoe graag je het ook wilt, het wordt niet gewaardeerd.

Deze tien voorbeelden van dingen die je beter niet met eetstokjes kunt doen, maken deel uit van een langere lijst. Als je deze richtlijnen kent, kun je veel van de fouten vermijden die je beter niet aan tafel kunt maken. Als je meer wilt weten over Japanse tafelmanieren, bekijk dan ook deze video met 10 chopstick taboos:

 

Aan het einde van de maaltijd is het raadzaam om een leeg bord achter te laten, zelfs als het lastig is om de laatste rijstkorrels met de eetstokjes op te pakken. Nadat de maaltijd voorbij is, leg je je eetstokjes parallel aan de linkerrand van de kom of het bord. Op deze manier laat je je gastheer weten dat je klaar bent en van de maaltijd hebt genoten.

In onze serviescollectie vind je al het benodigde keukengerei om in Japanse stijl te dineren.

Maar waar komen Japanse eetstokjes vandaan?

oorsprong japanse eetstokjes

Zoals veel andere dingen in Japan komen eetstokjes oorspronkelijk uit China en zijn daarna 'ge-Japaniseerd' om bij de rijke Japanse cultuur te passen. De oudste eetstokjes die in China zijn gevonden waren van metaal en dateren uit de Shang dynastie (1600-1046 voor Christus).

Aanvankelijk werden eetstokjes gebruikt om het vuur brandend te houden of als keukengerei. Na belastingen op metaal in Azië werden metalen bestekstukken te duur, waardoor mensen overgingen op houten eetstokjes, die veel betaalbaarder waren. Vanaf de 3e eeuw verspreidde het gebruik van eetstokjes zich over heel Azië, waarbij elk land zijn eigen vorm van eetstokjes aannam.

Japanse eetstokjes vallen op door hun puntige uiteinde en hun meer afgeronde vorm in vergelijking met de rechthoekige Chinese eetstokjes. Ze zijn ook kleiner dan eetstokjes uit andere landen, met een gemiddelde lengte van 20 cm. Eetstokjes die worden gebruikt voor koken zijn veel langer en hittebestendig. Deze kookstokjes worden "ryoribashi" genoemd en kunnen wel 40 cm lang zijn.

japanse eetstokjes collectie

Voordat je de eetstokjes weer in de steek laat en terugkeert naar je goede oude vork, kunnen we je dit vertellen: eten met stokjes is goed voor je gezondheid! 👍

Waarom? Omdat je langzamer eet dan met een vork, je kleinere hapjes per keer neemt, waardoor je de tijd neemt om je maaltijd te nuttigen. Dit heeft een positieve invloed op je stressniveau en helpt je te genieten van je maaltijd. Langzaam eten zorgt er ook voor dat je verzadigd raakt voordat je de kans hebt om te veel te eten, wat gunstig is voor je figuur.

Dus, wanneer grijp jij naar een paar eetstokjes? 😃

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.