Yukata vs Kimono: Wat is het verschil?

Yukata vs Kimono
Hoe Draag je Een Kimono? De 5 Basisregels Lezen Yukata vs Kimono: Wat is het verschil? 9 minuten Volgende Wat is een yukata?

Wanneer we praten over de Japanse cultuur, is een van de eerste beelden die waarschijnlijk in je opkomt een kimono... of een yukata. Als je niet bekend bent met deze termen, maak je geen zorgen. Beide kledingstukken hebben een T-vorm, lange mouwen en een decoratieve riem, waardoor het niet eenvoudig is om het onderscheid tussen een yukata en een kimono te maken.

Hoewel de kimono en de yukata er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, vertegenwoordigen ze twee heel verschillende soorten traditionele Japanse kleding. Het is van groot belang om de subtiele verschillen te begrijpen om misverstanden te voorkomen.

Veel westerlingen raken in de war als het gaat om deze Japanse kostuums, en ik durf te wedden dat jij daar geen uitzondering op bent (anders zou je hier niet zijn om deze blog te lezen). Maak je geen zorgen, we zullen samen ontdekken hoe je gemakkelijk het onderscheid kunt maken tussen een kimono en een yukata.

Na het lezen van dit artikel ben je net zo goed geïnformeerd over Yukata vs Kimono als elke toegewijde Japan-liefhebber! Let's go! 😀

1. De aard van de stof bepalen

Het voornaamste onderscheid tussen de kimono en de yukata ligt in het gebruikte materiaal. Traditioneel is de kimono vervaardigd uit zijde, en de meer verfijnde exemplaren kunnen zelfs gemaakt zijn van brokaat, een weelderige zijden stof gedecoreerd met geborduurde ontwerpen in goud- en zilverdraad. De kostbaarheid van dit luxueuze materiaal verklaart de hoge prijs van de kimono, een traditioneel kledingstuk dat de esthetiek belichaamt en de natuurlijke elegantie van de Japanse cultuur weergeeft.

Daarentegen werd de yukata oorspronkelijk gedragen door de Japanse adel na het baden en werd vervaardigd van katoen om ervoor te zorgen dat de stof licht en ademend was, vocht kon absorberen en het lichaam koel kon houden. Tegenwoordig zijn yukata's beschikbaar in materialen zoals katoen of polyester, een kosteneffectief synthetisch materiaal dat de verdamping van lichaamsvocht vergemakkelijkt. De yukata is bijzonder geliefd bij westerlingen, die het graag dragen als loungewear, zoals deze comfortabele, casual Japanse yukata voor mannen.

kimono-vs-yukata-stof

Links een zijden kimono versierd met luxueuze motieven. Rechts een koppel dat een lichtgewicht yukata draagt.

Het is natuurlijk handig om het verschil in stof te kennen als je overweegt zelf een Japanse kimono of yukata aan te schaffen. Aan de andere kant, wanneer je iemand ziet met een van deze kledingstukken, is het niet altijd eenvoudig om de stof op het eerste gezicht te herkennen, tenzij je rechtstreeks naar het samenstellingslabel aan de binnenkant kijkt - wat een beetje vreemd zou zijn. Gelukkig zijn er andere onderscheidende kenmerken tussen de kimono en de yukata die je een hint geven. Laten we verder gaan! 😊

2. Spot de aanwezigheid van onderkleding

Bij het dragen van een kimono of yukata is het van belang te weten dat een ander onderscheidend element tussen beide het al dan niet dragen van een onderkleed genaamd "nagajuban" is. De zijde of brokaat van de kimono is een delicaat materiaal dat zelden wordt gewassen om de levensduur van dit kostbare kledingstuk te verlengen. Onder de kimono dragen Japanners een nagajuban, een soort binnenvoering van zijde of katoen, meestal wit, om de kimono te beschermen tegen zweet.

De yukata is daarentegen eenvoudiger en gemakkelijker schoon te maken, waardoor het dragen van een nagajuban niet nodig is. Bovendien is de yukata licht, ademend en comfortabel om te dragen in de zomer, wat het overbodig maakt om er een extra laag onder te dragen.

kimono-vs-yukata-onderkleding

Links een nagajuban. Rechts een mooie illustratie van Wikihow die illustreert dat er niets onder de yukata wordt gedragen.

3. Identificeer het aantal kragen

Een handige manier om te bepalen of iemand een nagajuban draagt en dus of het een kimono of een yukata is, is door naar de kraag te kijken. Als het kledingstuk twee kragen heeft, dan is het een kimono - de onderste kraag, meestal wit, behoort tot de nagajuban. Als je echter slechts één kraag ziet, is het hoogstwaarschijnlijk een yukata.

kimono-vs-yukata-kraag

Links vertelt de dubbele kraag ons dat het een kimono is. Rechts is er maar één kraag, dus is het een yukata.

4. Let op de lengte van de mouwen

Een ander onderscheid tussen een kimono en een yukata betreft de mouwen. De mouwen van een kimono kunnen variëren afhankelijk van iemands leeftijd, sociale status of de formaliteit van een gelegenheid. Zo heeft de furisode de langste mouwen, die zelfs de grond kunnen raken. Deze kimono is specifiek bedoeld voor jonge, ongetrouwde vrouwen. Historisch gezien stelde dit kenmerk jonge mannen in staat om vrouwen te identificeren die beschikbaar waren voor het huwelijk, maar tegenwoordig is deze praktijk aanzienlijk minder gebruikelijk.

Er zijn veel andere soorten kimono's met halflange mouwen. Je zult echter nooit zien dat de mouwen van een yukata langer zijn dan 50 cm en de grond raken.

kimono-vs-yukata-mouwen

Links een furisode kimono met lange mouwen. Rechts twee yukata's met halflange mouwen.

5. Kijk naar de sokken

Vanwege de formele aard van de kimono, is het dragen van witte sokken met een paar geta of zori een vereiste. Voor degenen die niet bekend zijn met het fenomeen, deze Japanse sokken staan bekend als tabi en onderscheiden zich doordat ze de grote teen scheiden van de rest van de tenen, waardoor het bandje van Japanse geta-sandalen erdoorheen kan glijden.

Een handige tip voor wanneer je ooit een kimono draagt: trek je tabi-sokken tegelijk met je nagajuban aan, want eenmaal in de kimono kan het lastig zijn ze aan te trekken.

Aan de andere kant is het bij een yukata niet verplicht om witte sokken te dragen. Je kunt zelfs blootsvoets gaan in je geta of zori.

kimono-vs-yukata-sokken

Links een kimono gedragen met tabi en een paar zori. Rechts een yukata gedragen met blote voeten en een paar geta.

6. Pas je outfit aan de gelegenheid aan

Nu je het verschil kent tussen een yukata en een kimono, is het essentieel om te begrijpen wanneer je ze moet dragen om ongemakken te voorkomen, aangezien deze twee vergelijkbare kledingstukken geschikt zijn voor verschillende gelegenheden. De kimono is een traditioneel Japans kledingstuk dat wordt gedragen bij formele gebeurtenissen zoals bruiloften, diploma-uitreikingen, theeceremonies en het eerste gebed van het nieuwe jaar.

In tegenstelling hiermee is de yukata meer feestelijk en casual, vooral gedragen in de zomer bij vuurwerkshows, zomerfestivals of populaire matsuri-vieringen. Je ziet Japanse mensen ook vaak de yukata dragen in hun dagelijks leven. Het wordt echter ten zeerste afgeraden en afgekeurd om een yukata te dragen naar officiële ceremonies of andere formele gelegenheden, dus het is van groot belang om onderscheid te maken tussen een kimono en een yukata.

kimono-vs-yukata-gelegenheid

Links, de bruiloft van prinses Ayako van Takamado. Rechts, een groep jongeren in yukata op een zomers vuurwerkfestival.

7. Pas je outfit aan aan het seizoen

Een snelle tip om te bepalen of iemand een kimono of een yukata draagt, is letten op het huidige seizoen. Zoals eerder benoemd, is de yukata gemaakt van een enkele laag dunne, lichte en ademende stof, wat het een kledingstuk maakt voor... de zomer. Dus, goed voor jou, er is weinig kans dat iemand een yukata buiten draagt in de winter.

Aan de andere kant is de kimono dikker en kan het worden aangevuld met extra lagen kleding om zich aan te passen aan de koudere temperaturen, zoals een bontsjaal. In de zomermaanden is de kans dan ook groter dat je iemand tegenkomt die een yukata draagt dan een kimono.

kimono-vs-yukata-seizoen

Links draagt een Japanse vrouw een kimono en een bontsjaal in de sneeuw. Rechts draagt een Japanse vrouw een yukata onder een bloeiende boom.

Een regel die je in alle gevallen moet volgen

Of je nu een kimono of een yukata draagt, er is één heel belangrijke regel die je in beide gevallen moet volgen: de linkerkant moet over de rechterkant gaan als je het kledingstuk sluit door het ter hoogte van de borst te kruisen! In de Japanse cultuur is de rechterkant die over de linkerkant wordt gevouwen gereserveerd voor mensen die zijn overleden, en symboliseert daarom de dood. Controleer altijd dubbel of je kimono of yukata goed gesloten is voordat je naar buiten gaat!

Kan een buitenlander een kimono of yukata dragen?

Natuurlijk kan dat. In de zomer zie je veel westerlingen een yukata dragen. Er zijn zelfs genoeg winkels waar je een kimono of yukata voor een dag kunt huren.

kimono dames

kimono heren

Dragen Japanners nog steeds kimono's of yukata's?

Tegenwoordig worden kimono's door zowel mannen als vrouwen gedragen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, ceremonies en diploma-uitreikingen. Enkele oudere vrouwen en zelfs enkele mannen dragen nog steeds regelmatig een kimono. Wat betreft de yukata, deze wordt vaker door vrouwen dan door mannen gedragen.

 

Yukata of Kimono: welke moet ik kiezen?

Gefeliciteerd, je weet nu alles wat er te weten valt over de "kimono vs yukata" en kunt in één oogopslag het verschil zien tussen de twee kledingstukken. Je bent nu goed voorbereid om met een gerust hart naar Japan te reizen!

Word je uitgenodigd voor een formeel Japans evenement, zoals een diploma-uitreiking of een bruiloft? Plan je een Cosplay-avond in de winter? Kies dan voor een Japanse kimono! Gecombineerd met een paar geta en een prachtige obi-riem, zal deze traditionele outfit je een verbluffende uitstraling geven. Vind nu de perfecte kimono door onze collectie Japanse kimono's voor heren of Japanse kimono's voor dames te bekijken.

Zoek je naar comfortabele Japanse kleding voor dagelijks gebruik? Ga je naar een zomerfestival in Japan? Dan is een yukata precies wat je nodig hebt! Dit lichte, luchtige kledingstuk is zeer geliefd bij westerlingen als loungewear, vooral tijdens warme zomerdagen. Ontdek onze collectie heren yukata's en dames pyjamakimono's!

 

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.