Wat is een yukata?

yukata

De traditionele Japanse klederdracht, doordrenkt met poëzie en geschiedenis, vormt een integraal onderdeel van de folklore tijdens matsuri-ceremonies en festivals.

De yukata (浴衣) is een recht gesneden Japans kledingstuk met lange mouwen, vergelijkbaar met een kimono maar gemaakt van een lichtere stof. Oorspronkelijk voorbehouden aan baden en thuisgebruik, wordt het nu ook op straat gedragen, vooral tijdens zomerfestivals.

Waar komt de yukata vandaan? Hoe wordt dit kledingstuk vandaag de dag gedragen en waar kun je er één vinden?

Ontdek de redenen waarom zowel Japanners als toeristen van deze zomerse outfit houden!

Geschiedenis en oorsprong van de yukata

De yukata verscheen voor het eerst in Japanse onsen, of warmwaterbronnen, tijdens de Heian-periode. Aanvankelijk was het een linnen kledingstuk genaamd yukatabaria, gebruikt door edelen om zich af te drogen na het baden. Deze praktijk werd later overgenomen door de samoerai in de Edo-periode.

Met de opkomst van het kuurtoerisme in Japan werd de yukatabaria veelvuldig gebruikt in openbare baden. Het linnen werd vervangen door katoen, en zo werd de yukatabaria omgevormd tot de yukata. De naam betekent letterlijk "badkleding".

Tegenwoordig is deze lichtgewicht kimono vaak te vinden in hotels en ryokan (traditionele Japanse herbergen), waar het dienstdoet als vrijetijdskleding voor binnen.

vrouwen die yukata dragen in een onsen

Jonge vrouwen gekleed in yukata, hun voeten ondergedompeld in de warmwaterbron bij Oedo Onsen Monogatari, Tokio.

De yukata van vandaag

In de loop der tijd heeft de yukata zich geëvolueerd van een eenvoudig kledingstuk voor badtijd of als pyjama naar een veelzijdige outfit die ook buiten wordt gedragen. Dit traditionele kledingstuk wordt nu vaak gekozen voor zomerse festivals, waar Japanners het graag dragen ter viering, vooral tijdens vuurwerkshows.

In vergelijking met de formele kimono is de yukata relaxter, lichter en veel gemakkelijker aan te trekken. De fijne, ademende stof maakt het ideaal voor de warmere maanden en maakt het geschikt voor vrouwen, mannen en kinderen.

Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk om vrouwen in yukata te zien wandelen door de straten van Tokio in juli en augustus, zelfs buiten de context van festivals.

Sinds de jaren 1990 heeft dit lichtgewicht Japanse kledingstuk aan populariteit gewonnen, vooral onder jonge vrouwen die het informeel dragen. De dunne kimono heeft ook westerse modeontwerpers geïnspireerd en schittert op de catwalks van vooraanstaande modeshows.

jonge Japanners in yukata

Jonge Japansners die een yukata dragen in de straten van Shibuya, Tokio, Japan.

Hoe draag je een yukata?

Dit dunne, lichtgewicht traditionele kledingstuk is doorgaans vervaardigd uit katoen en is perfect om te dragen tijdens warm en vochtig weer in de zomer.

Net als de Japanse kimono is de yukata voorzien van een obi-riem die de taille benadrukt, en het wordt geaccentueerd met accessoires zoals een elegante waaier en een kleine buidel. Direct over wit katoenen onderkleding, zoals de hadajuban, gedragen, wordt het geheel gecompleteerd met Japanse sandalen, bekend als geta, die zonder sokken worden gedragen.

Hoewel dit Japanse kostuum doorgaans door vrouwen wordt gedragen, is het ook geschikt voor mannen en kinderen. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en prints, variërend van strepen, geometrische vormen, bloemen tot traditionele Japanse ontwerpen zoals kersenbomen en wagara. Terwijl yukata's voor jonge vrouwen en kinderen vaak levendig en gedetailleerd zijn, geven mannen en oudere dragers vaak de voorkeur aan eenvoudigere ontwerpen en donkere tinten.

⚠️ Verwar een yukata niet met een kimono! Ondanks de sterke gelijkenissen worden deze twee Japanse kledingstukken niet voor dezelfde gelegenheden gedragen. Het kennen van het verschil tussen een kimono en een yukata kan onnodige verwarring voorkomen wanneer je Japan bezoekt 😉

🙆‍♀️ Hoe trek je een yukata aan?

Evenals zijn kimono-tegenhanger bestaat de yukata uit een verticaal stuk dat een okumi wordt genoemd, en twee lange, gespleten mouwen voor vrouwen (furi). De voorkant is verdeeld in twee delen rond een verlengde kraag en wordt vastgemaakt met een riem (obi).

Je kunt ervoor kiezen om je yukata op traditionele wijze te dragen met Japanse accessoires, maar het is ook mogelijk om het eenvoudiger te houden.

hoe trek je een yukata aan?

Bekijk de gedetailleerde tutorial op jw-webmagasine.com

  • Steek je armen door de mouwen en zorg ervoor dat het kledingstuk gecentreerd is, zodat de naden correct gepositioneerd zijn.
  • Open de twee zijkanten en trek ze naar je toe om de lengte aan te passen. Zorg ervoor dat de onderkant slechts een paar centimeter boven de vloer stopt, ter hoogte van de enkels.
  • Trek de rechterkant over je heen en plaats vervolgens de linkerkant eroverheen.
  • Bevestig de koshi-himo of dunne riem rond je middel om de yukata vast te maken.
  • Vouw de overtollige stof over de koshi-himo en knoop het tweede lint erbovenop.
  • Wikkel de obi rond je middel om de koshi-himo te verbergen voordat je het stevig knoopt.

Als je niet beschikt over traditionele Japanse accessoires, volstaat een gewone riem om de yukata vast te knopen. Vrouwen knopen de riem rond hun taille, terwijl mannen hem rond hun heupen vastmaken.

een yukata dragen

Een stelletje in yukata, wandelend door de straten van Kyoto, Japan.

🤩 Waar kan je een yukata kopen?

Ben je al gecharmeerd van deze lichtgewicht zomerkimono? Of het nu is voor je aanstaande reis naar Japan of om thuis als nachtkleding te dragen, je zult genieten van het comfort en de elegantie van de yukata.

In Japan kun je eenvoudig yukata's kopen of huren in de levendige straten van Tokio. Populaire winkelgebieden zoals Shimokitazawa, Shibuya, Harajuku, Ikebukuro, Shinjuku en Ginza bieden een scala aan keuzes. Niet iedereen kan zich echter een yukata veroorloven. Voor dit kledingstuk moet je tussen de 5.000 en 15.000 yen uitgeven, en daar bovenop komen nog de kosten voor traditionele sandalen en een obi.

Als je wat yen wilt besparen, is het ook mogelijk om een tweedehands yukata aan te schaffen. Deze zomerkimono's zijn te vinden in winkelcentra, supermarkten of voor tweedehands varianten, in tweedehandswinkels zoals bazaars of specifieke tweedehandswinkels.

Als je dit jaar niet van plan bent om naar Japan te reizen, kun je overwegen om je yukata online te kopen. Bij Japan Vibe bieden we verschillende modellen yukata aan, evenals essentiële accessoires zoals tabi-sokken, obi-riemen en geta of zori.

yukata voor mannen kopen

yukata voor vrouwen kopen

De yukata is het traditionele Japanse zomerkleed.

De yukata, de traditionele Japanse zomeroutfit, heeft door de jaren heen een opmerkelijke transformatie ondergaan. Oorspronkelijk bedoeld voor gebruik bij warmwaterbronnen, is dit informele kledingstuk van licht katoen opnieuw vormgegeven. De yukata is zowel betaalbaarder als praktischer in vergelijking met de zijden kimono, en biedt een uitgebreide variatie aan stijlen en patronen die hun oorsprong vinden in zowel de Japanse cultuur als westerse invloeden.

Meer dan ooit is de yukata een must-have kledingstuk geworden in het Land van de Rijzende Zon, of je nu thuis ontspant of eropuit trekt. Dit elegante, toch informele kledingstuk heeft de aandacht getrokken van enkele van 's werelds meest vooraanstaande modeontwerpers.

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.