In dit nieuwe artikel over Japanse cultuur gaan we samen de ongelooflijke geschiedenis van de Japanse kimono ontdekken, een traditioneel kledingstuk dat de mensheid al eeuwenlang intrigeert.
Voor we beginnen, werpen we eerst een blik op de etymologie van het woord 'kimono' (着物). In het Japans betekent deze term letterlijk "iets dat je draagt" ("kiru": dragen / "mono": ding) en verwees oorspronkelijk naar alle soorten kleding.
In de loop der tijd evolueerde de term 'kimono' geleidelijk en specialiseerde zich om een specifiek type traditioneel Japans kledingstuk aan te duiden, dat we nu allemaal kennen als... een kimono. Geweldig, je bent bij 👏. Om getuige te zijn van de oorsprong van dit Japanse kledingstuk moeten we teruggaan naar de Heian-periode (794 - 1185).
Hoewel de kimono tegenwoordig niet meer dagelijks wordt gedragen in Japan, is het een traditioneel kledingstuk dat altijd aanwezig is bij speciale evenementen zoals bruiloften, begrafenissen, afstudeerceremonies of theeceremonies.
De Japanse cultuur is uiterst rijk en verfijnd, en er zijn talloze verschillende soorten kimono's, elk met een eigen naam afhankelijk van de vorm, het gebruik en de persoon die het draagt (ja, het zou anders te gemakkelijk zijn geweest 😅).
De oorsprong van de Japanse kimono
Als we nog nauwkeuriger willen zijn over de oorsprong van de kimono, moeten we terugkeren naar de Nara-periode (710 - 794), een tijd waarin Japan onder invloed stond van China. Deze invloed was met name merkbaar op het gebied van kleding, en zo ontmoeten we de directe voorouder van de kimono, de kosode. Dit was een onderkleed dat werd gedragen onder een los jasje, wijde broeken in Chinese stijl (hakama) voor mannen en een lange rok voor vrouwen.
Kosode en hakama (broekrok in Chinese stijl)
Tijdens de Heian-periode (794 - 1185), na een diplomatieke breuk tussen China en Japan, ontwikkelden de Japanners geleidelijk een gevoel voor esthetiek en verfijning dat de basis zou vormen van de Japanse elegantie zoals we die vandaag de dag kennen. Er werd veel nadruk gelegd op de vorm van kleding, stoffen en de harmonie van kleuren.
De kosode werd een Japans kledingstuk gemaakt van lange rechte stukken stof die aan elkaar genaaid waren, met smalle armsgaten. Dit in tegenstelling tot de osode, een kledingstuk met lange, wijde mouwen. Beetje bij beetje werd de kosode voor vrouwen anders dan de kosode voor mannen. Naarmate de kimono evolueerde, werd de stof uitgebreider en dikker zodat het kledingstuk ook geschikt was om buiten te dragen.
De populariteit van de Japanse kimono neemt toe...
De Heian-periode maakte plaats voor de Kamakura-periode (1185 - 1333), en de kosode bleef evolueren met de veranderende Japanse samenleving. Krijgers droegen de osode tijdens ceremonies en gebruikten zijden kosode voor hun dagelijkse leven.
Links een kosode van de krijgersklasse. Rechts een aristocratische kosode.
Tijdens de Muromachi-periode (1336 - 1573) werd de kosode steeds vaker zonder broek gedragen en verloor het volledig zijn status als onderkleding. De gebruikte stof werd dikker en zwaarder, waardoor de kosode evolueerde tot een kledingstuk voor buiten dat geschikt was voor alle seizoenen.
De afwezigheid van de hakama, de Chinese broek die meestal bij de kosode werd gedragen, betekende dat er een nieuwe manier moest worden gevonden om het kledingstuk dicht te houden. Zo ontstond de obi-riem.
Om alles te weten te komen over de mooie geschiedenis van deze riem, kun je ons artikel "Kimono obi: de geschiedenis en de verschillende soorten" lezen.
De Momoyama-periode (1573 - 1600) zag een echte bloei in de textielmarkt, wat bijdroeg aan de welvaart van de kooplieden. Kooplieden en hun vrouwen namen op hun beurt de elegante, goed gemaakte kosode over die eerder door krijgers werd gedragen.
Toen dit Japanse kledingstuk populair werd bij het Japanse volk, verscheen de term "kimono" die synoniem werd met kosode.
De evolutie van de vorm, stoffen en motieven van de Japanse kimono
Tijdens de Edo-periode (1600 - 1868) werden de termen kosode en kimono gebruikt om een kledingstuk aan te duiden met korte, smalle mouwen en een min of meer lang stuk stof onder elke mouw.
De kimono begon te diversifiëren, bestond in verschillende vormen, nam verschillende namen aan en paste zich aan verschillende gelegenheden, seizoenen en sociale statussen aan. Een voorbeeld hiervan is de furisode, een kimono met extreem lange mouwen die was voorbehouden aan jonge meisjes en vrouwen die nog niet getrouwd waren.
Voorbeeld van een furisode, een kimono met lange mouwen
De kimono groeide uit tot het emblematische kledingstuk van Japan en vervulde een verenigende rol binnen de Japanse archipel. Het werd gedragen door alle Japanners, ongeacht leeftijd, geslacht of sociaaleconomische status.
Dit loszittende, recht gesneden Japanse kledingstuk bood tal van voordelen, waardoor het uitgroeide tot een populair kledingstuk dat door iedereen dagelijks werd gedragen.
- Veelzijdig en gemakkelijk te dragen
- Aanpasbaar aan alle lichaamsvormen
- Gemakkelijk op te vouwen voor opslag
- Aanpasbaar aan alle seizoenen: gewoon laagjes over elkaar leggen in de winter of kiezen voor een lichte, ademende stof in de zomer
Tijdens de eerste helft van de Edo-periode was de kimono zo gedetailleerd en verfijnd dat het een ware kunstvorm werd. De motieven beeldden gedetailleerde Japanse landschappen uit, de stoffen waren gevarieerd (zijde, katoen, linnen, enz.), de kleuren waren levendig en sommige kimono's waren zelfs geborduurd met gouddraad.
Kosode versierd met weelderige plantenmotieven
De obi-riem evolueerde tot een essentieel modeaccessoire. De keuze van het materiaal en de kleur werd van groot belang en diende als een uiting van smaak en verfijning.
Kimono's dienden ook als indicator van sociale klasse: hoe sierlijker en kostbaarder de stof, hoe rijker de eigenaar.
Tijdens de tweede helft van de Edo-periode verslechterde de economische situatie, waardoor de Japanners gedwongen werden om extravagante stoffen aan de kant te schuiven en terug te keren naar een eenvoudigere kimono. Geweven en geborduurde voorstellingen van Japanse landschappen maakten plaats voor meer sobere geometrische motieven.
Tegelijkertijd werd de yukata populair en werd deze steeds meer buiten gedragen. Deze lichte, casual versie van de kimono is veel goedkoper en gemakkelijker te dragen.
Als je meer wilt weten, lees dan ons artikel over de verschillen tussen kimono en yukata.
Het verval van de traditionele kimono
In de loop van zijn geschiedenis was de Japanse kimono bijna verdwenen. Het Meiji-tijdperk (1868 - 1912) markeerde de opening van Japan naar de wereld en de moderniteit. Overheidsambtenaren, politieagenten, ambtenaren en leraren werden verplicht om westerse kleding te dragen tijdens hun dienst. Vervolgens volgden het leger en scholen, die ook overschakelden op westerse kleding.
Het dragen van het nationale uniform door mannen, de kokumin fuku
In 1940 werd westerse kleding, bekend als kokumin fuku, het verplichte nationale uniform voor mannen. De traditionele Japanse kimono raakte in onbruik, maar bleef vereist bij het bijwonen van officiële ceremonies.
De Japanse kimono vandaag de dag
In de hedendaagse Japanse samenleving blijft de kimono een traditioneel kledingstuk dat is voorbehouden aan speciale gelegenheden of bepaalde beroepen, zoals het geval is bij geisha's. De overgrote meerderheid van de Japanners heeft echter al geruime tijd westerse kleding omarmd voor dagelijks gebruik. Desalniettemin blijft de yukata populair en wordt deze vaak gedragen in de zomer, tijdens festivals en volksfeesten.
Jonge Japanners dragen een yukata in de wijk Harajuku.
Het dragen van dit kledingstuk op de traditionele manier vereist specifieke kennis en het volgen van bepaalde regels. Het is van belang om te weten hoe je de kimono correct aantrekt, vooral als je naar een officieel evenement gaat.
Bovendien is de kimono een erg duur kledingstuk en omdat de mogelijkheden om hem te dragen schaars zijn, kiezen steeds meer mensen voor een meer kosteneffectieve optie: kimono's huren.
Bij Japan Vibe vind je prachtige Japanse kimono's voor vrouwen tegen betaalbare prijzen.
En ook voor de heren die op zoek zijn naar een hoogwaardige Japanse kimono met een zachte, comfortabele stof, hebben we in onze collectie precies wat je zoekt.
Het is niet ongebruikelijk om jongeren van de nieuwe generatie een yukata of kimono op straat te zien dragen, vooral in de wijk Harajuku. Vaak wordt de kimono gecombineerd met eigentijdse accessoires om het geheel een moderne uitstraling te geven.
Dankzij de toenemende interesse van westerlingen in dit comfortabele en elegante kledingstuk, evenals de occasionele verschijning op de catwalks, heeft de kimono nog lang niet zijn laatste woord gesproken!