Traditionele Japanse Kleding

traditionele Japanse kleding

De Japanse cultuur is uiterst rijk en subtiel en heeft de westerse landen sinds mensenheugenis gefascineerd. Eén van de aspecten die deze culturele rijkdom zo goed karakteriseert, is te vinden in de kleding. 👘

Kun je enkele voorbeelden noemen van traditionele Japanse outfits?

Traditionele Japanse kleding is een integraal onderdeel van de Japanse cultuur. Sommige van deze kledingstukken worden in Japan al eeuwenlang gedragen. Kimono, yukata, haori, geta... Elk belichaamt de Japanse elegantie op een manier die sterk afwijkt van wat wij in het Westen gewend zijn.

Wanneer je ze eenmaal herkent, zul je ongetwijfeld een bewonderaar worden van de Japanse stijl! ⛩️

In dit artikel bekijken we de traditionele Japanse kleding die je absoluut moet kennen.

1. De kimono, Japanse kleding bij uitstek

japanse kimono

Als je aan traditionele Japanse kleding denkt, is het eerste beeld dat je te binnen schiet ongetwijfeld dat van een kimono. Deze lange jurk met wijde mouwen is uitgegroeid tot een echt symbool van de Japanse cultuur. Herkenbaar aan de T-vorm en de prachtige kimono obi, heeft dit kledingstuk altijd de grootste modeontwerpers ter wereld gefascineerd.

Hoewel de meeste Japanners tegenwoordig een westerse kledingstijl hebben aangenomen, wordt de kimono nog steeds gedragen voor speciale gelegenheden zoals een bruiloft, ceremonie of festival.

Hoewel de meeste Japanners tegenwoordig de voorkeur geven aan westerse kledingstijlen, wordt de kimono nog steeds gedragen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, ceremonies of festivals.

Wist je dat? Vroeger verwees de term kimono naar alle kleding. In feite kon dit Japanse woord worden vertaald als "iets dat je over jezelf draagt ". Nadat Japan zich openstelde voor de wereld en de westerse kledingstijlen hun intrede deden, werd de betekenis van het woord kimono beperkt tot traditionele Japanse kleding. Bekijk voor meer informatie ons volledige artikel over de Japanse kimono.

Het dragen van een kimono is onderworpen aan zeer precieze regels. De kunst van het aantrekken van dit kledingstuk heet 'kitsuke' in het Japans en vereist veel oefening en kennis. Bovendien is een echte traditionele kimono duur: minder dan 40% van de Japanners bezit er een. Deze twee redenen hebben bijgedragen aan het verval van deze traditie door de eeuwen heen. 📉

Toch heeft dit tijdloze kledingstuk nog lang niet zijn laatste woord gesproken. Dankzij verhuurdiensten en vooruitgang in synthetische vezels is het dragen van een kimono nu toegankelijk voor een breder publiek.

kimono heren

dames kimono kopen

2. De yukata, de ontspannen zomer kimono

yukata

Vaak verward met de kimono, is de yukata een aanzienlijk minder formeel traditioneel kledingstuk, ongeschikt voor ceremonies of andere officiële gebeurtenissen. In tegenstelling tot de kimono, die vervaardigd is van zijde of wol, betreft de yukata eerder een zomerkimono: licht van gewicht en casual, gemaakt van katoen.

Wist je dat? Oorspronkelijk werd dit kledingstuk gebruikt door de aristocratische klasse bij het verlaten van het bad of als kamerjas. Tegenwoordig wordt de yukata vaak gedragen bij zomerse evenementen zoals festivals en vuurwerkshows. Lees ons artikel voor meer informatie over de yukata.


Hoewel het misschien niet altijd duidelijk is voor een westerling, is het heel belangrijk om het verschil te weten tussen een yukata en een kimono om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Naar een theeceremonie gaan in een yukata kan bijvoorbeeld als ongepast worden beschouwd. 😬

3. De haori, het alledaagse Japanse jasje

haori

De haori is een Japans jasje dat traditioneel over de kimono wordt gedragen. Hoewel de snit en de stof van de haori doorgaans identiek zijn aan die van de kimono, wordt het jasje niet gesloten door de twee panelen te kruisen. Het wordt open gedragen of aan de voorkant vastgebonden met een klein koord, met als doel de prachtige kleuren van de kimono en de obi-riem te onthullen.

Zowel mannen als vrouwen dragen de haori dagelijks. Dit traditionele Japanse kledingstuk is de voorloper van het bekende kimonojasje, dat een succes is op de catwalks. De haori is ruim, licht en gemakkelijk te dragen en werd al snel omarmd door westerlingen als zomerjas, casual loungewear of zelfs als het middelpunt van een chique, gedistingeerde outfit.

4. Jinbei, elegante Japanse pyjama

jinbei

De Jinbei, een traditioneel Japans kledingstuk, wordt vooral door mannen gedragen als loungewear. Dit tweedelige kledingstuk bestaat uit een korte broek en een bijpassend jasje met korte mouwen en is gemaakt van katoen zodat de huid kan ademen. Daarom is de Jinbei bijzonder geliefd in de zomer, waar het op vergelijkbare wijze als een Yukata gedragen kan worden.

Het jinbei-jasje wordt vastgemaakt door de twee zijkanten te kruisen zoals bij een kimono, maar heeft geen obi-riem nodig; het wordt aan de zijkant vastgemaakt met kleine koordjes. De kleur van dit kledingstuk is over het algemeen sober, in blauw-, zwart- of grijstinten, met zeer discrete geometrische patronen (zoals strepen). Vanwege de lichte stof en de losse pasvorm is jinbei erg populair als pyjama- of zomerkledingstuk, zowel in Japan als in het Westen.

Wanneer dit traditionele Japanse kledingstuk bestaat uit een kimonojasje en een losse broek, staat het bekend als een Samue. Het wordt vaak gedragen door boeddhistische monniken bij dagelijkse taken of meditatieve oefeningen. In tegenstelling tot de Jinbei, die meer wordt beschouwd als vrijetijdskleding voor warme zomerdagen, is de Samue speciaal ontworpen voor functioneler gebruik en symboliseert het de eenvoud en soberheid die kenmerkend zijn voor het kloosterleven.

jinbei en samue kopen

5. Hakama, traditionele Japanse broek

hakama

Hakama zijn traditionele Japanse broeken die wijd en geplooid zijn. In vroegere tijden was dit kledingstuk voorbehouden aan de adel en de samoerai, zowel voor mannen als vrouwen. De hakama wordt over de kimono gedragen en strak aangetrokken rond de taille.

Tegenwoordig worden deze ruime broeken gebruikt als gevechtskleding bij bepaalde vechtsporten, zoals aikido. Ze kunnen ook dienen als ceremoniële kleding, bijvoorbeeld bij bruiloften of diploma-uitreikingen.

6. Geta, Japanse houten sandalen

geta

Geta zijn de traditionele Japanse sandalen bij uitstek. Deze schoenen bestaan uit een houten zool, al dan niet verhoogd op één of twee plateaus die 'tanden' worden genoemd. Een dikke stoffen band houdt de voet op zijn plaats. De tanden kunnen variëren in hoogte en breedte, afhankelijk van het type geta. Door te steunen op hun houten zolen kunnen Japanners zich verplaatsen zonder hun kimono op de grond te beschadigen.

Wist je dat? In het verleden werden geta sandalen gedragen door alle sociale klassen, voor alle seizoenen en alle gelegenheden. Tegenwoordig wordt het dragen van geta vaak beperkt tot speciale gelegenheden zoals een festival of een traditionele ceremonie. Alleen geisha's dragen deze houten sandalen nog dagelijks.

Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, zijn geta comfortabele, informele schoenen die uitstekend zijn om rugpijn te verlichten. Voor meer informatie over Japanse geta kun je een kijkje nemen op onze blog.

geta sandalen kopen

7. Tabi, Japanse teen sokken

tabi

In het Japans betekent het woord "tabi" 'voetenzak', wat op een grappige manier verwijst naar deze bekende traditionele Japanse sokken met twee tenen. Maar waarom zou je in vredesnaam de grote teen willen scheiden van de andere tenen? Heel eenvoudig: om de band van de geta tussen de tenen te kunnen schuiven.

Wist je dat? Echte tabi-sokken zijn wit, gemaakt van katoen, en hebben een dikkere zool dan gewone sokken. Bovendien is de stof niet elastisch en sluiten de sokken aan de achterkant met metalen sluitingen. Dit komt doordat in Japan schoenen worden uitgedaan bij de ingang van huizen en tempels. Dankzij hun dikke zolen fungeren tabi-sokken binnenshuis als pantoffels.

Tegenwoordig fascineert de wereld van Japanse sokken iedereen! Er is nu een overvloed aan tabi-sokken in allerlei kleuren, met een elastische stof die lijkt op onze westerse sokken, tot groot genoegen van jong en oud.

De bijzonderheid van tabi-sokken biedt tal van voordelen voor de gezondheid van de voeten. De scheiding tussen de grote teen en de andere tenen helpt bijvoorbeeld om het lichaam in balans te brengen en de houding te verbeteren. Bovendien stimuleert het de bloedsomloop, verbetert het de zweetregulatie en bevordert het de natuurlijke beweging van de voet. 👍

japanse sokken kopen

Trek zelf ook een traditionele Japanse outfit aan!

Nu je bekend bent met diverse soorten Japanse kleding, waarom probeer je er niet een paar uit? Japanse kleding is niet alleen elegant en verfijnd, maar het biedt ook het voordeel van comfort. De kimono, yukata en jinbei zijn bijzonder aangenaam om te dragen als loungewear, vooral in de zomer.

Het haori-jack is daarentegen afgestemd op hedendaagse mode en is perfect voor een streetwear stijl. Het is verkrijgbaar in een oneindig aantal patronen en kan moeiteloos over een eenvoudig T-shirt worden gedragen.

Verre van het imago dat ze misschien oproepen, zijn geta's comfortabele sandalen die een goede ondersteuning van de voet en een goede houding garanderen. Er wordt zelfs gezegd dat ze rugpijn verlichten. Met een paar geta leer je langzaam te lopen om het meeste uit elk moment van de dag te halen.

Ontdek onze collecties Japanse kleding en breng de sfeer van Japan naar jouw huis!

japanse kleding kopen

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.