Matsuri: Zomerfestivals in Japan!

matsuri japan

Muziek, dans, optochten en een gezonde dosis folklore 🥳 ... matsuri in Japan brengen de straten tot leven in de zomer, tot groot genoegen van de lokale bevolking.

Matsuri zijn traditionele Japanse festivals die de wisseling van de seizoenen markeren. Tijdens deze religieuze of volksevenementen trekken mensen gekleed in yukata's door de straten en genieten van de festiviteiten.

Te midden van de drukte is de sfeer voelbaar. Laten we eens verkennen hoe een matsuri in Japan eruitziet en welke het meest bekend zijn.

Wat is een matsuri?

gion matsuri festival japan

Gion Matsuri / credits: W-E-Z op DeviantArt

Aanvankelijk was een matsuri een Shinto-religieus festival ter ere van de goden, dat in dorpen en grote districten in heel Japan werd gehouden. Elk jaar daalde de godheid af naar zijn of haar heiligdom, waar hij of zij werd verwelkomd door de plaatselijke bevolking die eer betoonde.

Tegenwoordig is de term niet langer beperkt tot religieuze ceremonies en wordt deze gebruikt voor allerlei festivals en belangrijke gebeurtenissen, of ze nu Shinto, boeddhistisch of gewoon cultureel van aard zijn. In de archipel zijn er talloze matsuri van verschillende soorten en groottes.

Tijdens deze eeuwenoude rituelen komen mensen samen in een feestelijke sfeer, dansen ze en trekken ze door de buurten, vergezeld van lokale folklore.

Hoe verloopt een matsuri

traditionele dansen

Traditionele dansen / bron: ohmatsuri.com

Tijdens een Shinto matsuri roept de priester de godheid van het heiligdom aan om naar de aarde te komen. Het heilige object wordt geplaatst in een mikoshi, een soort draagstoel die door gelovigen wordt gedragen, terwijl de priester bezweringen reciteert om de kami uit te nodigen om zich erin te incarneren. De mikoshi wordt door de hele wijk gedragen om zegen te brengen aan de bewoners. Op bepaalde festivals neemt dit eeuwenoude ritueel de vorm aan van praalwagens die door de straten trekken. Matsuri gaan vaak gepaard met traditionele dansen en vuurwerk.

Vergelijkbaar met een kermis, zijn er kleine kraampjes (yatai) waar je lokale specialiteiten kunt proeven en drankjes kunt kopen. Er is voldoende aanbod om zelfs de hongerigste eters (of feestvierders 😉) tevreden te stellen. Enkele van de populairste Japanse streetfoodgerechten zijn takoyaki, octopusgevulde ballen, okonomiyaki, een soort Japanse pannenkoek, en yakisoba, gefrituurde noedels. Je kunt ook genieten van gemalen ijs met siroop (kakigori), bier en sake.

Festivalgangers vinden ook voldoende amusement met goudviskraampjes voor kinderen, schietspellen voor volwassenen, en andere attracties zoals flipperkasten, hoepels en dartspellen.

Wat te dragen op een Japans festival?

japanse kleding

bron: Unsplash.com

Bij matsuri staat traditionele kleding centraal. In de zomer is het de perfecte gelegenheid om een yukata te dragen. Deze Japanse katoenen kimono is zowel elegant als licht, wat hem zeer comfortabel maakt om te dragen bij warm weer. Vaak wordt er een obi, een traditionele Japanse riem, bij gedragen.

yukata voor dames

yukata voor heren

Kimono's worden ook vaak gedragen bij de meest formele festivals. Aangezien kimono's modieuzer en prijziger zijn, bewaren Japanners ze voor speciale gelegenheden. Mikoshi-dragers en dansers kiezen vaak voor happi kimono's, lange jassen versierd met symbolen die het heiligdom eren.

Naast deze Japanse kleding is het raadzaam om ook traditionele schoenen te dragen. Geta sandalen, met hun karakteristieke getande houten zolen, zijn een must bij yukata. In een formelere stijl zijn zori platte sandalen die bij een kimono worden gedragen. Jikatabi zijn zeer comfortabele enkellaarsjes met een gescheiden grote teen, oorspronkelijk gedragen door ninja's en samoerai, maar tegenwoordig populair bij festivalgangers. Vergeet niet om tabi, Japanse sokken, mee te nemen om bij deze schoenen te dragen.

geta sandalen

Je kunt ook een kinchaku meenemen, een koordzak versierd met motieven, die erg handig is om je portemonnee in op te bergen. Ten slotte, vergeet niet om je Japanse waaier mee te nemen voor wat verkoeling in de hitte.

japanse waaier

De populairste Japanse zomerfestivals

In Japan is de zomer de ideale tijd voor festivals, aangezien het weer gunstig is voor buitenfestiviteiten. Er zijn verschillende soorten matsuri, sommige met een langere geschiedenis en grotere populariteit dan andere. Als je Japan in juli of augustus bezoekt, zijn hier zeven beroemde Japanse festivals die je zeker niet mag missen!

1) 🏮 Mitama matsuri, het lampionnenfestival

Van 12 tot 15 juli kun je in Tokio genieten van het prachtige lampionnenfestival dat de straten van het Yasukuni-heiligdom (Chiyoda) verlicht. Dit evenement, ter ere van de geesten van Japanse soldaten die tijdens oorlogen zijn gesneuveld, trekt zowel lokale bewoners als buitenlandse toeristen. Het programma omvat proeverijen van lokale gerechten, theatervoorstellingen, traditionele dansen en niet te vergeten de indrukwekkende praalwagenoptocht.


2) ⛵Tenjin matsuri, één van de grootste festivals

Elk jaar op 24 en 25 juli trekt de Tenjin matsuri in Osaka grote menigten festivalgangers aan. De processie begint bij het Tenmangu-heiligdom, na het uitvoeren van religieuze rituelen om Sugawara Michizane, de god van cultuur, gunstig te stemmen. Meer dan 3.000 mensen, gehuld in traditionele kledij, marcheren naar de oever van de rivier Okawa om het heilige relikwie te dragen. Het festival staat bekend om zijn draagbare heiligdomoptochten, traditionele dansen en boottochten. De Tenjin Matsuri eindigt met een spectaculair vuurwerk dat de rivier verlicht. Het behoort tot de grootste matsuri-evenementen in Japan en is absoluut een ervaring die je niet mag missen!


3) 😲 Gion matsuri, beroemd om zijn praalwagens

Dit eeuwenoude festival vindt jaarlijks plaats in juli in Kyoto en is vooral bekend om zijn indrukwekkende praalwagens. De parade op 17 juli geniet de meeste populariteit. Ter gelegenheid van dit evenement worden de straten autovrij gemaakt en prachtig versierd met bloemen, banners en lantaarns om de praalwagenparade te verwelkomen. De praalwagens dienen als ware mobiele musea vanwege hun prachtige decoraties. Tijdens het Gion matsuri-festival worden de straten bezaaid met kraampjes die eten en spelletjes aanbieden. Als je dit grootschalige Japanse festival wilt bijwonen, moet je naar de Yasaka-schrijn gaan, waar het evenement begint. In 2009 werd de matsuri opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de wereld.


4) ⭐ Tanabata matsuri, het festival van de sterren

ijdens het Tanabata festival straalt heel Japan in levendige kleuren. De lokale bevolking bevestigt kleurrijke stroken papier of gevouwen kraanvogels met gedichten of wensen aan bamboestengels, als een eerbetoon aan de godheden. Dit festival vindt jaarlijks plaats op 7 juli en viert een prachtige Japanse legende: het liefdesverhaal tussen twee sterren die elkaar elk jaar herenigen op de 7e dag van de 7e maand. Sendai (Miyagi), Shonan Hiratsuka (Hiratsuka) en Ichinomiya (Aichi) behoren tot de meest betoverende steden om dit kleurrijke matsuri te ervaren. Een festival vol kleur en betekenis dat je beslist niet mag missen!


5) 🎆 Sumidagawa matsuri, het vuurwerkfestival

Wees voorbereid, als je een liefhebber bent van vuurwerkshows, zal het Sumidagawa festival je in verwondering achterlaten! Als eerbetoon aan Hanabi (vuurwerk) organiseert dit immense festival vuurwerkcompetities. Elk jaar trekt dit matsuri een indrukwekkende menigte op de laatste zaterdag van juli, langs de oevers van de Sumida-rivier in Tokio


6) 👹 Aomori Nebuta matsuri, een spectaculair evenement

Dit festival, dat is opgenomen in het werelderfgoed, is een spectaculair evenement. Zodra de avond valt, trekken de dragers van de verlichte praalwagens van 1 tot 7 augustus door de stad Aomori, vergezeld door muzikanten en dansers. Deze praalwagens zijn werkelijke kunstwerken, met sculpturen gemaakt van washi-papier die personages uit de Japanse mythologie uitbeelden. Aan het einde van het evenement worden de praalwagens onder een schitterend vuurwerk in zee gedompeld.


7) 🕺 Awa Odori matsuri, het grote dansfestival

Het meest beroemde dansfestival van Japan is ongetwijfeld het Awa Odori matsuri. Dit evenement, dat plaatsvindt van 12 tot 15 augustus in Tokushima (op het eiland Shikoku), is van boeddhistische oorsprong en dient als eerbetoon aan de voorouders tijdens de Obon. Tijdens het Awa Odori-festival wordt de Awa Odori-dans gevierd. Elk jaar vullen shamisenspelers en dansers gekleed in traditionele kostuums de straten met ritmische trommels. Het is een volledige onderdompeling in de Japanse traditie die je niet mag missen!


Zoals je kunt zien, spelen de matsuri een zeer belangrijke rol op de Japanse kalender. Jaarlijks trekken deze festivals enorme aantallen toeschouwers en toeristen van over de hele wereld aan, waardoor lokale culturele tradities tot leven komen. Dus als je van plan bent om een reis naar het Land van de Rijzende Zon te maken, waarom zou je dan niet genieten van de onvergetelijke ervaring van het bijwonen van een matsuri in Japan?

japanse online winkel

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.