5 Stappen tot Zen Zijn in Japanese Stijl

zen zijn
De Japanse Draak & Legendes Lezen 5 Stappen tot Zen Zijn in Japanese Stijl 7 minuten Volgende Matsuri: Zomerfestivals in Japan!

De filosofie van wabi-sabi, meditatie, traditionele kunst... de Japanse Zen manier van leven komt voort uit het boeddhisme en zijn leefregels. Deze religie, die in de 5e eeuw via China en Korea in Japan werd geïntroduceerd, kent diverse stromingen. Zen, afkomstig van de Mahayana-tak, blijft de meest bekende vorm van boeddhisme in het Westen.

De invloed van Zen is eveneens zichtbaar in het alledaagse leven van de Japanse samenleving: de Zen-beweging heeft door de eeuwen heen zijn stempel gedrukt op de Japanse cultuur en kunst, of het nu gaat om meditatie, kalligrafie, Zen-tuinen of manga.

Droom je van een rustig, stressvrij leven? Ontdek de Japanse Zen levenswijze in vijf eenvoudige stappen!

1. Concentreer je op de essentie 🎯

wabi sabi

In Japan verspillen we geen energie aan het overtollige. Deze gemoedstoestand wordt weerspiegeld in het concept van wabi-sabi, een Japanse levensfilosofie die pleit voor een terugkeer naar de kern, het omarmen van natuurlijke schoonheid in haar meest eenvoudige en imperfecte vorm. In de kunst kan wabi-sabi worden geïnterpreteerd als onvoltooide lijnen in een streven naar simplificatie en vergankelijkheid.

Om deze Japanse levensfilosofie toe te passen in het alledaagse bestaan, hoef je je simpelweg te richten op wat werkelijk van belang is. Negatieve gedachten en overbodige voorwerpen die slechts levensenergie verspillen, worden buitengesloten. Door deze benadering toe te passen, bevrijd je jezelf van stress en leer je meer te genieten van het leven. Wabi-sabi betekent het herontdekken van de vreugde van eenvoudige dingen: de geur van een bloem, een boeiende roman om te lezen, een dierbaar moment gedeeld met familie, of de aanblik van een prachtig landschap.

Wabi-sabi streeft naar een levensstijl die losstaat van materiële bezittingen die zowel het milieu als de geest vervuilen. Deze bezittingen creëren de illusie van kunstmatig geluk en leiden ons af van authentieke voldoening. Op een vergelijkbare manier zijn Japanse zen-beoefenaars niet verbonden met het internet, maar met de natuur, die zij diepgaand respecteren.

In een Zen-interieur wordt het meubilair tot een minimum beperkt, en het decor is nuchter en vrij van overtollige versieringen; geen nutteloze snuisterijen die stof verzamelen! Als je vandaag besluit om alleen datgene aan te schaffen wat je werkelijk nodig hebt, kun je overconsumptie en rommel vermijden. Een specifieke opruimmethode genaamd "KonMari" heeft in Japan en zelfs in Europa grote populariteit verworven. Deze minimalistische methode adviseert om enkel het essentiële te behouden om een gevoel van welbevinden in je huis te creëren. Ben je er klaar voor om het eens uit te proberen?

2. Omarm mindfulness 🌱

meditatie

Aandacht besteden aan hoe je je voelt, wat je ziet, wat je eet... mindfulness is een levenskunst die is afgeleid van het zenboeddhisme. Het gaat niet alleen om het beoefenen van zazen-meditatie, maar ook om het transformeren van je perceptie van de wereld en je connectie met het universum.

Zodra je je huis hebt opgeruimd en je geest hebt bevrijd van alle overbodige dingen, is het tijd om je bewustzijn te wekken. Zen zijn is vooral de kunst van de concentratie.

Om dit te bereiken, dien je altijd volledig aanwezig te zijn, hier en nu. Richt je aandacht op je innerlijke beleving; observeer je waarnemingen en emoties zonder te oordelen. Soms kunnen eenvoudige, repetitieve taken zoals het opruimen van je huis of afwassen misschien zinloos lijken, maar volgens de zenfilosofie zijn het juist deze alledaagse handelingen die ons bewustzijn en innerlijke vrede kunnen doen ontwaken, wanneer we ze ten volle ervaren.

3. Vind je bestaansrecht 🙏

ikigai

bron: vnig.nl

Zoals je al weet, is spiritualiteit essentieel voor de Japanse Zen manier van leven. Nu je volledig in het huidige moment begint te leven, voel je misschien de behoefte om betekenis te geven aan je bestaan?

Ikigai, wat vertaald kan worden als de reden van bestaan, is een innerlijke zoektocht die zeer levend is in het Land van de Rijzende Zon. Japanners, gedreven door een sterk collectief bewustzijn, geloven dat iedereen een bijdrage moet leveren aan de gemeenschap. Ergens tussen roeping, passie, beroep en missie in, biedt ikigai antwoorden op diepgaande levensvragen.

Of je nu midden in een carrièreverandering zit of gewoon op zoek bent naar vervulling, deze spirituele zoektocht zal ervoor zorgen dat je 's ochtends wakker wordt met een glimlach op je gezicht.

4. Beoefen een traditionele Japanse kunst ✍️

kalligrafie

Wist je dat veel traditionele Japanse kunstvormen geïnspireerd zijn door het zenboeddhisme? Ikebana, ook wel bekend als de "weg van de bloemen," neemt het concept van wabi-sabi over door de levenscyclus uit te drukken via pure, vluchtige composities. Deze Zen-praktijk biedt een moment van welbevinden terwijl je je creatieve vaardigheden ontwikkelt. Bovendien geeft het je de kans om prachtige Zen-decoraties voor je huis te creëren!

In Japan wordt wierook al eeuwenlang gebruikt om de atmosfeer te zuiveren, je te concentreren en te ontspannen. Kodo, ofwel 'de weg van de wierook,' is een ceremonie waarbij geuren worden herkend en gewaardeerd. Als je je concentratie wilt verbeteren, zal deze verfijnde Japanse kunst je zintuigen verscherpen.

Kalligrafie, of "de kunst van het schrijven", is ook een Zen-praktijk die gebaseerd is op harmonie, balans, het huidige moment en de energie die ontstaat door ademhaling. Het beoefenen van kalligrafie zal je vitale kracht onthullen.

Tot slot streeft de traditionele kunst van kintsugi, die gebroken voorwerpen herstelt, naar echte helende kracht. In deze Japanse restauratietechniek benadrukken asymmetrie, onregelmatigheden en natuurlijke slijtage de schoonheid van de objecten. Het gebruik van kintsugi is een uitstekende manier om meer in harmonie te komen met je innerlijke Zen.

5. Creëer je eigen zenritueel om te ontspannen 🥋

ontspanningsritueel

Terwijl je dit artikel leest vanachter je scherm, vraag je je misschien af: "Hoe kan ik een Japanse zenlevensstijl toepassen terwijl ik in Europa woon zonder er uit te zien als een weirdo?" Nou, dat is eenvoudig: je kunt 's avonds een klein zenritueel introduceren wanneer je thuiskomt na een lange werkdag. Wat dacht je ervan om je smartphone te vergeten en je te concentreren op het huidige moment? Het idee is om te ontspannen, het snelle tempo dat zo typerend is voor de moderne maatschappij te vertragen en weer in contact te komen met jezelf.

  • Maak het jezelf eerst gemakkelijk door een kimono en geta aan te trekken voordat je je op een rustige plek installeert.
  • Zet je mobiele telefoon uit. Word je bewust van je omgeving en je innerlijke gevoelens.
  • Beweeg langzaam en vertraag je bewegingen. Je kunt bijvoorbeeld wierook aansteken of matcha thee zetten. Neem de tijd om te genieten van het huidige moment.
  • Ga comfortabel zitten en haal diep adem om stress los te laten voordat je gaat mediteren.
  • Adem diep en rustig in de lotushouding als je flexibel genoeg bent ;-) of een andere houding waar je je prettig bij voelt.
  • Probeer je hoofd leeg te maken en concentreer je op je gewaarwordingen.
  • Na je zenmeditatiesessie kun je ook kalligrafie of een andere traditionele Japanse kunst beoefenen die concentratie en wijsheid bevordert.

japan vibe online winkel

Door een Japanse Zen levensstijl aan te nemen, of slechts een paar ontspannende rituelen om de stress van het dagelijks leven te verlichten, kun je een nieuw gevoel van sereniteit ervaren. Het is de tijd om het leven te waarderen zoals je verdient. Het is werkelijk een kostbaar geschenk dat je aan jezelf geeft!

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.