Wil je meer weten over het Land van de Rijzende Zon?
In dit artikel presenteren we een niet-uitputtende lijst van enkele van de meest emblematische Japanse symbolen. Natuurlijk is het moeilijk om het land samen te vatten in deze 10 Japanse symbolen, maar het biedt een uitstekende basis om je algemene kennis te verrijken en indruk te maken in gezelschap.
Het is belangrijk om te onthouden dat de grootte van Japan omgekeerd evenredig is aan zijn culturele rijkdom. Wil je meer weten over dit prachtige land, aarzel dan niet om de andere artikelen over Japan op onze blog te lezen.
Veel leesplezier!
1. De Japanse vlag
Een rode cirkel op een witte achtergrond. De vlag van Japan is een van de meest herkenbare vlaggen ter wereld. Hoewel dit nationale symbool er eenvoudig uitziet, verbergt het een diepgaande betekenis en een rijke geschiedenis.
In het Japans heet de vlag hi no maru, wat "de cirkel van de zon" betekent. De witte kleur staat voor zuiverheid en de rode cirkel - je raadt het al - staat voor de zon.
Volgens de legende gaf een boeddhistische priester een zonneschijf aan de keizer van Japan, die werd beschouwd als een afstammeling van de zonnegodin Amaterasu.
De Japanse vlag werd voor het eerst gebruikt in 701, maar pas op 13 augustus 1999 werd hij officieel uitgeroepen tot het nationale symbool.
2. De berg Fuji
Deze vulkanische berg ligt op het grootste eiland van de Japanse archipel en is het hoogste punt van het land (3.776 meter boven de zeespiegel).
De berg Fuji is gemakkelijk te herkennen aan zijn kegelvorm en besneeuwde top en is een populaire bestemming voor toeristen. Je kunt de berg beklimmen (zelfs als onervaren wandelaar) of gewoon genieten van het omringende landschap. De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1707 en duurde ongeveer twee weken. Hij is vandaag de dag nog steeds actief.
👉 Wil je indruk maken op je vrienden? Ontdek 10 ongewone feiten over de berg Fuji!
Deze uitzonderlijk mooie berg heeft de Japanse bevolking en kunstenaars altijd gefascineerd, waaronder de schilder Hokusai, die een hele serie prenten rond de berg Fuji maakte. Dit project, bekend als de 36 Gezichten op de berg Fuji, omvat het beroemde schilderij De Grote Golf van Kanagawa.
3. Kersenbloesem
Elk jaar in het vroege voorjaar kleuren de straten en parken van Japanse steden prachtig lichtroze. Het is de perfecte tijd om een wandeling te maken en de kersenbloesembomen (sakura in het Japans) te bewonderen.
Hun bloei is een gebeurtenis die in de hele archipel wordt gevierd. Met familie of vrienden trekken Japanners naar parken om te picknicken en sake te drinken onder de bloeiende kersenbomen. Deze traditie staat bekend als Sakura Ohanami, wat "kersenbloesem contemplatie " betekent.
4. Sushi
Als je het woord sushi hoort, denk je waarschijnlijk aan een gezellig avondje met vrienden en een schotel vol sushi van het lokale Japanse restaurant 😉. Deze Japanse bereiding op basis van rijst en rauwe vis wordt in het Engels ook sushi genoemd.
Deze Japanse bereiding op basis van rijst en rauwe vis is een echte hit in Nederland, maar de sushi die wij kennen lijkt in de verste verte niet op die in Japan. Ten onrechte beschouwd als het embleem van de Japanse keuken, wordt sushi in Japan zelf nog steeds slechts af en toe gegeten, hoewel je het overal kunt vinden (restaurants, konbini, supermarkten, enz.).
In het Westen is de sushi die wij gewend zijn te eten (een bolletje rijst bedekt met een dun plakje rauwe vis) eigenlijk nigiri sushi, een van de eerste vormen van sushi die werd uitgevonden.
In Japan wordt het woord sushi gebruikt voor een hele reeks gerechten op basis van rijst met azijn en rauwe vis, zeevruchten of groenten. Er zijn ongeveer acht verschillende soorten sushi. Natuurlijk wordt sushi traditioneel gegeten met stokjes in plaats van met een vork. Maar je moet wel weten hoe je Japanse eetstokjes gebruikt!
5. Geisha's
Geisha's zijn de belichaming van Japanse elegantie en verfijning. Deze vrouwen wijden hun leven aan traditionele Japanse kunsten zoals dansen, zingen, dichten, bloemschikken en het beheersen van traditionele instrumenten.
De letterlijke betekenis van de term geisha is 'persoon die de kunst beoefent '.
Een geisha verkoopt haar tijd en talenten om rijke klanten te vermaken op recepties of shows. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn geisha's absoluut geen prostituees. Ze moeten een hoog niveau van algemene kennis hebben en de kunst van het converseren beheersen.
Om een geisha te worden, moet je op zeer jonge leeftijd beginnen met de opleiding en deze lange leertijd houdt vaak in dat je je kindertijd en je dromen om een gezin te stichten moet opofferen.
6. Sumo
Sumoworstelaars worden als halfgoden beschouwd en zijn zeer geliefd in Japan. Deze Japanse worstelsport is eeuwenoud en werd voor het eerst genoemd in geschriften uit 712.
De worstelaars worden rikishi genoemd - de term sumotori is gebruikelijk in Nederland, maar wordt weinig gebruikt in Japan.
De regels van het sumoworstelen zijn eenvoudig: de tegenstander moet uit de cirkel (dohyô) worden geduwd of mag geen enkel deel van zijn lichaam, behalve zijn voetzolen, de grond raken.
Voor het gevecht voeren de worstelaars een voorbereidend ritueel uit dat bestaat uit het verjagen van boze geesten en het imponeren van hun tegenstander met moordlustige blikken, dijenklappen en ceremoniële gebaren. Dit ritueel duurt meestal langer dan het gevecht zelf.
7. De samoerai
Illustratie gebaseerd op de legende van Yasuke (de eerste zwarte samoerai van Japan).
Met zijn kenmerkende helm en katana is de samoerai een emblematische figuur van Japan, die over de hele wereld gemakkelijk te herkennen is.
Deze oude Japanse krijgers drukten hun stempel op de geschiedenis van het land tot het begin van het Meiji-tijdperk (1868-1912), toen ze verdwenen.
De term "samoerai" komt van het werkwoord saburau, wat "dienen" betekent, en verwijst naar een krijger in dienst van een heer, de daimyo.
De samoerai krijgt een strenge opvoeding en moet zich houden aan een erecode die bushido wordt genoemd. Hij moet loyaal en onverschrokken zijn, maar ook beschaafd en verfijnd.
8. De maneki neko
De Japanse term maneki neko betekent 'de uitnodigende kat'.
Als je ooit in Japan bent geweest, heb je dit kattenbeeldje waarschijnlijk wel eens gezien bij de ingang van winkels, restaurants of in particuliere huizen. De kat is zittend afgebeeld, met één of twee voorpoten omhoog en een vriendelijke glimlach.
Dit is een traditionele Japanse geluksbrenger die zijn eigenaar geluk en voorspoed brengt. Vind de jouwe door onze collectie maneki neko te bekijken!
De maneki neko kent vele fantastische verhalen en legendes over zijn oorsprong. Om deze te ontdekken, nodigen we je uit om ons artikel over de maneki neko, een Japanse gelukskat, te lezen.
9. Tempels en heiligdommen
In Japan leven twee grote religies harmonieus naast elkaar: het boeddhisme en het shintoïsme. Er zijn dan ook twee hoofdtypen religieuze monumenten: boeddhistische tempels en shintoïstische heiligdommen.
Het shintoïsme, de oorspronkelijke godsdienst van Japan, is een mengeling van animisme en sjamanisme. Deze cultus is gebaseerd op de verering van de natuurkrachten en de kami's, een soort "godheid" of "geest" die bijna overal in het bos, op de top van een berg of onder een waterval te vinden is. Elk heiligdom is over het algemeen gewijd aan één enkele godheid. Bij de ingang van deze heiligdommen staan komainu, leeuwenbeelden die ontworpen zijn om boze geesten af te weren. Officieel zijn er 79.000 Shinto heiligdommen in heel Japan.
Het boeddhisme werd geïmporteerd uit China en Korea en verscheen voor het eerst in Japan tussen de 5e en 6e eeuw. Deze religie volgt de leer van Boeddha (Sanskriet voor "verlichte") en leidt mensen langs een spiritueel pad naar verlichting. Er zijn meer dan 77.000 boeddhistische tempels in de archipel, waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
10. De Zen-geest
Zen is in de eerste plaats een tak van het boeddhisme - net zoals het katholicisme een tak van het christendom is - maar de Japanners hebben zich de principes van het zenboeddhisme zo eigen gemaakt dat het de kern vormt van de Japanse spiritualiteit en esthetiek.
De Zen-geest is terug te vinden in vele kunstvormen, zoals de theeceremonie, bloemschikken, kalligrafie en zelfs de vechtkunst.
Het meest voor de hand liggende voorbeeld voor een buitenlander is misschien wel de Japanse zentuin. Deze tuin is een plek van rust en meditatie, waar mens en natuur een harmonieuze relatie hebben.