De Japanse mythologie zit vol fascinerende verhalen en boeiende legenden. Tot de mythes die ten grondslag liggen aan Japan behoren de kami, beroemde goden uit het oudste geloof in het Land van de Rijzende Zon.
Kami's zijn Shinto goden of geesten die in de natuur voorkomen. Ze zijn verbonden met kosmische krachten en kunnen zelfs de zielen van overledenen belichamen. Het zijn de geesten van de voorouders, plaatsen, natuurelementen en overleden keizers die over Japan heersen.
Ontdek de betekenis van het woord 'kami', de verschillende soorten godheden, hun geschiedenis in de Shinto-religie en de beroemdste Japanse goden.
Kami: definitie en etymologie
Voorstelling van de godin Amaterasu die uit de grot komt, door Shunsai Toshimasa.
"Kami' betekent 'geest' of 'superieur' in het Japans en verwijst naar alle spirituele entiteiten die in de Shinto-religie worden vereerd. Het kunnen goden of geesten zijn.
Kami's kunnen gepersonifieerde godheden zijn, zoals in de oude Griekse of Romeinse mythologie. De term verwijst ook naar de geesten van de natuur.
Bepaalde hooggeplaatste personen, zoals keizers en clanhoofden, konden na hun dood ook lid worden van een kami. Als je naar meerdere goden wilt verwijzen, gebruik je het woord Kamigami.
Shinto goden worden onderscheiden door hun kwaliteiten en gebreken. In de Japanse mythologie zijn de goden niet noodzakelijk de meest perfecte wezens, gebaseerd op het principe dat alles positieve en negatieve kanten heeft. Ze zijn onzichtbaar, maar manifesteren zich via de goddelijke krachten die de elementen bezielen en natuurrampen kunnen veroorzaken.
Wanneer kami's gerespecteerd en geëerd worden, zijn ze welwillend, maar pas op dat je hun bliksemschichten niet aantrekt. Eeuwenlang hebben de Japanners hulde gebracht aan de kami en zo hun gunst gewonnen.
De verschillende soorten Japanse goden
Shinto schrijn met een Torii poort bij de ingang.
Het shintoïsme is een animistische, polytheïstische religie die gebaseerd is op het geloof dat elk levend wezen of object bezield is door een geest. Het ondersteunt ook het bestaan van meerdere goden, in tegenstelling tot monotheïstische religies.
De Kojiki en de Nihon Shoki zijn de eerste naslagwerken over de stichtingsmythes van Japan waarop Shinto is gebaseerd. Bovendien omvat de Shinto-religie een groot aantal kami die kunnen worden ingedeeld in 3 soorten.
- De schepper
Dit zijn de eerste kami die een rol spelen in de schepping van de wereld. Deze godheden staan bekend als Kotoamatsukami en verschenen uit zichzelf, zonder voorlopers.
- De hemelse kami's
De hemelse kami's, of Amatsukanami, leven op de Hoge Paradijsvlakte. Ze zijn onsterfelijk.
- Aardse kami's
Net als mensen zijn Kunitsukami sterfelijk. Van sommige wordt gezegd dat ze afstammen van Ninigi, de eerste Kami die op aarde aankwam.
Wist je dat? Torii soms op de paden staan die naar Shinto heiligdommen leiden. Deze poorten markeren de toegang tot een heilige ruimte. Om ze te passeren, moet je een lichte buiging maken en je verontschuldigen voor de verstoring van de kami die op het terrein wonen. Pas echter op dat je niet door het midden van de torii loopt, want deze doorgang is gereserveerd voor de godheden. |
De rol van Japanse godheden
Gravure van Toyohara Chikanobu uit 1878 met keizer Meiji en zijn vrouw omringd door kami en voormalige keizers.
In het animistische geloof werden de natuurlijke elementen simpelweg gerespecteerd om hun pracht. De bergen, de wind en de zee werden vereerd en de goddelijke aard van de wereld werd gevierd. De perceptie van kami is echter in de loop van de Japanse geschiedenis geëvolueerd.
In het verleden speelden kami een beschermende rol bij het jagen, vissen, verzamelen en verbouwen van rijst. Dus baden mensen tot de kami om het land te zegenen en vruchtbare oogsten te verkrijgen.
Japanse godheden hebben ook een directe band met de keizerlijke familie. Een van de bekendste mythen in de Kojiki vertelt het verhaal van Ninigi-no Mikoto, kleinzoon van de zonnegodin en de eerste kami die naar de aarde afdaalde om te regeren. Van de legendarische keizer Jinmu wordt ook gezegd dat hij afstamt van prins Ninigi. Deze goddelijke band verklaart waarom keizers in Japan als halfgoden worden beschouwd.
Tot slot speelden kami's een beschermende rol tegen ziekten, zoals Hogami, de godheid van de pokken. Later evolueerden de goden met de opkomst van moderne ziekten. Japanners gaan ook naar tempels om genezende krachten te ontvangen.
Izanagi en Izanami: de oorsprong van het universum
Het paar Izanami en Izanagi op de hemelbrug. Prent van de Japanse kunstenaar Utagawa Hiroshige uit 18velop50. (Bron: Ukiyo-e.org)
In het verleden vormden de aarde en de hemel één enkel element en bestond het universum nog niet. Geleidelijk aan, toen een vorm van bestaan vorm begon te krijgen, scheidden de hemel en de aarde zich en verschenen de eerste kami. Ame-no-Minaka-Nushi had verschillende afstammelingen, waaronder Izanagi, god van de schepping, en Izanami, godin van de dood en schepper van het universum.
Izanagi en Izanami waren het paar dat de eerste eilanden van Japan schiep. Uit hun verbintenis werden vele kami's geboren, koningen van de natuurlijke elementen. Helaas stierf Izanami toen de vuurkami werd geboren. Izanagi, gekwetst door het verlies van zijn metgezel, doodde het kind uit woede. Uit deze fatale daad ontstonden 8 vulkanen.
In een poging om zijn geliefde terug te krijgen, keerde de scheppingsgod terug naar het dodenrijk, maar tevergeefs. Toen hij bang naar huis terugkeerde, besloot de god zichzelf te zuiveren door een bad te nemen. Door zijn linkeroog te wassen, creëerde hij de zonnegodin Amaterasu, en door zijn rechteroog te reinigen, baarde hij de maangod Tsukuyomi. Door zijn neus te wassen schonk Izanagi het leven aan Susanoo, de god van de wind en de stormen. Het reinigingsritueel wordt vandaag de dag nog steeds uitgevoerd in de Shinto-religie.
De belangrijkste Japanse kami's
Illustratie door Mario Gully (bron: marvel.fandom.com)
Van de 300 kami die in de Kojiki worden genoemd, worden sommige bijzonder vereerd in Japan, zoals blijkt uit de heiligdommen en cultussen die ter ere van hen zijn opgericht. Hier zijn de bekendste van het Japanse pantheon.
Amaterasu: de Zonnegodin
Zij is ongetwijfeld de meest aanbeden godheid in de Shinto-religie. Amaterasu, geboren uit Izanagi's linkeroog, werd door Izanagi naar de hoge hemelvlakten gestuurd om te heersen. De koningin van Takama-no-hara wordt vaak afgebeeld door een spiegel en soms in menselijke vorm. Ze is zo belangrijk in de Japanse cultuur dat ze op de Japanse vlag wordt gesymboliseerd door een rode schijf.
Tsukuyomi: god van de maan
Tsukuyomi, de broer van Amaterasu, werd geboren uit het rechteroog van Izanagi. Volgens de legende hadden de twee kami ruzie, waardoor de maan en de zon voor altijd gescheiden werden.
Susanoo: kami van de zee en stormen
Susanoo, broer van de zonnegodin en de maangod, verscheen uit Izanagi's neusaanhangsel. Verjaagd door zijn vader, reist de zee kami naar het hemelrijk van zijn zus en provoceert haar. Susanoo werd toen verbannen naar de provincie Izumo. Daar werd hij beroemd omdat hij met een gevaarlijke draak vocht, volgens de legende Yamata no Orochi.
Hachiman: god van de oorlog
Hachiman, voorgesteld door een duif, is de beschermer van Japan. Deze godheid werd ooit aangebeden voor landbouw en visserij, maar wordt nu geassocieerd met oorlog.
🤔 Omoikane: godheid van de intelligentie
Omoikane wordt geassocieerd met wijsheid en reflectie en is de meester van wijze raad. Hij wordt vaak opgeroepen door de kami om oplossingen te vinden.
Saruta hiko: koning van de aarde
Deze machtige langneusgod regeert over de aardse kami en beschermt de brug die de aarde met de hemel verbindt. Hij is prominent aanwezig in de Kojiki, vooral bij het verwelkomen van de kleinzoon van de Zonnegodin op Aarde. Vereerd om zijn kracht, is Saruta hiko de god van de krijgskunsten in Japan.
Inari: kami van rijst en handel
Inari, een godheid die wordt geassocieerd met het verbouwen van rijstvelden, is enorm populair in de Japanse cultuur. Als symbool van voorspoed vereren boeren haar voor de oogst en de vruchtbaarheid van het land. Inari is ook een beschermende entiteit voor vrouwen. Ze wordt vaak afgebeeld door haar boodschapper de Kitsune, een vos met meerdere staarten.
Raiden: godheid van de storm
Met zijn trommels creëert Raiden, ook bekend als Raijin, bliksem en donder. Deze demonisch uitziende stormmeester veroorzaakte de tyfoon, die de invasie van de Mongolen tegenhield.
Fujin: godheid van de wind
Fujin, half mens, half demon, is de broer van Raiden. Hij is uitgerust met een zak die hij opent om wind te blazen.
Tenjin: god van de letters
Afgebeeld door een os, speelt deze godheid een belangrijke rol in de studentenwereld, vooral tijdens examens. Hij belichaamt een geleerde uit de Heian-periode.
Uzume: kami van de vreugde
Deze godheid staat erom bekend dat hij de goden helpt het licht te herstellen door te dansen. Zijn lachende gezicht verschijnt op Japanse maskers, vooral in het theater of tijdens volksdansen.
Ryujin: god van de zee
Deze draak heerst over de zee en oceanen in Japan. Zijn dienaren zijn de zeedieren: vissen, schildpadden, kwallen... Ryujin is een voorouder van de eerste keizer van Japan Jinmu in de Japanse mythologie.
Suijin: water kami
Deze godheid wordt geassocieerd met het watermilieu en legendarische of echte wezens zoals draken, slangen en Kappa.
De legendes van Japanse godheden zullen je blijven verbazen. Zij vormen de bron van het Shinto-geloof en de Shinto-cultuur in het Land van de Rijzende Zon. Je kunt ze ook eren tijdens de Matsuri festivals.
Afbeelding omslag: Joycee-Joe op DeviantArt
Voor meer informatie
De Yurei, angstaanjagende Japanse geesten
Kitsune, Inari's boodschapper
Tengu, de gerespecteerde Japanse demon