Hoe zit het met de Japanse Tafelmanieren?

Japanse Tafelmanieren
Populaire Japanse Geluksbrengers Lezen Hoe zit het met de Japanse Tafelmanieren? 6 minuten Volgende Onigiri, de Japanse sandwich

Japan, een land doordrenkt van tradities, staat bekend om zijn vele rituelen en ongeëvenaarde beleefdheid. In deze archipel is de keuken bijzonder gezond, en de traditionele maaltijd wordt beschouwd als een heilig moment.

Dus, hoe zit het met de Japanse Tafelmanieren? Als toerist is het van essentieel belang om de lokale etiquette te begrijpen om te voorkomen dat je als een onbeleefde buitenlander wordt beschouwd.

Dit artikel zal je alles vertellen over tradities, beleefdheidsformules en etiquetteregels met betrekking tot tafelmanieren in Japan.

Hoe ziet een maaltijd in Japan eruit?

Japanse tafelschikking

Een Japanse tafel dekken

In het Land van de Rijzende Zon is de avondmaaltijd het meest traditioneel. Japanners eten vaak samen, meestal zittend rond een lage tafel die is omringd door zabuton of zaisu (vloerkussens en stoelen). De dinerervaring is ook een gezellige aangelegenheid. De gerechten worden op een dienblad gebracht en in het midden van de tafel geplaatst, zodat ze door de gasten kunnen worden gedeeld.

Het Japanse servies is ingetogen en elegant, met verschillende soorten containers voor diverse doeleinden. Het omvat kommen, borden en schalen gemaakt van diverse materialen zoals keramiek, hout, lak, glas en porselein. De rijstkom, die een hoofdbestanddeel van de maaltijd is, staat altijd aan de linkerkant, terwijl de misosoep aan de rechterkant wordt geserveerd. De borden variëren in vorm, afhankelijk van de gerechten die erop worden geserveerd, met ronde, rechthoekige of vierkante varianten. Net zoals de smaak is de presentatie van gerechten in de Japanse keuken van groot belang. Het genot van de Japanse keuken begint vaak met het visuele aspect. Na de maaltijd geven gasten de gerechten op beleefde wijze terug zoals ze werden gepresenteerd.

japans servies kopen

Soorten gerechten

In de Japanse traditie genaamd "Ichiju sansai," wat "één soep, drie gangen" betekent, wordt er altijd een kom rijst, misosoep en drie bijgerechten geserveerd. Deze bijgerechten variëren afhankelijk van het seizoen en kunnen bestaan uit vis, vlees, eieren, tofu, paddenstoelen, kool en diverse groenten. Dit zorgt ervoor dat de maaltijden een perfecte diversiteit en balans hebben. Bovendien hebben Japanse gerechten doorgaans vijf basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en het beroemde umami. Daarnaast zijn voedselkleuren en bereidingswijzen eveneens gevarieerd.

Gerechten delen

In Japan bestaan er geen traditionele voorgerechten, hoofdgerechten of desserts zoals in het Westen. Alle gerechten worden tegelijkertijd geserveerd en gegeten zonder ze met elkaar te mengen. Meestal beginnen mensen met de lichtere smaken en werken ze geleidelijk naar de meer krachtige smaken, zodat ze optimaal van de subtiliteiten van elk gerecht kunnen genieten. Het is ook gebruikelijk om jezelf direct van het gerecht te bedienen met de andere kant van je eetstokjes om geen ziektekiemen te delen.

Japanse uitdrukkingen en tafelmanieren

tafelmanieren

Dus je zit eindelijk aan tafel en je buik begint te rommelen van het verrukkelijke eten? Vergeet dan niet om "Itadakimasu" te zeggen voordat je aan de sushi of andere Japanse specialiteiten begint. Deze Japanse begroeting is een bedankje voor het eten dat je krijgt. Als je wilt, kun je je handen in elkaar slaan als teken van dankbaarheid. Bij het proosten, zeg "kanpai" en niet "tchin-tchin," omdat dat laatste in het Japans naar je geslachtsdelen verwijst: dat zou wat ongepast zijn... Tijdens het eten kun je je tevredenheid tonen met het woord "oishi," wat "heerlijk" betekent. Tot slot, als de maaltijd voorbij is, moet je "Gochisosama deshita" zeggen als dank voor wat je geserveerd hebt gekregen.

Enkele regels voor goed gedrag

eetstokjes gebruiken

In alle culturen bestaan er gevestigde gewoonten en etiquetteregels, vooral tijdens de maaltijden. In Japan zijn er tal van regels die je moet kennen om je correct aan tafel te gedragen. Uiteraard zijn netheid, respect voor anderen en eerbied voor het eten van groot belang!

🖐️ Handen afvegen

Neem de tijd om je handen af te vegen met het bijgeleverde servetje voordat je begint met eten. Vouw het servetje daarna op. Vergeet ook niet om voor het drinken je mond af te vegen om te voorkomen dat je het glas vuil maakt.

Eetstokjes gebruiken

Het leren eten met eetstokjes kan een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen, we hebben een handleiding samengesteld over het gebruik van eetstokjes. Als algemene regel geldt dat je de eetstokjes nooit in voedsel moet steken. Je kunt ze wel gebruiken om voedsel te snijden (met één hand) als het te groot is. Bovendien moet je nooit met je eetstokjes naar iemand wijzen, omdat dit als beledigend wordt beschouwd. Westerse gerechten kunnen worden gegeten met het gebruikelijke bestek, zoals vorken, messen en lepels 😅.

japanse eetstokjes kopen

Netjes eten

Om rijst op de juiste manier te eten, houd je de kom in je handpalm en ondersteun je deze met je duim. Gebruik je eetstokjes met je andere hand. Witte rijst wordt het best puur gegeten, dus meng het niet met sojasaus. Aan de andere kant worden noedels en soep luidruchtig opgezogen in de Japanse cultuur, wat een teken van waardering voor het gerecht is. Sushi wordt altijd in één hap gegeten, je kunt eetstokjes gebruiken of het soms met je handen eten. Overdrijf niet met sauzen en specerijen.

🧑‍🍳 Eer de chef

Om de inspanningen van de chef te respecteren, moeten gerechten altijd "warm" worden gegeten. Het is ook belangrijk om je bord leeg te eten om de chef niet te beledigen.

Vermijd ongepaste gebaren en woorden

Het is onbeleefd om tijdens de maaltijd je neus te snuiten 🤦. Boeren aan tafel is vanzelfsprekend niet toegestaan. Vermijd ook ongepaste gespreksonderwerpen om de eetlust van je tafelgenoten niet te bederven. Het is een goed idee om je ellebogen niet op tafel te laten rusten en je handen op je knieën of aan weerszijden van je bord te houden.

Wacht met drinken

Drink nooit alleen alcohol. Wees geduldig en wacht tot iemand je beleefd een drankje aanbiedt. Steek je lege glas uit en vergeet niet om anderen eerst te bedienen voordat je zelf begint met drinken. Zorg ervoor dat iedereen bediend is en er is getoost voordat je aan je eigen drankje begint.

wachten met drinken

Met deze essentiële beleefdheidsregels weet je nu hoe je je in Japan aan tafel moet gedragen en hoe je van de heerlijke Japanse keuken kunt genieten!

japans servies collectie

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.