Onigiri, de Japanse sandwich

Onigiri

Heb je wel eens gehoord van de populairste sandwich van Japan?

De  Onigiri is een gekruide rijstknoedel met vulling, omhuld door zeewier. Het is de favoriete snack van de Japanners en wordt zelfs beschouwd als hun "soul food". Praktisch en betaalbaar, ideaal voor de lunchpauze en verkrijgbaar in elke Kombini (gemakswinkel). Deze heerlijke snack zou zelfs de beroemde sushi kunnen overtreffen.

Wat is een onigiri?

wat is een onigiri

Maar wat is onigiri precies? De naam komt van het werkwoord "nigiru", wat "met de hand vormen" betekent. Om deze Japanse culinaire lekkernij te maken, wordt de rijst in de palm van de hand gekneed en vervolgens in de gewenste vorm gegoten. Meestal hebben onigiri de vorm van een driehoek of een afgeronde knoedel bedekt met nori zeewier.

Deze snack, ook wel omusubi genoemd in sommige regio's, is verkrijgbaar in verschillende smaken, vaak zout of zuur. Je kunt ze vullen met ingrediënten zoals umeboshi (gefermenteerde pruim), vis, zeewier, groenten, kaas of vlees.

De oorsprong van dit gerecht gaat terug tot de 8e eeuw tijdens het Nara-tijdperk. Onigiri was handig om mee te nemen en kon gemakkelijk met de handen worden gegeten voordat eetstokjes werden geïntroduceerd. De driehoekige vorm ontstond in de Heian-periode (794-1185) en werd toen Tonjiki genoemd. Ze waren populair bij picknicks en werden later gebruikt als snelle maaltijd.

Een snack die zelfs werd genoten door... de samoerai!

bamboe onigiri

Krediet: @egpro_ac op Twitter

Onigiri was het favoriete voedsel van de samoerai tijdens veldslagen. Ze bewaarden de rijstballetjes in bamboecontainers. Deze stevige en gemakkelijk te eten snack werd vaak bereid door hun vrouwen, terwijl ze baden voor de veilige terugkeer van hun echtgenoten. De onigiri had meer dan alleen voedingswaarde; het was doordrenkt met 'krachten'. In het Shintoïsme, de oorspronkelijke religie van Japan, worden de ingrediënten van dit smakelijke gerecht als heilig beschouwd. Daarom blijft onigiri een maaltijd die de gunst van de goden geniet.

Hoe eet je een onigiri op de juiste manier?

onigiri in de supermarkt

Deze Japanse snack kun je op elk moment van de dag eten: wanneer je honger hebt, tijdens een picknick of als een snelle hap op het werk. Je kunt het ook meenemen in je lunchbox.

Japanse gemakswinkels (kombini) bieden vaak een breed assortiment aan onigiri, variërend van klassieke opties zoals gezouten pruim (umeboshi) of gegrilde zalm (sha-ke) tot de beroemde tonijnmayonaise (tuna-mayo) en andere smaken.

Aangezien Japanners veel belang hechten aan etiquette, zijn er enkele regels om onigiri op een respectvolle manier te eten.

Over het algemeen komt dit broodje in de vorm van een dubbelverpakte driehoek. Het eerste plastic beschermt de onigiri en het tweede scheidt het zeewier van de rijst om het knapperig te houden. Hier is een eenvoudige methode om de verpakking voorzichtig te verwijderen zonder de snack te beschadigen:

 1. Open je snack vanuit het midden door aan het lipje bovenaan de driehoek te trekken.
 2. Verwijder de verpakking van de ene kant en dan van de andere kant.
 3. Pak je Japanse broodje voorzichtig van beide uiteinden en eet het op.

Bij elke hap is het aan te raden om je onigiri horizontaal voor je mond te houden om het opgegeten deel niet te tonen. Houd je snack ook dicht bij het zeewierblad om te voorkomen dat je vingers vies worden. Als er rijstkorrels aan je handen blijven plakken, kun je deze met een handdoek schoonvegen. Als je onigiri in een bentodoosje zit, kun je eetstokjes gebruiken om het te eten.

Onigiri, het Japanse broodje dat je moet proeven!

onigiri voorbereiden

Onigiri is niet alleen heerlijk van smaak, maar ook zeer voedzaam en geschikt voor verschillende diëten. Dit kleine rijstballetje is zo eenvoudig thuis te maken dat het je zeker zal overtuigen.

De voedingswaarde van dit rijstballetje

In vergelijking met andere broodjes, hamburgers of stevige snacks is onigiri relatief licht vanwege het lage vetgehalte. Rijst is rijk aan mineralen, vitamines en sporenelementen en wordt beschouwd als een ideaal voedingsmiddel voor een goede gezondheid, met uitzondering van de glykemische index. Het biedt een effectieve verzadiging en energie. Nori zeewier staat ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen en heeft een laag caloriegehalte. Als je kiest voor een eiwitrijke onigiri met vis of vlees, kun je genieten van een uitgebalanceerde maaltijd.

onigiri vormpjes kopen

Hoe maak je onigiri? Hier is een makkelijk recept!

1. Rijst spoelen

  Begin met het spoelen van de sushirijst (of andere witte rijst met ronde korrels) in een kom of steelpan totdat het spoelwater helder wordt. Laat de rijst uitlekken in een vergiet en laat deze enkele minuten rusten.

  2. De rijst koken

   Je kunt de rijstkorrels koken in een rijstkoker of in een eenvoudige pan. Voor elke twee kopjes rijst voeg je 2,5 kopjes water toe (1,25 keer het volume van de rijst). Breng het water aan de kook en laat de rijst tien minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat de rijst met een deksel erop tien minuten rusten.

   3. Bereid de vulling voor

    Terwijl de rijst kookt en rust, kun je beginnen met het bereiden van je vulling. Kook indien nodig vis of vlees en snijd groenten in blokjes of stukjes. Wees creatief met je keuze aan ingrediënten, zoals gegrilde zalm, tonijn met mayonaise, avocado, restjes uit de koelkast, of Japanse specialiteiten zoals gedroogde bonito, umeboshi of miso.

    4. Vorm de knoedels

    Besprenkel de gekookte rijst met sushiazijn of kruiden naar keuze. Doop je handen in water en wrijf ze in met zout om te voorkomen dat de rijst aan je handen blijft plakken. Neem een handvol rijst en maak een inkeping in het midden om wat vulling toe te voegen. Bedek de vulling met rijst en druk stevig samen om een bal te vormen. Vorm de bal tot een driehoek met je andere hand. Als je liever niet met je handen werkt, kun je ook een onigiri-vorm gebruiken voor perfecte rijstdriehoeken. Wikkel ten slotte een reep nori-zeewier om je onigiri.

    Hier is een video van de verschillende stappen om je te helpen heerlijke onigiri te maken:

    Onigiri is een geliefde Japanse snack die ook in Nederland steeds populairder wordt. Na sushi is deze kleine driehoek van witte rijst de must-have voedseltrend rechtstreeks uit het Land van de Rijzende Zon. Het is eenvoudig te bereiden en handig om mee te nemen, en er zijn talloze smaken om aan ieders smaak te voldoen!

    Welke smaken zijn jouw favoriet?

    laat een reactie achter

    Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.