Hoe maak je een Kawaii Bento?

kawaii bento

In de Japanse keuken is visuele aantrekkingskracht net zo cruciaal als smaak. Daarom wordt de presentatie van gerechten altijd met grote zorg behandeld. Deze esthetische toewijding strekt zich ook uit tot Japanse bento's, de lunchboxen die in de middag worden genoten door gezinnen.

De kunst van de kawaii bento is een opmerkelijk aspect van de Japanse cultuur. In Japan bereiden moeders de lunch voor hun kinderen vaak met restjes van de vorige maaltijd. Om de maaltijd aantrekkelijker te maken en hun liefde te tonen, creëren ze prachtige bento's vol tederheid, die bekend staan als "kyaraben". Deze bento's worden versierd met schattige figuurtjes en dieren, waarbij vormen en kleuren samenkomen als een betoverende tekenfilm.

Als je ook geïntrigeerd bent door de beroemde Japanse bento lunchbox, bieden we hier enkele ideeën om je maaltijden op te vrolijken tot een kawaii bento box.

Investeer in kawaii bento-accessoires

bento accessoires

Allereerst zijn enkele kawaii bento-accessoires essentieel, zoals onigiri-rijstvormen, koekjessnijders, miniatuur sausflesjes en decoratieve prikkers die absoluut schattig zijn!

Rijstvormen voor onigiri

Japanners hebben de traditie om rijstballetjes te maken met restjes uit de koelkast, de beroemde onigiri. Hoewel ze meestal rond of driehoekig zijn, zijn er verschillende vormen beschikbaar om kawaii-figuren te creëren, zoals onigiri in de vorm van kattenkoppen, beren, panda's of lachende vissen, met grote ronde ogen.

Koekjesvormpjes

Deze hulpmiddelen zijn perfect om je brood, groenten en fruit moeiteloos te snijden in vormen zoals hartjes, bloemen, sterren of zelfs konijntjes. Alle stevige voedingsmiddelen, zoals kaas, hardgekookte eieren of vleeswaren, kunnen worden gesneden met behulp van een kawaii koekjessnijder, wat je maaltijden een stuk speelser maakt!

Bento Accessoires kopen

Mini sausflesjes

Net als bij poppenaccessoires of een eettafel kun je miniatuursausflesjes gebruiken om vinaigrette of sojasaus toe te voegen tijdens de lunch. Hierdoor blijft je salade fris en voorkom je lekkages. Deze flesjes zijn verkrijgbaar in leuke vormen zoals olifanten, muizen en andere schattige dieren!

Decoratieve prikkers

En nu is je kawaii bento lunchbox klaar. Om het af te maken, kun je decoratieve prikkers gebruiken met stripfiguren of kleine dieren. Deze accessoires zullen je lunchpauze opvrolijken.

Laat je fantasie de vrije loop


Heb je alle benodigde elementen verzameld om een kawaii bentobox te maken? Dan is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten en je maaltijd samen te stellen als een scène uit een Japanse anime. Aarzel niet om een schets te maken van je compositie op papier met een potlood :-)

Een uitgebalanceerde maaltijd

Je Japanse bento moet niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook evenwichtig. Over het algemeen bestaat een Japanse snack uit 40% rijst, 20% verse groenten, 30% eiwitten en 10% fruit of groenten. Seizoensproducten zijn ook belangrijk, en je moet niet aarzelen om verschillende texturen, vormen en kleuren te combineren. Kies bovendien voor diverse bereidingsmethoden, zoals rauw, gegrild, gebakken of gestoofd. Het bereiden van een echte bento is een ware kunst!

De ingrediënten snijden

Japanse rijst, hardgekookte eieren en broodjes lenen zich uitstekend om kawaii-figuren te maken met behulp van vormpjes of grote snijvormen. Of het nu een kat, panda, teddybeer of vis is, de keuze is aan jou.

Om ze tot leven te brengen, kun je ogen en een mond tekenen met saus of stukjes nori-zeewier. Sommige hulpmiddelen maken het zelfs mogelijk om grappige gezichtsuitdrukkingen te creëren.

kawaii bento voorbeelden

Groenten, fruit, kaas en vleeswaren moeten in kleine stukjes worden gesneden, zoals plakjes, stokjes of kleine blokjes. Met koekjesvormpjes in de vorm van hartjes, sterren of dierenkoppen kun je speelse, kinderlijke versieringen maken.

Indeling van de kawaii bentobox

De bentobox is opgedeeld in verschillende compartimenten om je maaltijd georganiseerd te houden zonder dat de verschillende gerechten met elkaar vermengd worden. Nadat je je ingrediënten hebt gesneden met behulp van de koekjessnijder of kawaii-vormpjes, schik je ze harmonieus in de verschillende compartimenten.

Plaats het rijstgedeelte aan de ene kant van je Japanse lunchbox of in een apart vakje, gevolgd door de grotere stukken vlees en vis. Ook de bijgerechten zoals groenten en rauwkost worden zorgvuldig gerangschikt.

Tenslotte vul je eventuele lege ruimtes met decoratieve elementen. Zorg ervoor dat je bentobox goed gevuld is om te voorkomen dat de inhoud verschuift tijdens het transport.

Voeg kleur toe aan je bento

bento etenswaren

Een kawaii bento is vanzelfsprekend levendig en kleurrijk. Kies daarom seizoensgebonden ingrediënten in heldere tinten om je Japanse lunchbox op te fleuren.

  • Oranje/geel voedsel: wortels, mandarijnen, pasta, aardappelen, maïs, eigeel, citroenen...
  • Rood/roze voedsel: tomaten, radijzen, rode bieten, watermeloen, worst, ham, spek, rode uien, aardbeien, frambozen, granaatappels, kidneybonen...
  • Groen voedsel: bladsla, komkommer, groene bonen, spinazie, avocado, kool, kiwi, druiven, enz.
  • Wit voedsel: Rijst, tofu, kaas, bloemkool, peer, appel, kip, wit vlees, enz.

Enkele voorbeelden van kawaii Japanse bento lunchboxen


Heb je behoefte aan inspiratie? Hier zijn enkele verrukkelijke kawaii Japanse bento-recepten.

Een kawaii kat bento

Een onigiri in de vorm van een kattenkop met sterrenbroccoli, wortels en gepaneerde varkensvlees (tonkatsu). In een ander compartiment: sushi met sojasaus.

Een kawaii bentobeer

Een rijstteddybeer of onigiri met kip, sperziebonen, een omelet, tempura en gyozas (Japanse ravioli).

Een kawaii vis bento

Een hardgekookt ei in de vorm van een vis, griesmeel, komkommer, avocado en tomaten, vergezeld van een mini flesje vinaigrette en yakitorispiesjes.

Een kawaii Totoro bento

Een driekleurige rijstnoedel in de vorm van Miyazaki's beroemde personage, met courgettes of aubergines die in hartjes zijn gesneden, en een omelet versierd met kleine ketchuptekeningen.

bento ideeën

Laat je oude Tupperware achter en tover je maaltijden om tot magische momenten om je kinderen te verrassen. Als je onze tips volgt, word je een meester in het maken van kawaii bento! Wees gewaarschuwd, je kinderen zullen er dol op zijn!

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.