Kitsune, de Japanse vos met magische krachten

kitsune
Yōkai, Fascinerende Japanse Demonen Lezen Kitsune, de Japanse vos met magische krachten 11 minuten Volgende 12 Enge Urban Legends uit Japan

De Kitsune, een iconisch wezen uit de Japanse folklore, is een magisch dier dat bijzonder populair is in Japan.

De Kitsune (狐) is een vossengeest die behoort tot de yokai-familie, bovennatuurlijke wezens in Japan. Deze polymorfe vos bezit vele krachten, waaronder de mogelijkheid om te veranderen in een jonge vrouw.

Er wordt gezegd dat hij de boodschapper is van Inari, de godin van de rijst en de handel. Deze sluwe yokai houdt ervan mensen voor de gek te houden.

Ontdek het verhaal en de legendes van dit betoverende wezen. 🤩

Geschiedenis van de Kitsune

oorsprong van kitsune

Illustraties van Utagawa Kuniyoshi. Links: Godin Inari vergezeld door haar boodschapper-vos / Rechts: Prins Hanzoku bang gemaakt door een Kitsune.

De term kitsune betekent 'vos' of 'vossengeest' in het Japans. Volgens sommige wetenschappers vindt deze yokai zijn oorsprong in oude legendes uit China, Korea en India voordat hij deel ging uitmaken van de Japanse folklore.

De 9-staartige vossengeest werd Huli Jing genoemd in China en Kumiho in Korea. Het wezen lijkt ook op de Indiase Rakshaka, die eveneens illusiekrachten en een ondeugend karakter bezat. Sommige Japanners geloven echter dat de Kitsune een inheems concept is.

De vos verschijnt al in de 11e eeuw in de Konjaku Monogatari, een Japanse verzameling Aziatische volksverhalen. Er wordt gezegd dat vossen en mensen in harmonie samenleefden in het oude Japan. Daarom wordt de Kitsune, in tegenstelling tot zijn Chinese en Koreaanse tegenhangers, in de Japanse cultuur al sinds de 9e eeuw als goedaardig beschouwd, net als zijn neefje de Tanuki.

Hoewel de ware oorsprong van de Kitsune onduidelijk is, is hij het onderwerp van talloze legendes en Shinto, Taoïstische en Boeddhistische overtuigingen. In de verhalen wordt gezegd dat hij magische krachten en een zeer scherpe intelligentie heeft. 🤓

De magische krachten van de Kitsune

kitsune krachten

Links: Kunst door ©yuchenghong / Rechts: Onbekend

De yokai lijkt op een gewone vos, maar heeft meerdere staarten. Om te weten hoe oud een kitsune is, tel je het aantal staarten. Elke honderd jaar krijgt dit mythische wezen een nieuwe staart. Kitsune kunnen er tot negen hebben, wat een teken is van gevorderde ervaring en wijsheid. Ze hebben wit bont.

Bovendien nemen hun magische krachten toe met de jaren. Als hij honderd wordt, krijgt hij de kracht van metamorfose en kan hij een menselijke vorm aannemen, meestal die van een aantrekkelijke jonge vrouw. Daarom wordt de yokai vaak geassocieerd met een vrouwelijk figuur.

De vrouwelijke vos, uiterst intelligent en ondeugend, betovert mannen en haalt streken met ze uit. Ze is vaak goedaardig, maar kan soms ook kwaadaardig worden, afhankelijk van de situatie. Je moet weten dat ze erg gevoelig en haatdragend is. Pas daarom op dat je haar niet beledigt als je niet wilt dat ze een vreselijke vloek over je uitspreekt. Aan de andere kant is ze erg loyaal en oprecht. Over het algemeen is ze een eerlijke ziel die goede dingen brengt als je haar respecteert.

Op volwassen leeftijd wordt de Kitsune extreem krachtig en kan ze elk uiterlijk aannemen. Ze heeft de kracht om gedachten te lezen en bezit te nemen van geesten en dromen. Op deze manier kan het fantastische wezen mensen manipuleren en hun lot beïnvloeden.

Sommige zeer krachtige Kitsune kunnen de toekomst voorspellen en de ruimte-tijd beïnvloeden. Tot slot staat de hemelse vos ook bekend als meester van de illusie. Er wordt gezegd dat ze vuur kan maken door over haar staart te wrijven. 🔥

De verschillende soorten Kitsune

soorten kitsune

Illustraties door Matthew Meyer. Links: Myôbu / Rechts: Nogitsune.

Er zijn verschillende soorten Kitsune die verbonden zijn met de 13 elementen van de Japanse mythologie, zoals lucht, vuur, aarde, leegte, enz. Er wordt gezegd dat elke vos verbonden is met een bepaald element dat zijn temperament bepaalt.

In sommige legendes dragen de Kitsune een ketting van 12 kralen om hun nek, die deze elementen symboliseren. De 13e wordt vertegenwoordigd door het wezen zelf.

Tot de bekendste soorten Kitsune behoren de Myôbu en de Nogitsune.

  • De Myôbu zijn welwillende kitsune die verbonden zijn met het hemelse element en de godheid Inari. Een ontmoeting met hen is een goed voorteken.
  • De Nogitsune, die verbonden zijn met het element leegte, zijn bijzonder ondeugend, maar niet noodzakelijk kwaadaardig. Pas echter op dat je hun toorn niet aantrekt.

Bakemono Kitsune zijn geesten. Na hun dood kunnen magische vossen kiezen om een van hun staarten op te offeren om naar de aarde terug te keren of om in een geest te veranderen. Het is een beetje zoals onze kat met 9 levens.

Populaire legenden over de Kitsune

Sommige mensen geloven dat vrouwen die in de schemering alleen naar buiten gaan, eigenlijk vossen zijn. 🦊

Verschillende mythes vertellen dat deze vrouwen soms moeite hebben om hun ware aard te verbergen. Ze zijn bang voor hun vijanden , de honden en gelovige mannen die de macht zouden hebben om hen te ontmaskeren. Bovendien zouden hun spiegelbeeld of de effecten van alcohol hun ware identiteit onthullen. Dus als je twijfels hebt over de aard van je vriendinnen, weet je wat je te doen staat 😉

Als het op een zonnige dag begint te regenen, betekent dat in de Japanse verbeelding dat er een huwelijk heeft plaatsgevonden tussen een Kitsune en een mens. Dit is over het algemeen een goed voorteken. Van de kinderen die uit deze verbintenis geboren worden, wordt gezegd dat ze een menselijk uiterlijk hebben, met bepaalde krachten die ze van hun moeder hebben geërfd. Een van de populairste legendes is die van Kuzunoha.

De legende van Kitsune Kuzunoha, een prachtig verhaal

legenden van kuzunoha

Voorstellingen van Kitsune Kuzunoha. Links door Utagawa Kuniyoshi / Rechts door Matthew Meyer.

In het bos van Shinoda werd een witte vos gevangen door een jager die op zoek was naar een geneesmiddel. Toen hij langsliep, kreeg de jonge Abe no Yasuna medelijden en besloot het dier te helpen. Hij vocht met de jager en redde de uitgeputte vos.

Dankbaar voor zijn redder nam de vos een menselijke vorm aan en bezocht hem om zijn wonden te verzorgen. Naarmate ze meer tijd met elkaar doorbrachten, werden de twee verliefd. Gecharmeerd door de mooie Kuzunoha, vroeg Abe no Yasuna haar al snel ten huwelijk. Later kregen ze een zoon genaamd Seimei. Het kind had enkele van zijn moeders krachten geërfd en bezat een opmerkelijke intelligentie en vaardigheden.

Op een dag, toen zijn moeder de chrysanten in de tuin bekeek, ontdekte de jonge Seimei het puntje van een vossenstaart. Ontmaskerd werd Kuzunoha gedwongen haar familie te verlaten. Voor ze vertrok, regelde ze een ontmoeting met haar geliefde in het bos waar ze elkaar hadden ontmoet.

Toen Abe no Yasuna en zijn zoon het bos ingingen, zagen ze een majestueuze witte vos. Het was Kuzunoha, die in haar dierlijke vorm aan hen verscheen om te onthullen dat ze de kami van het Shinoda-woud was. Voordat ze terugkeerde naar haar wilde leven, gaf de vos haar zoon de kracht om dieren te begrijpen en met dieren te communiceren.

De legende van Kitsune Tamamo no Mae, een duister verhaal

legende tamamo no mae

Afbeeldingen van de Kitsune Tamamo no Mae. Links door Utagawa Kuniyoshi Rechts door Matthew Meyer.

Een andere legende vertelt over een mooie en intelligente jonge vrouw die keizer Toba no In en zijn zoon betoverde.

De mysterieuze Tamamo no Mae was ondanks haar jeugd verbazingwekkend beschaafd. Haar scherpzinnige geest, onberispelijke uiterlijk en ongeëvenaarde schoonheid verblindden het hof, zozeer zelfs dat ze de bijnaam ' Shining Jewel Maiden' kreeg.

Op een dag werden de keizer en zijn zoon allebei ernstig ziek zonder verklaring. Nadat ze verschillende priesters hadden opgeroepen en talloze remedies hadden geprobeerd, maar zonder resultaat, riepen ze de hulp in van een astroloog om de oorzaak van de ziekte te achterhalen.

Abe no Yasuchika, die ook de gave van exorcisme bezat, ontdekte al snel de ware identiteit van Tamamo no Mae. De mooie jonge vrouw bleek een bijzonder kwaadaardige 9-staartige vos te zijn.

Er werd een jacht georganiseerd om het gevaarlijke wezen te doden, dat vervolgens vluchtte. Na gedood te zijn door een pijl, werd de vos getransformeerd in een vervloekte steen met de kracht om iedereen te doden die hem aanraakte.

In een andere legende was Tamamo no Mae een welwillende geest die de krachten van het kwaad verdreef. Een klokkenspel kondigde zijn komst altijd aan door 13 keer te luiden, als symbool voor de 13 elementen uit de mythologie.

De betekenis van Kitsune in de Japanse cultuur

kitsune heiligdom

Kitsune standbeelden in de Toyokawa Inari tempel, prefectuur Aichi.

De Kitsune staan bekend als de beschermers en boodschappers van Inari. Hun standbeelden staan dan ook in de heiligdommen van deze Shinto-godheid. Vereerd door de Japanners, worden ze ook beschouwd als beschermende kami, vooral tegen boze geesten.

Japanse kunstenaars en het Kabuki-theater verwijzen in hun werk regelmatig naar de 9-staartige vos. Dat de Kitsune zo beroemd is, komt echter voor een deel door manga, anime en videogames, die grotendeels geïnspireerd zijn op de mythe in menselijke of dierlijke vorm.

In de beroemde animatiefilm Naruto vertegenwoordigt het personage Kyûbi een vossengeest die bezit neemt van de held. Later verscheen in de Pokémon-tekenfilm Goupix en Feunard, twee versies die zijn afgeleid van de Kitsune. De vrouwelijke vos is ook verschenen in een aantal videogames, zoals League of Legends, tot grote vreugde van gamers.

kitsune in pop cultuur

Boven: Kyûbi in Naruto / Linksonder: Pokémon Feunard / Rechtsonder: Pokémon Goupix.

De betekenis van het Kitsune-masker

Als je dit tot nu toe hebt gevolgd, weet je dat de Kitsunes de boodschappers zijn van de godin Inari. Als zodanig worden ze zelf aanbeden als kami (Shinto-goden). Voor de oogst organiseren de ⛩️ heiligdommen gewijd aan de godin van de rijst en de vruchtbaarheid vieringen waarbij deelnemers Kitsune-maskers kunnen dragen. Het doel is om de goede gunsten van de godheden aan te trekken en zo een goede oogst te garanderen. 🌾

Maar de meeste kans om je vossenmasker te dragen heb je tijdens matsuri (populaire Japanse festivals).

kitsune masker

Het bekendste festival is de Oji Kitsune no Gyoretsu (lit. "de Oji vossenparade"). Dit evenement vindt plaats op oudejaarsavond in Tokio en brengt honderden mensen samen die verkleed of geschminkt zijn als vos. De optocht marcheert naar de Oji schrijn om het eerste gebed van het jaar te zeggen.

Maar waarom, vraag je je misschien af? De traditie is gebaseerd op een legende volgens welke de Kitsunes elk jaar samenkomen onder een boom om het nieuwe jaar te verwelkomen. Daarna nemen ze de vorm aan van mensen vermomd als Kitsune om zich discreet een weg te banen naar het Oji heiligdom voor het eerste jaarlijkse bezoek. Ze zeggen niet voor niets "sluw als een vos". 😄

Als je in deze tijd van het jaar in de buurt bent, is het een kans om een onvergetelijke oudejaarsavond door te brengen en misschien, wie weet, een paar Kitsunes te spotten die verstopt zitten in de menigte 😉

Tot slot wordt het Kitsune masker ook gebruikt in het theater, waar in veel Kabuki toneelstukken nog steeds bepaalde populaire verhalen rond deze vos worden verteld.

Een magisch wezen dat zowel mysterieus als fascinerend is, de 9-staartige vos, een meester in sluwheid, heeft zich meester gemaakt van de Japanse folklore. De populariteit van de Kitsune blijft elk jaar groeien in Japan en de rest van de wereld.

Afbeelding omslag: Kunstwerk door Anthony Christou. (©AchristouArt)

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.