Betekenis van Maneki Neko

maneki neko betekenis

Overal kom je hem tegen: in souvenirwinkels in Japan, bij de ingangen van winkels, en in Aziatische restaurants wereldwijd. Deze Japanse geluksbrenger, vereerd door de bewoners van de archipel, beschermt zijn eigenaren en brengt welvaart en voorspoed in huis.

De Maneki Neko is een Japans beeldje dat een zittende kat voorstelt met één voorpoot omhoog als teken van welkom. Dit kleine 'welkomstkatten'-beeldje heeft verschillende betekenissen, afhankelijk van de kleur, maar staat vooral bekend om het brengen van geluk en voorspoed aan de eigenaar.

Dit keramieken beeldje, dat erg populair is in de Japanse folklore, heeft de tand des tijds doorstaan en wordt zelfs geëerd met een feestdag op de Japanse kalender. De Maneki Neko neemt niet voor niets een belangrijke plaats in binnen de Japanse cultuur en verbindt de tradities van het verleden met de wereld van vandaag.

Waar komt zijn naam vandaan? Waar verschijnt hij? Welke rol vervult hij?

Focus op de favoriete kat van Japan! 😃

Wie is Maneki Neko?

maneki neko betekenis

De Maneki Neko, een klein traditioneel beeldje van keramiek of porselein, toont een lachende kat die zijn poot opsteekt. Zijn naam is afgeleid van het Japanse werkwoord "maneki" wat "uitnodigen" betekent, en het zelfstandig naamwoord "neko," wat "kat" betekent. Het beeld staat dus symbool voor de 'uitnodigende kat.'

Volgens de traditie brengt deze geluksbrenger 💰 voorspoed aan zijn eigenaar. Dit verklaart waarom je vaak dit kleine katje aantreft bij de ingang van winkels of op de toonbank.

Buiten winkels is de Maneki Neko eveneens populair in huis, waar hij te vinden is als sleutelhanger of spaarpot. Zoals je kunt zien, is de Maneki Neko veel meer dan zomaar een katachtige 😉

Hoe hoger deze kat zijn poot opheft, hoe krachtiger hij is. Naarmate de tijd verstrijkt, gaan de ledematen van de Maneki Neko steeds hoger de lucht in. Je kunt dus zijn jaartelling raden aan de hand van de hoogte van zijn poten. Slim, nietwaar? 😄

Hoewel Maneki Neko's meestal van keramiek of porselein zijn, zijn er ook varianten in verschillende materialen, waaronder plastic of goud en jade voor de meer luxueuze exemplaren. Sommige beelden zijn zelfs voorzien van zonnecollectoren, waardoor ze een charmante beweging maken.

maneki neko kopen

Wist je dat? Als de Maneki Neko zijn linkerpoot opheft, trekt hij klanten aan en als zijn rechterpoot in de lucht is, nodigt hij mensen uit om geld uit te geven in de winkel. Dit bijgeloof verschilt afhankelijk van de regio, het tijdperk en de specifieke winkel. Soms heft de Maneki Neko beide poten op, of zelfs alle vier, om zijn krachten te bundelen.

Betekenis van de kleur van de Maneki Neko

Naast de verschillende houdingen komt dit geluksbeeldje in verschillende kleuren voor.

maneki neko kleuren

  • Wit: dit is de meest voorkomende versie van de Maneki Neko, een symbool van zuiverheid en vreugde.
  • Zwart: deze kleur schrikt boze geesten, ziektes en kwaadwillende mensen af.
  • Rood: brengt bescherming en gezondheid.
  • Roze: brengt liefde voor stelletjes.
  • Geel of goud: brengt rijkdom.
  • Groen: helpt je slagen op school.
  • Driekleur: deze versie van Maneki neko is nog steeds het populairst en het meest effectief. Een driekleurige vacht, wit met zwarte en rode vlekken, is vrij zeldzaam bij de Japanse bobtail, de kat die de inspiratie vormde voor de Maneki Neko.

Ongeacht welke kleur hij heeft, bezit deze vrolijke kleine kat tal van deugden. Zijn meest bekende functie is echter het vullen van je portemonnee. 🤑

Accessoires voor Maneki Neko

maneki neko accessoires

Misschien is het je opgevallen dat deze kat altijd een rode sjaal of kraag met een belletje om zijn nek draagt? Deze accessoires werden vaak gebruikt in de Edo-periode om katten van welgestelde eigenaren te onderscheiden. Rood was de kleur van de bloem die werd gebruikt om de halsbanden van deze vooraanstaande katten te vervaardigen. 👑

Aan de andere kant draagt de Maneki Neko soms een slabbetje dat doet denken aan de boeddhistische godheid Jizo, de beschermheer van kinderen. Het is mogelijk dat dit een symbolische link heeft met Boeddha.

Tot slot nodigt de koban, een grote gouden munt uit het Edo-tijdperk, uit tot geluk in huis en succes in zaken. 💹

Betekenis van de gebaren van deze Japanse kat

Je zou kunnen denken dat deze kleine kat hallo of tot ziens zegt. Echter, in de Japanse symboliek betekent de beweging van de poot met de hand naar beneden gekanteld juist een uitnodiging en heeft het niets te maken met de begroetingen in het Westen.

De houding van het beeldje doet denken aan een kat die zichzelf verzorgt. In het Chinese bijgeloof is dit een teken dat de komst van een gast of regen aankondigt. In beide gevallen kan dit verklaren waarom mensen een winkel binnengaan. 🤷

De plaats van de Maneki Neko volgens de traditie

Over het algemeen vindt deze kleine kat zijn plek in winkelpuien, naast kassa's of op de toonbank van een restaurant of bar.

Binnenshuis staat hij vaak bij de ingang of op een plank, fungerend als decoratief object dat duidelijk zichtbaar is voor alle leden van het huishouden. Om geluk te brengen, plaatst men hem ook wel in een kamer waar men verondersteld wordt te werken, zoals bijvoorbeeld een kantoor.

Een zwarte Maneki Neko kun je ook voor een spiegel hangen om zijn beschermende kracht te versterken. Let echter op dat je hem niet voor een raam plaatst, omdat de energie dan naar buiten wordt gestuurd.

Oorsprong van de Maneki Neko

gotokuji tempel maneki neko

Beeldjes van Maneki Neko in de Gotokuji tempel in Tokio ©Dick Thomas Johnson/Flickr

De geschiedenis van de beroemde kat gaat vermoedelijk terug tot het Edo-tijdperk, tussen 1600 en 1868. Het was echter pas tijdens de Meiji-regering dat de kat echt in zijn element kwam, aangezien hij al werd beschouwd als een geliefde geluksbrenger door de mensen van de archipel.

Er zijn verschillende Japanse legendes over deze gelukskat. Een van de bekendste verhalen is die van een arme priester die alleen woonde met zijn trouwe kat, genaamd Tama, in de Gotokuji-tempel.

"Op een stormachtige dag smeekte de wanhopige priester zijn trouwe viervoeter om hulp. Enkele stappen verderop, om aan de stortregen te ontsnappen, vond Heer Naotaka zijn toevlucht onder een boom tegenover de tempel van de oude priester. Fel bliksemflitsen doorkliefden de lucht. Juist op dat moment zag de heer de kat in de verte, alsof hij met zijn poot zwaaide als een uitnodiging. Intrigerend besloot Naotaka het dier te benaderen, liep erop af, en op het moment dat hij zich omdraaide, sloeg de bliksem met kracht in op de boom die hem een ogenblik eerder beschutting bood.

Dankbaar maakte de heer royale donaties aan de tempel, en sindsdien ontbrak het zijn gasten nooit meer aan iets. Hij wijdde de tempel toe aan de redder die hem behoed had voor de bliksem en liet een standbeeld van de kat oprichten. Sindsdien staat de kat in de gedachten van de Japanners symbool voor geluk en bescherming".

Een andere legende vertelt het verhaal van een oude vrouw die in smerige omstandigheden leefde in Asakusa Imado.

"Op een dag, toen ze niets meer had, moest ze haar kat verkopen om eten te kunnen kopen. Ontroostbaar begon ze elke nacht over haar huisdier te dromen. Toen, in haar droom, stelde haar metgezel voor dat ze beeldjes van hem zou maken en die zou verkopen. En dat deed ze. De beeldjes waren zo succesvol dat de oude vrouw heel rijk werd. Zo ontstond Maneki Neko."

Een beroemde kat in Japan en daarbuiten

Chinese maneki neko

De Maneki Neko is zo belangrijk in de Japanse cultuur dat er een speciale dag aan hem is gewijd. 29 september is zijn feestdag. Zowel de boeddhistische tempel Gotokuji als het Shinto-schrijn Imado-Jinjao hebben hun toewijding aan hem geuit, met honderden beeldjes die zijn beeltenis vertegenwoordigen. Als je van plan bent om naar Japan te reizen, raad ik een bezoek aan deze plaatsen zeker aan. 👍

Wist je dat deze beroemde magische kat als muze heeft gediend voor veel katachtigen figuren? Onder hen bevinden zich Hello Kitty, de geliefde ster van kinderen, Meowth, de geldbeluste Pokémon, en de beroemde samoeraikat Hikonyan. De Maneki Neko heeft in Japan talloze manga's, fictieve personages en videogames geïnspireerd!

Met zijn schattige gezichtje heeft deze kleine kat ook de harten van de Chinezen veroverd voordat hij westerlingen verleidde. In China staat hij bekend als "zhao cai mao," wat "de kat die rijkdom uitnodigt" betekent. Deze mysterieuze kat is duidelijk aanwezig in elke Chinatown over de hele wereld, zo populair is hij in de Aziatische cultuur. In andere landen staat hij bekend als de Gelukskat.

maneki neko collectie

In het kort, als je overweegt deze kleine kat met zijn talrijke deugden te adopteren, weet dan dat hij je ruimschoots zal belonen door geluk, voorspoed, gezondheid en vooral rijkdom in huis te brengen.

Onze boetiek biedt een prachtige Maneki Neko collectie om je te helpen de gelukskat te vinden die aan al je verwachtingen voldoet.

Meer informatie

Vond je ons artikel over de Maneki Neko leuk? Neem dan ook een kijkje bij ons artikel over de Daruma-pop, een andere zeer populaire Japanse geluksbrenger!

Dit eigenaardige, ronde beeldje herbergt een verhaal dat even fascinerend als intrigerend is. Als je voor een project staat dat je nauw aan het hart ligt, of als je droomt van het laten uitkomen van je diepste wens, dan is de Daruma de Japanse talisman die je zoekt!

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.