Met een overvloed aan vulkanische activiteit, biedt de Japanse archipel een schat aan natuurlijke warmwaterbronnen die zowel de lokale bevolking als toeristen in verrukking brengen.
Een onsen is een geothermisch verwarmd thermaal bad dat tal van voordelen biedt voor lichaam en geest. Warmwaterbronnen bevinden zich vaak in uitzonderlijke omgevingen en bieden een unieke ervaring van ontspanning en welzijn.
Laat de dagelijkse beslommeringen achter je en ontdek meer over Onsen in ons artikel!
Wat is een onsen?
Het woord "Onsen" 温泉 bestaat uit twee kanji die "heet" en "bron" betekenen.
Het zijn warmwaterbronnen van vulkanische oorsprong die bekend staan om hun geneeskrachtige en verjongende eigenschappen.
Onsen zijn vaak te vinden in idyllische settings en hebben aparte gedeeltes voor mannen en vrouwen. In Japan is naaktheid doorgaans verplicht in deze thermale baden.
Het natuurlijk verwarmde water moet een temperatuur van meer dan 25°C hebben, maar de baden zelf kunnen vaak temperaturen rond de 50°C bereiken, wat behoorlijk intens kan zijn als je er niet aan gewend bent. 🥵
Kusatsu Onsen spa, ten noordwesten van Tokio.
Naast de verkwikkende baden, bieden onsen vaak ook catering en accommodaties, vooral in traditionele Japanse hotels, bekend als Ryokan.
De verscheidenheid aan spa's in de archipel is indrukwekkend, met binnen- en buitenbaden van diverse temperaturen, water dat varieert in helderheid en zelfs baden die doordrenkt zijn met geuren zoals groene thee. Er is voor elk wat wils onder de liefhebbers van balneotherapie!
Warmwaterbronnen die al eeuwenlang populair zijn
De populariteit van deze warmwaterbronnen dateert al eeuwen terug tot het oude Japan. Badderen was een reinigingsritueel in de Shinto-religie, en de traditie gaat nog steeds door. De Misogi-praktijk, die vandaag de dag wordt voortgezet, omvat onderdompeling onder watervallen of het baden in natuurlijke bronnen om onzuiverheden uit het lichaam te verwijderen en de geest te zuiveren.
Takaragawa onsen in herfstkleuren. ©eariewboo / Adobe stock
De oorsprong van thermale baden in Japan gaat terug tot een ver verleden, verweven met oude mythen en geschriften. Sommige geleerden suggereren zelfs dat vulkanische bronnen een rol hebben gespeeld in de vroege geschiedenis van de Japanse beschaving. Het zoutgehalte in deze bronnen trok namelijk wild aan, wat leidde tot menselijke nederzettingen rondom de warmwaterbronnen.
Rond de 8e eeuw begonnen de edelen van het keizerlijke hof het baden te omarmen, waarbij ze zich voor belangrijke ceremonies reinigden. Deze gewoonte verspreidde zich geleidelijk onder de bredere bevolking, en in die tijd werden houten kuipen gebruikt als baden.
Het ritueel vond ook zijn weg naar de monniken, aangezien het boeddhisme en zijn soetra's de voordelen van een warm bad benadrukten voor het behoud van gezondheid en het aantrekken van geluk.
Onsen Goshono-yu in Kinosaki, het dorp met 7 openbare onsen. ©DP Toyooka stad
Langzaam maar zeker veranderden onsen van heilige plaatsen die dienden om goden te vereren en zuivering te zoeken in echte therapeutische remedies.
De oudste natuurlijke warmwaterbronnen werden al in de oudheid gebruikt vanwege hun genezende eigenschappen, terwijl het concept van spa-vakanties teruggaat tot het einde van de feodale periode. In de Edo-periode begonnen Japanse artsen onsen-kuren voor te schrijven vanwege hun heilzame effecten op de gezondheid.
Vandaag de dag trekken Japanse warmwaterbaden enorme aantallen bezoekers, met meer dan 130 miljoen bezoeken per jaar. In de archipel begeven mannen en vrouwen van alle leeftijden zich regelmatig naar onsen om te ontspannen en te profiteren van de heilzame eigenschappen van deze warmwaterbronnen.
Wat is het verschil tussen een onsen en een sento?
In tegenstelling tot een onsen, waarvan het water afkomstig is van natuurlijke vulkanische bronnen, is een sento een bad gevuld met stadsleidingwater. In vroegere tijden, toen de inwoners van Japan nog geen badkuipen hadden, gebruikten ze hun plaatselijke openbare baden om zich te wassen en sociaal contact te hebben. Ondanks de komst van badkamers is deze traditie tot op de dag van vandaag behouden gebleven, en Japanners gaan nog steeds naar de sento om te ontspannen.
Sento, een openbaar bad in Tokio ©Soyoung Han
Onsen zijn doorgaans te vinden in landelijke of bergachtige gebieden, te midden van adembenemend natuurschoon. Hier kun je genieten van openluchtbaden met uitzicht op de majestueuze berg Fuji of zelfs aan de kust. In tegenstelling hiermee bevinden sento's zich binnenshuis en zijn meestal te vinden in stedelijke gebieden.
Leuk weetje: In onsen is het traditionele kledingstuk de yukata. Deze lichte kimono is zeer comfortabel om te dragen na een bad en de naam betekent letterlijk "badkledingstuk". |
De voordelen van warmwaterbronnen
Volgens Gotô Konzan, een vooraanstaand arts uit de Edo-periode, stimuleren en herstellen de hete baden van onsen de Ki (levensenergie). Dit komt door het vulkanische water dat rijk is aan mineralen zoals zwavel, zout en ijzer, welke over talrijke therapeutische eigenschappen beschikken. Onsen staan met name bekend om hun regeneratieve en helende krachten.
Naast het verbeteren van de huid dankzij de antioxiderende eigenschappen, heeft het thermale water in onsen ook genezende krachten. Deze baden kunnen aandoeningen zoals gewrichtspijn, reuma, huidproblemen, stofwisselingsstoornissen en vele andere kwalen behandelen. Het is belangrijk op te merken dat om deze genezende eigenschappen te behouden, het mineraalwater rechtstreeks uit de warmwaterbron moet stromen en voortdurend moet worden ververst.
👉 Regels voor een Japans bad
Meestal is er een toegangsprijs (ongeveer 500 yen) vereist. Bovendien dien je al je bezittingen achter te laten in de kleedkamer, omdat naaktheid verplicht is. Hier is geen ruimte voor verlegenheid! Je kunt echter een kleine handdoek bij de hand houden voor wanneer je uit het bad komt.
Wist je dat? De Japanse handdoek die in bad wordt gebruikt, staat bekend als "tenugui". Het is een dunne katoenen handdoek, meestal 35 bij 90 cm groot, met een uitstekende absorptie en snelle droogtijd. Tenugui kan wit zijn of bedrukt zijn met verschillende patronen. |
Om een onsen te betreden, dien je volledig schoon te zijn, aangezien het water in de baden niet wordt gedesinfecteerd. Een grondige douche is verplicht en noodzakelijk.
Vervolgens is het van essentieel belang om rustig te blijven om de serene zen-sfeer van de plaats niet te verstoren. Duiken, lawaai maken of rennen is ten strengste verboden. Je dient ook je haar naar achteren te binden en nooit je hoofd voorover te buigen, anders kun je opzij worden aangekeken.
Etiquette in een Onsen in Japan
- Geen tatoeages
- Geen zwemkleding
- Geen haar in het water
- Geen handdoek in het water
- Niet springen in de baden
- Niet zwemmen in de baden
- Beperk alcohol- en voedselinname voor het betreden van de baden.
Zijn tatoeages en onsen onverenigbaar?
Sommige onsen staan geen mensen met tatoeages toe vanwege de associatie van tatoeages met de yakuza en georganiseerde misdaad in de Japanse cultuur. Dit standpunt is echter aan het veranderen, en steeds meer onsen maken geen onderscheid op basis van tatoeages. Het is echter raadzaam om dit vooraf te controleren om zeker te zijn van de regels van de specifieke locatie.
De beste onsen en warmwaterbronnen in Japan
Als je de kans hebt om Japan te bezoeken, raden we ten zeerste aan de onvergetelijke onsen-ervaring te beleven om lichaam en geest te ontspannen. In het Land van de Rijzende Zon zijn er overal warmwaterbronnen te vinden, en er is een grote verscheidenheid aan kuuroorden om uit te kiezen. Voor ieder wat wils.
Nyuto Onsen gemengde baden, prefectuur Akita ©Narongsak Nagadhana / Shutterstock.com
Hier zijn 10 droomlocaties die zeker in de smaak zullen vallen!
👙 Badkleding toegestaan
- Amagiso Onsen (prefectuur Shizuoka)
- Hakone Kowakien Yunessun (Kanagawaprefectuur )
☮ Tatoeages welkom
- Dogo onsen (prefectuur Ehime)
- Sekizenkan Ryokan (prefectuur Gunma)
🔑 Privébaden beschikbaar
- Takefue (prefectuur Kumamoto)
- Hakone Yuryo (Kanagawaprefectuur )
Gemengde baden
- Fukiage onsen hounkaku (prefectuur Miyagi)
- Nyuto Onsen (prefectuur Akita)
Gratis
- Kawarage Oh-yu-daki (prefectuur Akita)
- Kokanesaki Furofushi Onsen (prefectuur Aomori)
De Japanse cultuur heeft een diepgeworteld ritueel van baden, dat teruggaat tot de invloed van de Shinto-religie en het boeddhisme.
Onsen, erkend door de Japanse geneeskunde vanwege hun talloze therapeutische voordelen, bieden ook een uitzonderlijk moment van ontspanning te midden van vaak prachtige omgevingen.
In Japan koesteren makaken zich ook graag in warmwaterbronnen! Credits: Jonathan foerageert
Als je de kans krijgt om een thermaal bad in Japan te ervaren, aarzel dan niet! Een bezoek aan een onsen is een unieke ervaring die je niet mag missen!