Wabi sabi, de kunst van imperfectie

Wabi sabi, de kunst van imperfectie
Onsen, de Japanse Warmwaterbaden Lezen Wabi sabi, de kunst van imperfectie 8 minuten Volgende Wat is een Bento Box?

Ken jij de filosofie van wabi-sabi? Een Japans concept dat de nadruk legt op elegantie door middel van minimalisme en een terugkeer naar eenvoudige schoonheid 🌿.

Wabi-sabi is een esthetische en spirituele benadering die de schoonheid van imperfectie viert. Het draait om het begrip van schoonheid in relatie tot de veranderingen die de tijd met zich meebrengt, en het heeft invloed op diverse gebieden zoals kunst, literatuur en persoonlijke groei. Dit gedachtegoed is geïnspireerd door boeddhistische monniken en het taoïsme.

Het concept van wabi sabi

wabi sabi concept

bron: Unsplash.com

Laten we eens dieper ingaan op de etymologie van het wabi-sabi concept om het beter te begrijpen. Dit woord bestaat in feite uit twee afzonderlijke ideeën: wabi en sabi.

Wabi belichaamt eenvoud en natuurlijkheid en roept schoonheid op in haar meest nederige vorm. Hierin maken imperfecties deel uit van de harmonie, zoals wanneer we betoverd worden door de gratie van een bloem met een ontbrekend bloemblad.

Sabi daarentegen symboliseert de natuurlijke slijtage die de tijd met zich meebrengt en de aantrekkelijkheid van dingen die geleefd hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld in het waarderen van meubels met een patina of kleine tekenen van veroudering.

Het wabi-sabi concept viert de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid, en reflecteert de cyclus van het leven. Het benadrukt dat harmonie te vinden is in natuurlijkheid en spontaniteit, niet in het vermijden van gebreken. Asymmetrie, vergankelijkheid, onevenwichtigheden, onvolmaakte vormen en zelfs breuken worden gebruikt om dingen te verheffen. Wabi-sabi roept de gevoelens op die ontstaan bij het aanschouwen van een natuurlijk landschap, een ogenschijnlijk onregelmatige terracotta kom of een wijn die door de jaren heen is gerijpt.

Deze Japanse stroming, die elegantie en ingetogenheid hoog in het vaandel draagt, ontstond tussen de 12e en 15e eeuw, met name in de ontwerpen van Zen-tuinen en in de Japanse kunst en literatuur.

🧘‍♂ De oorsprong van deze Japanse filosofie

sen no rikyu theehuis

Tai-an theehuis in Myōki-an, Kyoto ontworpen door de grote theemeester Sen no Rikyū in 1582. bron: wikipedia

De wabi-sabi filosofie vindt haar oorsprong in de theeceremonie. In de 19e eeuw, toen deze traditie streefde naar perfectie met luxe Chinese attributen en een uiterst verzorgde tuin met archetypisch symmetrische vormen, introduceerde een zenmonnik genaamd Murata Shuko een andere vorm van verfijning. Hij transformeerde deze traditionele ceremonie door handgemaakte objecten met imperfecte contouren te gebruiken, die beter de essentie van Zen-filosofie weerspiegelden. Later volgde theemeester Sen no Rikyu zijn voorbeeld door de kostbare Chinese gebruiksvoorwerpen te vervangen door lokale stukken, waardoor een nieuwe theeceremonie ontstond die elegantie en eenvoud combineerde.

Het taoïsme, een Chinese filosofie die harmonie, kalmte, nederigheid en acceptatie promoot, vertoont sterke overeenkomsten met de principes van wabi-sabi.

Een levensfilosofie

wabi sabi filosofie

Foto: Yasunari Nakamura

In de moderne wereld streven velen naar perfectie op alle gebieden, maar dit streven biedt vaak geen voldoening aan degenen die ermee worstelen. In Japan, een land dat zowel traditie als moderniteit omarmt, is wabi-sabi een diepgeworteld onderdeel van de cultuur, zowel op het gebied van schoonheid als spiritualiteit.

Wabi-sabi esthetiek

Binnen de Zen-filosofie zijn er zeven Japanse esthetische principes:

  • Kanso: eenvoud en soberheid
  • Fukinsei: asymmetrie en het ontbreken van perfecte symmetrie
  • Shizen: natuurlijkheid
  • Seijaku: kalmte en rust
  • Shibui: subtiliteit en suggestie
  • Datsuzoku: originaliteit
  • Yugen: subtiele gratie
kersenbloesem

bron: Unsplash.com

Net als bij hanami, wanneer kersenbloesem wordt bewonderd, ontleent het begrip schoonheid zijn betekenis aan de cyclus van het leven, de magie van het moment en eeuwige vernieuwing. Dit verschilt sterk van de westerse cultuur, die voorstander is van regelmaat en de afwezigheid van gebreken. Deze Japanse esthetiek is ook terug te vinden in Zen-tuinen, met hun onvolledige, asymmetrische vormen die emotie oproepen.Daarnaast vinden we deze artistieke gevoeligheid ook terug in praktijken zoals Ikebana (bloemschikkunst) en haiku (Japanse gedichten).

Een spirituele levenswijze

Het toepassen van de wabi-sabi filosofie betekent het leven benaderen met een andere kijk op het universum, in harmonie met de natuur. Het biedt een manier om de ware schoonheid van dingen te begrijpen en vervulling te vinden.

Wabi-sabi bevordert een welwillende benadering van het leven, waarbij weerstand en controle plaatsmaken voor acceptatie en loslaten. Het opent de deur naar een nieuwe perceptie van de omgeving. De zoektocht naar perfectie, die ooit zo belangrijk leek, wordt eentonig en betekenisloos.

Door deze Zen-filosofie te omarmen, geven we onszelf toestemming om fouten te maken en terug te keren naar de eenvoudige genoegens van het leven, naar wat werkelijk essentieel is. Dit concept is ook veelvoorkomend op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

De wabi sabi-decoratiestijl

wabi sabi decoratie

Sania Pell, Elle Decoration, UK / Interieurontwerper Alex Vervoordt, foto gezien op pinterest

Wabi-sabi is momenteel een populaire decoratietrend die eenvoud en natuurlijkheid omarmt. Belangrijke kenmerken van deze Japanse kunststroming zijn het gebruik van ruwe, verweerde materialen met onregelmatige vormen en texturen, zoals hout, steen, terracotta, linnen en katoen. Neutrale kleuren zoals grijs, taupe, terracotta, beige en groen worden vaak gekozen.

Handgemaakte, door mensen gemaakte voorwerpen passen perfect bij deze inrichtingsstijl. Antieke meubels met een patina en gerecyclede items worden ook gewaardeerd. Een subtiel en verfijnd decor, zoals een eenvoudige vaas met bloemen op een houten tafel of aardewerk dat aan de muur hangt, past goed bij deze minimalistische stijl.

Dit concept is ook terug te vinden in het servies. In dit geval kiezen we voor handgemaakt, onregelmatig Japans servies met unieke stukken.

japans servies kopen

Bovendien benadrukt wabi-sabi de vlekken, kleine breuken en barsten die onvermijdelijk ontstaan door de tand des tijds. Hierbij past perfect de kunst van Kintsugi, een traditionele Japanse techniek om gebroken aardewerk te repareren en de prachtige scheuren te accentueren door ze te vullen met goud. Hoewel deze eeuwenoude techniek veel geduld vereist, zijn er tegenwoordig vereenvoudigde methoden beschikbaar om zelf Kintsugi te beoefenen, met talloze online tutorials. Dus waarom zou je je oude keramiek niet een nieuw leven geven in plaats van het weg te gooien?

🙆‍♀️ Pas wabi-sabi toe in je dagelijks leven

Wabi-sabi is meer dan een filosofie; het is een levenskunst die een terugkeer naar de essentie omarmt. Als je van nature een perfectionist bent en soms overweldigd raakt of zelfs op het randje van een burn-out staat, is het wellicht tijd om wat flexibiliteit in je leven te introduceren. Bevrijd jezelf van de eindeloze zoektocht naar perfectie en omarm een meer zen levensstijl door dagelijks wabi-sabi toe te passen.

de schoonheid van onvolmaakte dingen

bron: Unsplash.com

Verander je perspectief

Begin met het veranderen van je perspectief en word je bewust van de schoonheid van imperfecte dingen. Kan dat kleine barstje in de muur niet juist karakter aan je huis geven? Zijn die sporen van slijtage en littekens niet het bewijs van een rijk en uniek leven vol uitdagingen?

🤦‍♀️ Elimineer het overbodige

De volgende stap is om overbodige zaken uit je leven te verwijderen. Doe afstand van dingen die je niet nodig hebt, onnodige bezittingen en kleren die je nooit draagt. Overweeg zelfs om zonder televisie of smartphone te leven, en richt je meer op buitenactiviteiten zoals tuinieren, om terug te keren naar de basis.

Minder en bewuster consumeren

Wabi-sabi moedigt ook aan om te kiezen voor lokale, fair trade en ambachtelijke producten en bewuster te consumeren. Verspil niet langer te veel, maar recycle en hergebruik zoveel mogelijk.

Wees dankbaar

In plaats van te focussen op wat je niet hebt en anderen te bekritiseren, wees dankbaar voor wat het leven je wel biedt. Misschien heb je een liefhebbende familie, betrouwbare vrienden, fijne collega's, en nog veel meer om dankbaar voor te zijn.

Erken je eigen kwaliteiten

In plaats van je te concentreren op je fouten, maak een lijst van je eigen kwaliteiten. Dit zal je helpen om een positievere kijk op jezelf te ontwikkelen en persoonlijke groei te stimuleren.

❤️ Accepteer en omarm onvoorwaardelijke liefde

Om gelukkig te zijn, hoef je uiteindelijk alleen maar van jezelf te houden zoals je bent en je eigen onvolkomenheden en die van anderen te accepteren. Dit vereist ook het vermogen om los te laten en te vergeven.

Wabi-sabi, de kunst van imperfectie, verandert de manier waarop we naar de wereld om ons heen kijken. Deze filosofie, die een terugkeer naar de basis omarmt, kan een sleutel tot geluk zijn, of het nu gaat om kunst, spiritualiteit of zelfs psychologie. Ben jij klaar om deze benadering over te nemen?

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.