Wat is een Bento Box?

wat is een bento box

Een bento box, ofwel Japanse lunchbox, is een handige maaltijdcontainer met meerdere compartimenten, bedoeld om snel een maaltijd mee te nemen en buiten te eten.

Eenmaal kennisgemaakt met deze Japanse lunchbox, zul je waarschijnlijk afscheid willen nemen van je Tupperware, die je maaltijd verandert in een rommeltje, je voorverpakte salades bij de supermarkt links willen laten liggen, en stoppen met het kopen van dure sandwiches bij de bakker.

De geschiedenis van de bentobox

De geschiedenis van de bento box gaat terug tot de 12e eeuw in Japan, toen mensen al voedsel in dozen verdeelden om onderweg te kunnen eten. Oorspronkelijk bestond een bento uit rijst en gedroogde vis, die later werden vervangen door rijstknoedels met azijn, genaamd onigiri. Tegenwoordig kunnen Japanse bento boxes allerlei soorten voedsel bevatten, afhankelijk van je smaak en voorkeuren.

bento box kopen

Tijdens de Edo-periode was deze maaltijdbox nauw verbonden met bijzondere gelegenheden, zoals hanami (een picknick onder de kersenbloesems) en hina matsuri (het meisjesfestival). In het traditionele Japanse theater, bekend als kabuki, genoten mensen van makunouchi bento tijdens de pauzes, wanneer het gordijn (maku) werd neergelaten.

bento-lunch onder een kersenbloesemboom

Japanse bento gegeten onder een kersenbloesemboom tijdens Hanami.

Traditioneel worden bento-maaltijden thuis bereid, maar tegenwoordig zijn kant-en-klare bento's verkrijgbaar in convenience stores (konbini), supermarkten, bepaalde restaurants en zelfs op treinstations, waar ze "eki-ben" worden genoemd.

Hoe kies je de juiste bento?

De grootte van de bento-box kan in eerste instantie verrassend zijn, vooral voor degenen die geneigd zijn om meer mee te nemen dan ze uiteindelijk eten. Toch heeft dit het voordeel dat het is afgestemd op je daadwerkelijke voedselbehoeften voor die dag en gemakkelijk te dragen is.

Bij het selecteren van de juiste bento-box moet je rekening houden met je geslacht en leeftijd. Voor vrouwen tussen 18 en 60 jaar is een bento-box met een inhoud van 700 ml geschikt. Voor mannen van dezelfde leeftijdsgroep is een bento-box met een inhoud van 900 ml ideaal. Natuurlijk zijn er ook bento-boxes met grotere inhouden voor mensen die zich zorgen maken dat ze niet genoeg te eten hebben of die graag een extra snack willen meenemen voor die kleine honger om 10 uur 's ochtends of 4 uur 's middags. In dat geval is een bento-box met een inhoud van 1400 ml perfect.

multi-tiered bento lunchbox

Bento lunchbox met meerdere verdiepingen.

Je hebt ook de optie om te kiezen voor een bento-box met één, twee of drie niveaus. Het voordeel van bento-boxen met meerdere niveaus is dat je de compartimenten kunt scheiden. Zo kun je bijvoorbeeld je hoofdgerecht in de magnetron zetten terwijl je tegelijkertijd van je verse salade in het andere compartiment geniet.

Tegenwoordig zijn er diverse soorten Japanse bento-lunchboxen beschikbaar, zoals houten, plastic, ovaalvormige, rechthoekige, sommige met ingebouwd bestek, enzovoort. Raadpleeg onze koopgids voor bento-boxen om de juiste keuze te maken en de box te vinden die het beste bij je past.

Hoe stel je een bento lunchbox samen?

In Japan is een bento niet alleen een maaltijddoos, het is ook een vorm van kunst. Het voedsel in de box moet een harmonieuze compositie vormen, zowel qua smaak als qua presentatie.

samenstelling van een bento

Een bento lunchbox is speciaal ontworpen om een volwaardige en gebalanceerde maaltijd te herbergen. Dankzij de verschillende compartimenten van de bentobox kun je je lunch in de volgende verhoudingen samenstellen:

 • 40% rijst of ander zetmeelrijk voedsel
 • 30% eiwitten, te vinden in vlees of vis
 • 30% groenten (die ook kunnen worden opgesplitst in 20% groenten en 10% fruit als dessert).

Ontdek hoe je een echte bento bereidt volgens de regels van de Japanse kunst!

voorbeeld van bento kyaraben

Traditioneel bereiden Japanse moeders 's ochtends vroeg bentoboxen voor hun kinderen en echtgenoten. Ze gebruiken hun creativiteit om kawaii bento's te maken, zodat hun kinderen zelfs groenten willen eten. Het voedsel wordt zorgvuldig gevormd en gesneden om op Japanse stripfiguren, landschappen of dieren te lijken. Deze speciale bentoboxen, genaamd "kyaraben," bieden thuisblijvende moeders de kans om te concurreren om de meest kleurrijke en creatieve bento voor hun kinderen te maken.

  Drie goede redenen om een bentobox te gebruiken

  Voor school, werk, uitstapjes in de buitenlucht, lange treinreizen... bentoboxen zijn alomtegenwoordig in het Japanse leven. Hier 3 goede redenen:

  1. Een complete, gezonde en evenwichtige maaltijd. Door de maaltijd zelf te bereiden, heb je controle over de verhoudingen en de kwaliteit van het voedsel dat je eet.
  2. Aanzienlijke besparingen. Als je elke lunch buiten de deur eet, in de kantine, bij het restaurantje aan de overkant of bij de dichtstbijzijnde bakker, geef je bijna €3.000 per jaar uit aan eten. De bento lunchbox is een interessant economisch alternatief, waarmee je bijvoorbeeld restjes van de vorige dag mee kunt nemen in je lunchbox.
  3. Een milieuvriendelijke keuze. Met een herbruikbare lunchbox vermijd je het gebruik van wegwerpplastic verpakkingen en minimaliseer je voedselverspilling. Het zijn kleine stappen die een groot verschil kunnen maken voor het milieu.

  bento box collectie

  De praktische Japanse bentobox kan hermetisch worden afgesloten om warmte vast te houden en lekken in je tas te voorkomen. Het is gezond, gemakkelijk schoon te maken voor dagelijks gebruik en duurzaam. Investeer in een lunchbox die een betrouwbare metgezel wordt voor je maaltijden onderweg.

  Dus, wanneer ga jij beginnen met het gebruik van een bentobox?

  laat een reactie achter

  Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.