Welke Bento Lunch Box Kiezen? Check onze handige koopgids!

welke bento box
Wat is een Bento Box? Lezen Welke Bento Lunch Box Kiezen? Check onze handige koopgids! 7 minuten Volgende De kunst van Kyaraben: transformeer je bento box met creativiteit!

De Bento Box, een concept dat rechtstreeks uit Japan komt, biedt een eenvoudige oplossing voor maaltijden onderweg, op het werk, op school of in de sportschool. Met een Japanse Bento Box kun je jouw eetgewoonten veranderen, geld besparen en tegelijkertijd een milieubewuste keuze maken.

Ben je op deze pagina omdat je nog steeds op zoek bent naar de ideale Japanse Bento Box die bij jou past? Deze lunchbox zal je betrouwbare metgezel worden voor maaltijden onderweg.

Met een overvloed aan verschillende Bento Boxen op de markt kan het soms een uitdaging zijn om de juiste keuze te maken. Maar wees gerust, onze koopgids is er om je te begeleiden bij het vinden van de Bento lunchbox die perfect aan al jouw wensen voldoet.

houten japanse bento box

1. Hoe kies ik het juiste formaat voor mijn bento lunchbox?

De grootte en inhoud van je bento box dienen afgestemd te zijn op je eetlust, leeftijd en fysieke activiteiten. Daarom is het van essentieel belang om een passende bento box te selecteren.

Op het internet zijn er tabellen beschikbaar die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste afmeting voor je bento box op basis van je leeftijd en lengte. Het is echter belangrijk op te merken dat deze tabellen vaak gebaseerd zijn op de Japanse lichaamsbouw en eetgewoonten. Hier bieden we een aangepaste versie van een dergelijke tabel, rekening houdend met je eetlust, om je te assisteren bij het kiezen van het juiste formaat bento box.

  Vrouw Man
Eetlust Inhoud Bento (ml) Inhoud Bento (ml)
klein (enkel gerecht) 500 - 700 700 - 800
Medium (hoofdgerecht + dessert of voorgerecht) 700 - 800 800 - 900
Groot ( voorgerecht + hoofdgerecht + dessert) 800 - 900 900 - 1000
Extra groot (voorgerecht + hoofdgerecht + bijgerecht + dessert) 900 - 1000 1000 - 1200

 

De kunst van het bento-maaltijd bereiden draait om het maximaliseren van de beschikbare ruimte in je lunchbox. Japanners hebben de gewoonte om hun voedsel slim in te pakken of als een soort Tetris te ordenen om een volledige maaltijd in hun bento box te passen. Voor beginners is het vaak verstandiger om een lunchbox te kiezen die iets groter is dan te klein, om frustraties te voorkomen.

2. Welke vorm bento box moet ik kiezen?

Nu je een idee hebt van de juiste grootte voor jou, is het tijd om te overwegen welke vorm van bento box het meest geschikt is. De keuze van de bentoboxvorm hangt af van het type tas dat je gebruikt en je gebruikelijke vervoersmethode.

Als je bijvoorbeeld regelmatig met het openbaar vervoer reist en een rugzak gebruikt, is het aan te raden om een compacte en waterdichte lunchbox te kiezen die perfect in je tas past. Als je daarentegen met de auto naar je werk gaat, kun je overwegen om een meer unieke bento box te kiezen die je gemakkelijk in een speciale bentotas kunt meenemen.

seigaiha bento box kopen

3. Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn bento lunch box?

Plastic bento boxes zijn de meest gebruikelijke en praktische keuze. Bij plastic bento boxes gaat het uiteraard om PP-kunststof van voedselkwaliteit, dat gegarandeerd BPA-vrij is, voor een gezonde en niet-giftige verpakking. De meeste plastic bento lunchboxen zijn geschikt voor gebruik in de magnetron en vaatwasser, waardoor ze zeer handig zijn voor dagelijks gebruik. Dit materiaal maakt het ook mogelijk om moderne bento lunchboxen te creëren met een compact ontwerp.

Als je niet de gelegenheid hebt om je maaltijd opnieuw op te warmen tijdens de lunch, is een roestvrijstalen bento lunchbox wellicht de beste keuze. Roestvrij staal is veilig in gebruik en houdt je maaltijd warm tot ver na de middag. Bovendien zijn bento boxes van roestvrij staal steviger en duurzamer dan die van plastic. Het enige nadeel is dat ze niet geschikt zijn voor gebruik in de magnetron. Om de inhoud zo warm mogelijk te houden, is het aanbevolen om een geïsoleerde bento tas te gebruiken om je lunch te vervoeren.

Voor degenen die authenticiteit waarderen, is er de optie van een houten bento lunchbox. Deze houten bentoboxen worden met de hand vervaardigd door ambachtslieden en zijn prachtige kunstwerken die je direct onderdompelen in een traditionele Japanse sfeer. Hoewel deze houten bento boxen zeer aantrekkelijk zijn, zijn ze helaas minder geschikt voor onze westerse levensstijl en eetgewoonten. Ze kunnen niet in de magnetron of vaatwasser worden gebruikt, zijn niet waterdicht en vereisen zorgvuldig onderhoud.

houten bento box kopen

4. Hoe waterdicht moet mijn bento box zijn?

De mate van waterdichtheid die je nodig hebt voor je bento lunchbox hangt af van het beoogde gebruik.

Als je van plan bent om de bento lunchbox voornamelijk te gebruiken voor het meenemen van snacks voor je kinderen of droog voedsel in het algemeen, dan is een waterdichte afdichting niet noodzakelijk. Als je echter verliefd wordt op een bento lunchbox die niet volledig waterdicht is maar wel aan al je andere voorkeuren voldoet, kun je simpelweg de saus apart meenemen in een klein waterdicht bakje.

Sommige bento boxes zijn ontworpen om volledig waterdicht te zijn, wat betekent dat de saus niet naar de bodem van je tas lekt, maar wel tussen de compartimenten kan bewegen. Dit geldt met name voor bento boxes met een verwijderbaar tussenschot.

Het is belangrijk om je lunchbox zo horizontaal mogelijk te houden om eventuele lekkages te voorkomen. Wat het sluitsysteem betreft, sommige bento boxes worden afgesloten met een elastiek, terwijl andere een clip-on handvat hebben. De keuze hiertussen hangt af van je persoonlijke voorkeur, zowel qua functionaliteit als esthetiek.

chihiro spirited away bento box kopen

5. Welke accessoires en functies moet ik overwegen voor mijn bento box?

Nu je een idee hebt van de grootte en het materiaal voor je bento lunchbox, is het tijd om te nadenken over de diverse accessoires en functies die sommige lunchboxen bieden.

Als je de voorkeur geeft aan gemak, is het wellicht een goed idee om een bento lunchbox te kiezen met ingebouwd bestek in het deksel. Hiermee voorkom je dat je moet improviseren met bestek of dat je per ongeluk je vork vergeet. Sommige lunchboxen worden zelfs geleverd met een geïsoleerde bento tas, wat erg handig is om je maaltijd mee te nemen en warm te houden.

Daarnaast kun je overwegen om een extra compartiment aan je bento box toe te voegen voor een dessert of een snack voor het geval je later op de dag honger krijgt. Als je er zeker van wilt zijn dat je alles bij de hand hebt voor een perfecte lunch onderweg, kun je overwegen om een bento kit te kiezen met meerdere bento boxen in verschillende maten, bestek en een draagtas!

bento box met bestek kopen

6. De kunst van het bento-maaltijden maken naar een hoger niveau tillen

Dankzij deze koopgids heb je zojuist de perfecte bento box gevonden die bij je past, maar nu wil je waarschijnlijk weten hoe je deze kunt vullen om een echte bento-maaltijd te creëren.

In Japanse bento boxes worden vaak restjes van de avond ervoor gebruikt, en degene die verantwoordelijk is voor het bereiden van de bento - vaak de moeder - toont haar creativiteit om het zo smakelijk mogelijk te maken. Het is ook een manier voor Japanse moeders om hun liefde voor hun gezin te uiten.

kyaraben bento box

Wellicht heb je al eens foto's gezien van bento's waarin rijstballetjes zijn gevormd tot schattige kattenkopjes of stripfiguren. Deze bento's staan bekend als "kyaraben" en zijn razend populair bij zowel jong als oud!

Als je je eigen kyaraben bento wilt maken en indruk wilt maken op je collega's op kantoor, bekijk dan eens onze bento-accessoires. Hier vind je allerlei vormpjes, koekjesstekers en handige gadgets waarmee je een eenvoudige lunchbox kunt omtoveren tot een schattige en kleurrijke kawaii-wereld!

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.